search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:08
MENU CLOSE

Δένδιας: Ενισχύουν τα εθνικά μας συμφέροντα οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο

24.08.2020 18:50
Δένδιας: Ενισχύουν τα εθνικά μας συμφέροντα οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο - Media

 

Οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ της Ιταλίας και της Αιγύπτου, είναι αντίστοιχα επωφελείς και δίκαιες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επεξεργασία και συζήτηση των δύο συμβάσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ξεκαθάρισε στους εισηγητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ειδικούς αγορητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πως σε όσα επικριτικά ανέφεραν για τις δύο συμφωνίες, επιλέγει να είναι «ολιγόλογος και προσεκτικός», καθώς ό,τι ειπωθεί από την δική του πλευρά, θα συνοδεύει την κύρωση των συμφωνιών σε μια μελλοντική επιδιατησία. Δήλωσε όμως, ότι είναι «πάντοτε στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορεί να αναλύονται σε δημόσιες συνεδριάσεις, γιατί θα είναι βλαπτικό για το εθνικό συμφέρον».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως σε αυτές «τις δυσχερείς στιγμές που διάγουμε, το απαραίτητο είναι η εθνική ομοψυχία που θα επιφέρει την Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δικαιώνεται η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αναζήτηση λύσεων σε θέματα οριοθέτησης». Στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναφέρει με βάση ποια μεθοδολογία έγινε ο καθορισμός της μερικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, απάντησε πως η συμφωνία δεν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά είναι μία από κοινού συμφωνία οριοθέτησης, που έχουν κάνει δύο κυρίαρχα κράτη. Άλλωστε, συμπλήρωσε, ο θαλάσσιος χώρος είναι 45% για την Ελλάδα και 55% για την Αίγυπτο, ποσοστό που είναι κοντά σε αυτό που ακολουθήθηκε και στην συμφωνία με την Ιταλία, που είναι 46% για την Ελλάδα και 54% για την Ιταλία».

Αναφερόμενος στην συμφωνία με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως για την οριοθέτηση της ΑΟΖ χρησιμοποιήθηκε το ιδιο θαλάσσιο όριο με την διαπραγμάτευση του 1977. Υπενθύμισε πως οι διαπραγματεύσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, γιατί η ιταλική πλευρά δεν ήθελε να υπογράψει αν δεν κατοχυρώνονταν οι πρακτικές των Ιταλών ψαράδων. Το αδιέξοδο αυτό όμως, ξεπεράστηκε με την αποστολή της κοινής επιστολής στην ευρωπαία Επίτροπο που είναι αρμόδια για την αλιεία, όπου αναφέρεται πως όταν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένο αριθμό ιταλών αλιέων, να αλιεύουν συγκεκριμένα αλιεύματα στον χώρο που βρίσκεται μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων. Η Ιταλία, είπε ο υπουργός, «επιβεβαιώνει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Αναφορικά με την συμφωνία με την Αίγυπτο, ανέφερε πως η Αίγυπτος δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία να συμφωνήσει μαζί της με επιπλέον 30% ΑΟΖ. Μετά από 14 γύρους που κράτησαν 15 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων υπογράφηκε το ψευδο-τουρκολιβυκό σύμφωνο, οι δυο πλευρές, Ελλάδα και Αίγυπτος, επέλεξαν λύση κοντά στους στόχους και των δυο πλευρών. Τόνισε πως υπάρχει ρητή δέσμευση να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο μελλοντικά. Αναφερόμενος τέλος, στις σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «αυτές μπορεί να εξηγηθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται κιόλας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:07