18/01/2021 15:43:00
20.8.2020

Κορωνοϊός: Έντονος προβληματισμός για τα κρούσματα σε γηροκομεία και υγειονομικούς

Κορωνοϊός: Έντονος προβληματισμός για τα κρούσματα σε γηροκομεία και υγειονομικούς - Media

 

Συνεχίζονται οι «υψηλές πτήσεις» διασποράς του κορωνοϊού στην χώρα μας καθώς για μια ακόμη μέρε χθες, Τετάρτη, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν και πάλι τριψήφιος.

Συγκεκριμένα χθες ο ΕΟΔΥ ανέφερε 217 νέα κρούσματα, τα 195 εγχώρια και τα 22 εισαγόμενα, ενώ είχαμε και τρεις ακόμη θανάτους συμπολιτών μας

Συνεχίζοντας το σερί των προηγούμενων ημερών, οι περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στη λίστα με τα περισσότερα κρούσματα, με 89 και 44 αντίστοιχα.

Ειδικότερα η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες μέρες, μετρώντας σταθερά τα περισσότερα νέα κρούσματα, γύρω στα 100.

Επτά κρούσματα όλα σχετιζόμενα με κοινή πηγή μετάδοσης εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Καρδίτσας, 6 στην περιφέρεια Ημαθίας και 5 στην περιφέρεια Ξάνθης.

Παράλληλα σταθερά διψήφιος παραμένει ο αριθμός των διασωνηλωμένων ασθενών στις ΜΕΘ και των νέων εισαγωγών με διαγνωσμένη νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες μέρες στους ειδικούς έχουν προκαλέσει τα συνεχή κρούσματα σε γηροκομεία και υγειονομικούς εργαζόμενους νοσοκομείων.

Τελευταία μεγάλη εστία του κορωνοϊού εντοπίστηκε την Τετάρτη στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω τεκμηριώνουν την επιδημιολογική εικόνα της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που υποβάλλονται σε διαγνωστικό μοριακό έλεγχο είναι ασυμπτωματικοί και κάνουν το τεστ είτε από προσωπικό ενδιαφέρον επειδή έπεστρεψαν από τουριστικό προορισμό με κρούσματα, είτε γιατί υπήρξε κάποια σχετική σύσταση από τους εργοδότες τους πριν επιστρέψουν στην εργασία τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι υγειονομικοί εργαζόμενοι που πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ επιστρέφοντας από την καλοκαιρινή τους άδεια. 

Ήδη πάνω από 70 έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό τον μήνα Αύγουστο, με τους 50 να είναι ασυμπτωματικοί.

Ο ΕΟΔΥ έχει ήδη τη δυνατότητα των 12.000 δειγματοληψιών ημερησίως, αλλά δεδομένης της εξέλιξης της επιδημίας η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προτείνει την επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για τη διάγνωση της COVID-19 στην κοινότητα, ώστε να υπάρχει πληρέστερη εικόνα της επιδημίας στη χώρα. Δεν αποκλείεται λοιπόν από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν τα μαζικά τεστ στον γενικό και ειδικό πληθυσμό (όπως αυτών που διαβιούν σε κλειστές δομές, όπως τα οικοτροφεία, οι φυλακές και οι οίκοι ευγηρίας).

Τέλος, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει σήμερα, Πέμπτη, αξιολογώντας όλα τα τελευταία στοιχεία της επιδημίας στη χώρα, αναμένεται να καταλήξει σε νέες προτεινόμενες παρεμβάσεις σε τοπικό και γενικό επίπεδο, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.