search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:14
MENU CLOSE

Από τον Νοέμβριο με ένα πομποδέκτη σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας

03.09.2020 08:05
Από τον Νοέμβριο με ένα πομποδέκτη σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας - Media

 

Πραγματικότητα είναι η διαλειτουργικότητα στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους καθώς σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι παραχωρησιούχοι συμφώνησαν σε ποσοστό παρακράτησης που κυμαίνεται σε κάτω από 2% από το τέλος διοδίου.

Για τον οδηγό το μεγάλο νέο είναι πως από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα μπορεί να κινείται σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας χρησιμοποιώντας μόνο έναν πομποδέκτη. Οι αυτοκινητόδρομοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα της διαλειτουργικότητας είναι οι:

– Αττική Οδός

– Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα (Ολυμπία Οδός)

– Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα (αυτοκινητόδρομος Μορέας)

– Αντίρριο-Ιωάννινα (Ιόνια Οδός)

– Μεταμόρφωση Αττικής-Σκάρφεια Φθιώτιδας (Νέα Οδός)

– Σκάρφεια Φθιώτιδας-Ράχες Φθιώτιδας (Κεντρική Οδός)

– Ράχες Φθιώτιδας-Κλειδί Ημαθίας (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου)

– Ξυνιάδα-Τρίκαλα (Κεντρική Οδός-Ε65)

– Εγνατία Οδός και κάθετοι άξονες

– Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Σύμφωνα με το news247, το νέο σύστημα στο οποίο εντάσσονται όλοι πλέον είναι το GRITS (Greek Interoperable Tolling System). Αυτό για τον οδηγό σημαίνει πως με ένα πομποδέκτη θα μπορεί να κινείται σε όλους τους κλειστούς αυτοκινητόδρομους, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζει τη συσκευή.

Η χρέωση παραμένει η ίδια (0,06 λεπτά ανά χιλιόμετρο) όπως και τα εκπτωτικά πακέτα του κάθε αυτοκινητόδρομου. Με λίγα λόγια, ο οδηγός θα φορτίζει με χρήματα τον πομποδέκτη της επιλογής του και με αυτόν θα πληρώνει παντού.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα, αυτή την εποχή οι αυτοκινητόδρομοι που εντάσσονται έχουν αναβαθμίσει τα συστήματα τους και έχει ήδη ξεκινήσει η δοκιμή των συστημάτων προκειμένου τον Νοέμβριο να είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Ξεκινά το υβριδικό σύστημα διοδίων της Ολυμπίας

Σύντομα επίσης θα τεθεί σε λειτουργία από την Ολυμπία Οδό το υβριδικό σύστημα διοδίων από την ΙΒΙ Group. Τι είναι όμως το «υβριδικό σύστημα διοδίων» που είναι σε πορεία υλοποίησης; Είναι κατά βάση μία «δικαιότερη» χρέωση που απευθύνεται αποκλειστικά στους κατόχους των συσκευών ο-pass (ηλεκτρονικός πομποδέκτης) της Ολυμπίας Οδού. Η λειτουργία του είναι ευφυής και εξαιρετικά απλή. Ο οδηγός o-pass χρεώνεται στο σταθμό διοδίων το αντίτιμο, όπως προβλέπεται από τον τιμοκατάλογο της εταιρείας παραχώρησης για τη ζώνη χρέωσης που διανύει.

Βγαίνοντας από τον κόμβο της επιλογής του γίνεται ένας υπολογισμός που αφαιρεί τα χιλιόμετρα που δεν «χρησιμοποίησε» ο οδηγός μέχρι τον επόμενο σταθμό διοδίων. Με βάση αυτά τα χιλιόμετρα, αφαιρείται από το πληρωμένο αντίτιμο η διαφορά και τα χρήματα φορτίζονται/επιστρέφονται και πάλι στον λογαριασμό κατόχου ο-pass.

Σε λειτουργία και το Egnatia Pass

Επίσης ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, είναι διαθέσιμη η νέα

υπηρεσία EgnatiaPass στους χρήστες της, σε όλους τους σταθμούς διοδίων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» καθώς και στην υποθαλάσσια Σήραγγα Ακτίου Πρέβεζας.

Η νέα υπηρεσία EgnatiaPass δίνει τη δυνατότητα:

– άνετης και με ασφάλεια χρήσης της από τους σταθμούς διοδίων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.»,

– αποφυγής των συναλλαγών με μετρητά στους σταθμούς διοδίων και

– δημιουργίας λογαριασμού για ελεύθερους επαγγελματίες ή εταιρείες με τη δωρεάν αποστολή μηνιαίου λογαριασμού.

Προς το παρόν η υπηρεσία EgnatiaPass δεν είναι διαθέσιμη για τους κατόχους δικύκλων και τρίκυκλων οχημάτων. Οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία EgnatiaCard για διελεύσεις από τις λωρίδες με εισπράκτορα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33