search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:53
MENU CLOSE

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποκτά κινηματογραφικό αέρα: 8o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2141
3-9-2020
06.09.2020 03:00
festival3.jpg

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για όγδοη χρονιά, λίγο μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν και συγκεκριμένα από σήμερα έως τις 6 Σεπτεμβρίου, εξερευνώντας τη θεματική «Off Season / Εκτός εποχής».

Λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε η Covid-19, το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα εκτείνεται σε ένα διάστημα τεσσάρων ημερών, παρουσιάζοντας μία πολύπλευρη κεντρική δράση ανά ημέρα, ενώ όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους,  αξιοποιώντας – όπως κάθε χρόνο – την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την ιστορία της Σύρου.

Για ακόμη μία χρονιά, το φεστιβάλ ξεκινά τη διοργάνωσή του στο κέντρο του νησιού, τον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, σήμερα, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020. Η επίσημη έναρξη του SIFF θα σηματοδοτηθεί από τον χαιρετισμό της ομάδας του φεστιβάλ, την αναλυτική παρουσίαση του φετινού προγράμματος και φυσικά με επιλεγμένες ταινίες. Αυτήν την πρώτη βραδιά, η βαρύτητα δεν θα μπορούσε να πέσει αλλού, από την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Το φεστιβάλ συνεχίζεται παραθαλάσσια και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία της Ερμούπολης. Ένα μέρος, στην άκρη του λιμανιού, το οποίο φημίζεται τόσο για την ιδιαίτερη ομορφιά του όσο και για την ιστορία του. Μάλιστα, πρόκειται για τον τόπο όπου παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα η παραδοσιακή τεχνική της ξυλοναυπηγικής.

Το βράδυ της Παρασκευής (4.9.20), το SIFF προσκαλεί δύο σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, τον Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου, ο οποίος θα παρουσιάσει μια περφόρμανς με την κινηματογραφική μηχανή ως αναπόσπαστο μέρος της δράσης, θέτοντας σε κίνηση μια σειρά από εικόνες που θυμίζουν ανάγλυφους πίνακες, και τη Νατάσα Γιανναράκη, που θα μοιραστεί τα προσωπικά της «travelogues» από τα ταξίδια της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού,  τα οποία έχει «ντύσει» η ίδια με τη δική της πρωτότυπη μουσική επένδυση, προσφέροντας μια μοναδική ατμόσφαιρα περιπλάνησης και ελευθερίας. Τέλος, η Ελληνοαμερικανίδα μουσικός Χριστίνα Βάντζου αναλαμβάνει τη δημιουργία μιας πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης, η οποία θα συνοδεύσει την προβολή της ταινίας «Hotel Monterey» (1973), ένα βωβό ντοκιμαντέρ της πρωτοπόρου Βελγίδας σκηνοθέτιδας Chantal Akerman.

Τις επόμενες δύο ημέρες του φεστιβάλ (Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020), η ομάδα του SIFF διοργανώνει δύο κινηματογραφικές βραδιές ντράιβ-ιν, γιορτάζοντας τα έξι χρόνια από τη διοργάνωση του πρώτου SIFF ντράιβ-ιν.

Καλεσμένος του φεστιβάλ θα είναι για πρώτη φορά ο σκηνοθέτης Fern Silva, ο οποίος θα παρουσιάσει μερικές από τις μικρού μήκους ταινίες τους. Πρόκειται για έργα που είναι γυρισμένα με φιλμ 16 χιλ. και που έχουν ταξιδέψει σε κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο μιας διαχρονικής συνεργασίας με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το SIFF συνεπιμελείται μαζί της έναν κύκλο προβολών με σπάνιες ταινίες από τα αρχεία της, οι οποίες αναφέρονται στον τουρισμό και παράλληλα συνδέονται νοηματικά με τη θεματική του φετινού φεστιβάλ «Off Season / Εκτός εποχής».

Επιπλέον, το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει και παράλληλες δράσεις, όπως το εργαστήριο «Εναλλακτικά Μονοπάτια», το οποίο προτείνει πεζοπορίες με οδηγούς καλλιτέχνες και σκηνοθέτες σε ανεξερεύνητες περιοχές της Σύρου. Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή τόσο με το παρελθόν όσο και με το παρόν του νησιού με βιωματικό τρόπο. Έτσι, θα οργανωθούν περίπατοι σε τοποθεσίες που συνήθως δεν αποτελούν την κυρίαρχη τάση στον τουρισμό, καταγράφοντας ταυτόχρονα τις εμπειρίες τους σε ψηφιακά μέσα.

Φέτος, το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εικαστική καλλιτέχνιδα Δήμητρα Κονδυλάτου, η οποία μαζί με τους συμμετέχοντες θα προβεί στην τεκμηρίωση ιστοριών αλλά και στη συγκρότηση ενός μικρού αρχείου ψηφιακών αποτυπώσεων, που θα αποτελέσουν τη βάση του επόμενου εικαστικού της βίντεο έργου, το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του SIFF τον Ιούλιο του 2021. Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβεί τα δέκα άτομα.

Το SIFF υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Για την αποφυγή, μάλιστα, συνωστισμού και κατανοώντας πλήρως τις ιδιάζουσες συνθήκες που επιφέρει η υγειονομική κρίση της Covid-19, το SIFF θέτει μηδενικό εισιτήριο για όλες τις προβολές αλλά και εκδηλώσεις του για τη φετινή χρονιά.

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρόσθετες πληροφορίες / κρατήσεις: syrosfilmfestivalHYPERLINK “http://syrosfilmfestival.org/”.HYPERLINK “http://syrosfilmfestival.org/”org.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15