search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:01
MENU CLOSE

Τσακαλώτος: Η οικονομία καταρρέει – Θα πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να εθελοτυφλεί;

03.09.2020 11:59
Απίστευτο τρολάρισμα Τσακαλώτου: Τι θα γινόταν αν... - Media

 

Για κατάρρευση της οικονομίας και ύφεση πριν από την πανδημία κατηγορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την κυβέρνηση με αφορμή τα αποτελέσματα του ΑΕΠ. «Η οικονομία καταρρέει. Θα πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να εθελοτυφλεί;», δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει ότι η «συρρίκνωση» της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο κατά 15.2% είναι «η χειρότερη επίδοση τριμήνου ιστορικά στη χώρα, και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη».

«Καταρρέουν όλοι οι βασικοί δείκτες, η κατανάλωση, οι επενδύσεις», προσθέτει ο κ. Τσακαλώτος, σχολιάζοντας ότι «είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Είχαμε θωρακίσει τη χώρα για να μην χρειαστεί να δούμε αυτά τα νούμερα. Κάναμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε αυτή τη καταστροφή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εθελοτυφλούσε. Στην αρχή της πανδημίας προσπαθούσε να μας πείσει ότι το έτος θα κλείσει χωρίς ύφεση».

Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση «εξακολουθεί να εθελοτυφλεί», καθώς «το διάστημα μετά το lockdown συνέχισε να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές. Το 3ο τρίμηνο δεν θα είναι ενθαρρυντικό. Και το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για το διαβόητο V στην ανάπτυξη το 2021». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει βάλει την οικονομία σε μια ελεύθερη πτώση και μονολογεί αυτάρεσκα «ως εδώ όλα καλά»», για να τονίσει πως όμως σημασία δεν έχει μόνο η πτώση αλλά κυρίως η πρόσκρουση. Ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι για την αποφυγή της πρόσκρουσης η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει σήμερα λογική. Ειδικότερα υπογραμμίζει ότι «η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη άμεσα» και πως «οι λογικές περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων που η ΝΔ εμμονικά επιλέγει βαθαίνουν την ύφεση». Συμπληρώνει ότι «είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό που έχει βάλει στη διαβούλευση, επιλέγει να προωθήσει τις ρευστοποιήσεις έναντι της προστασίας».

Αναφέρει ότι απαιτείται «πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα από αυτό που θα χρειαζόταν στην αρχή της πανδημίας» και ότι σημασία δεν έχει μόνο το πόσο αλλά και το πώς. Δηλαδή, υποστηρίζει, «η κατάσταση δεν μπορεί να σωθεί με αποσπασματικές λύσεις», για να σημειώσει ότι άμεσα χρειάζεται συνολική αλλαγή λογικής: «Με ζεστό χρήμα και όχι με δανεισμό. Με άμεσες ενισχύσεις. Που θα κατευθυνθούν στους εργαζόμενους, στους ευάλωτους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που θα αποτρέψουν έναν νέο κύκλο χρέους».

«Και όπως πλέον γράφουν και οι Financial Times (που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι αποτελούν όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε μάθει ότι η δημοσιονομική επέκταση δεν θα προκαλέσει προβλήματα με το χρέος. Το αντίθετο», συνεχίζει ο κ. Τσακαλώτος. Διότι, όπως προσθέτει, «η στήριξη της οικονομίας με πραγματικά μέτρα θα μειώσει την ύφεση και άρα τον λόγο Χρέους/ΑΕΠ. Γιατί ο μόνος τρόπος να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι να μειωθούν οι δημόσιες αποταμιεύσεις».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταλήγει ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη αργήσει» και πως «τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της». «Έχουμε ήδη μπει σε ύφεση, με ευθύνες της ΝΔ πριν από την πανδημία. Η ύφεση είναι ήδη εξαιρετικά βαθιά. Το ζήτημα είναι να μην γίνει και παρατεταμένη», δηλώνει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:01