search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:52
MENU CLOSE

Φωτογραφίες-ντοκουμέντο από την πρόσκρουση της φρεγατας «Λήμνος» με το «Κεμάλ Ρέις»

19.08.2020 07:50
Αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο: Αποσύρονται ελληνικά και τουρκικά πολεμικά - Media

 

Τα συγχαρητήρια του υπουργού Εθνικής Aμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλο στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» του πολεμικού ναυτικού (Π.Ν.), αντιπλοίαρχο Γιάννη Σαλιάρη ήλθαν λίγες ημέρες μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» του τουρκικού ναυτικού, έπειτα από λανθασμένο ελιγμό του Τούρκου κυβερνήτη στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις».

Η φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή» προέρχεται από τη δεξιά πρυμναία πλευρά της τουρκικής φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ, ο κυβερνήτης της οποίας προσπάθησε να προσπεράσει και να τη φέρει σε θέση εμποδίου προς την ελληνική φρεγάτα τύπου «S».

Ο Τούρκος κυβερνήτης προχώρησε, πρακτικά, σε μια κίνηση η οποία είναι συχνή στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κανονιοφόρους του Π.Ν., ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όγκος της φρεγάτας δεν βοηθούσε.

Ο ελιγμός του ήταν ανεπαρκής και λανθασμένα υπολογισμένος, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Κεμάλ Ρέις». Ο κυβερνήτης της «Λήμνος» βλέποντας το «Κεμάλ Ρέις» να προσεγγίζει με ταχύτητα από τα αριστερά, έδωσε εντολή για συνέχιση της ευθείας πορείας, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας του Π.Ν. να καρφωθεί στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού.

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», τα ξημερώματα της Τετάρτης, 12 Αυγούστου, η πρύμνη της ελληνικής φρεγάτας έφθασε μόλις λίγα μέτρα από το αντλιοστάσιο του «Κεμάλ Ρέις», δηλαδή λίγο προτού προκαλέσει στο τουρκικό πολεμικό βλάβες οι οποίες θα το οδηγούσαν σε πολύμηνη καθήλωση. Στην επικοινωνία που είχαν λίγες ημέρες μετά το περιστατικό και διέρρευσε χθες, δίχως να διαψευστεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη δι’ ασυρμάτου τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος», λέγοντας «είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια». Ο αξιωματικός απάντησε τονίζοντας πως απλά έπραξε το καθήκον του.

Ακόμη μια φωτογραφία ντοκουμέντο στην οποία αποτυπώνεται η ζημιά στην τουρκική Kemal Reis από τη σύγκρουση με τη φρεγάτα Λήμνος δημοσιεύει και το protothema.gr.

Χθες, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ενόψει της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. στο Βερολίνο, την επόμενη Τετάρτη.

Η συνομιλία συμπεριέλαβε και την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την τουρκική παραβατικότητα.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έγινε γνωστό ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η Αθήνα έχει ετοιμότητα να συζητήσει με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου «υπό την προϋπόθεση άμεσης απόσυρσης των τουρκικών πολεμικών πλοίων και του ερευνητικού σκάφους από την περιοχή της  ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κ. Κραμπ – Κάρενμπαουερ συμμερίστηκε την εκτίμηση του Ελληνα υπουργού ότι η παρούσα κατάσταση καλλιεργεί συνθήκες ατυχήματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:52