search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:24
MENU CLOSE

Ράνια Τζίμα για MEGA: «Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να μας εμπιστευτεί ξανά»

15.09.2020 07:53
Ράνια Τζίμα για MEGA: «Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να μας εμπιστευτεί ξανά» - Media

 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δανίκα και το Πρώτο Θέμα παραχώρησε η Ράνια Τζίμα, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στην μέχρι τώρα πορεία της στη δημοσιογραφια αλλά και την τωρινή εμπειρία της ως παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου στο Mega.

«Οσο πιο ελεύθερη είμαι τόσο πιο δημιουργική. Τόσο καλύτερη σύντροφος και συνάδελφος. Ετσι εγώ ζω. Να διεκδικώ. Όπως με τα δελτία ειδήσεων. Κάθε βράδυ αισθάνομαι πως πρέπει να διεκδικώ κάθε θεατή», αναφέρει μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι οι όποιες δεσμεύσεις την πάνε πίσω τόσο στα προσωπικά όσο και τα επαγγελματικά. 

Όσο για το Mega, “πληρώνει τον τρόπο που τα Μέσα και οι δημοσιογράφοι διαχειρίστηκαν τις ειδήσεις” τονίζει η Ράνια Τζίμα, ενώ δε διαστάζει να αποκαλύψει δυο μορφές της τηλεοπτικής -και όχι μόνο- δημοσιογραφίας από το παρελθόν που η ίδια θαυμάζει.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα της συνέντευξης

– Από το παρελθόν; Ποιες οι λατρεμένες, ποια τα δικά σου πρόσωπα αναφοράς;
«Δύο, η Μαρία Χούκλη και η Λιάνα Κανέλλη».

– Τι ακριβώς θαυμάζεις σε αυτές τις δύο θρυλικές μορφές της τηλεοπτικής -και όχι μόνο- δημοσιογραφίας;
«Τους χαρακτήρες τους. Ευρεία παιδεία, βαθιά καλλιέργεια, απαράμιλλη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Η Χούκλη με δωρική παρουσία. Πάντα την απασχολούσε η είδηση. Οχι η ίδια να γίνει είδηση. Δεν ήταν του τύπου “είμαι μοναδική, θαυμάστε με”. Η Λιάνα με τη μαχητικότητά της. Η Λιάνα βουτάει σε αυτά με τα οποία ασχολείται. Με τις ιδέες της. Ο τρόπος που και οι δύο εμπλέκονταν στις ειδήσεις ήταν βιωματικός. Και οι δύο ήξεραν πολύ καλά τι έλεγαν και γιατί το έλεγαν».

– Πώς και βρέθηκες στον ρόλο της παρουσιάστριας;
«Αυτή είναι μια καλή ερώτηση για το επιτελείο του σταθμού. Νομίζω πως η ιδέα ήταν του Μαλέλη. Μέχρι τότε είχα κάνει εκπομπές, αλλά όχι την παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου. Οταν μου το πρότειναν είπα: “Είστε σίγουροι;”. “Ναι”, μου είπαν, “είμαστε σίγουροι”. Εγώ εκεί. Τους ξαναρώτησα. Πάλι τα ίδια. Μάλιστα τους μίλησα για το μεσημβρινό δελτίο που, κατά τη γνώμη μου, είναι και το πιο δύσκολο επειδή τα νέα τρέχουν και επειδή ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. “Οχι”, μου είπαν, “σε θέλουμε για το βραδινό”. Ετσι έγινε».

– Και τα ποσοστά τηλεθέασης;
«Προς το παρόν είμαστε σταθεροποιημένοι σε διψήφιο νούμερο στο δυναμικό κοινό. Αλλά μακριά από μένα κάθε ψευδαίσθηση».
– Περί αυτού όλοι έχουν καταλάβει πως Ράνια Τζίμα και «ίσως», «μπορεί», «θα δούμε» είναι ερωτευμένοι μέχρι τελικής πτώσεως.
«Δεν έχω την ψευδαίσθηση πως αυτό το νούμερο θα είναι ακλόνητο. Μπορεί να αποδειχθεί εύθραυστο. Επομένως, δεν πρέπει να χάσουμε ούτε λεπτό. Πρέπει να είμαι δρομέας μακρινών αποστάσεων. Μεγάλων αντοχών».
Και μετά, σαν να μιλούσε στον εαυτό της, είπε: «Ε, ρε τι έχουμε να τραβήξουμε!».
Η στιγμή της κρίσιμης ερώτησης.

– Από τον ανταγωνισμό ποια πρόσωπα ξεχωρίζεις, ποια τα δυνατά χαρτιά, ποιους φοβάσαι και ποιες θαυμάζεις;
«Ο καθένας και καθεμία διαθέτουν τις δικές τους ικανότητες. Σε κάποιους τομείς. Εμείς (σ.σ.: εννοεί όλα τα μέλη που βρίσκονται στις καθημερινές συσκέψεις) διαβάζουμε τον ανταγωνισμό. Σε βεβαιώ με αυτοκριτική διάθεση, ειλικρίνεια και θάρρος».
Εγώ εκεί, τον χαβά μου.

– Ας πούμε, ποιο το δυνατό σημείο του ΣΚΑΪ;
«Δεν απαντώ για ευνόητους λόγους. Αλλά πρέπει να ξέρεις πως κι εγώ είμαι gone girl. Είμαι φευγάτη. Με το ένα πόδι στην εξώπορτα. Εχω θέμα με τις δεσμεύσεις. Δεν τις χειρίζομαι καλά. Πρέπει να με αφήσεις εντελώς ελεύθερη. Αν επιθυμείς να αποσπάσεις το καλύτερο από τη Ράνια. Πρέπει να αισθάνομαι πως ανά πάσα στιγμή είμαι ελεύθερη να φύγω. Οποτε θέλω. Και στη δουλειά μου, και στη σχέση μου με τον άντρα μου, τον Γαβριήλ (σ.σ.: τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που εγκατέλειψε ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε Γαβριήλ)».

– Ελευθερία πάνω απ’ όλα.
«Το αίσθημα της ελευθερίας είναι το πιο παραγωγικό. Οσο πιο ελεύθερη είμαι τόσο πιο δημιουργική. Τόσο καλύτερη σύντροφος και συνάδελφος. Ετσι εγώ ζω. Να διεκδικώ. Οπως με τα δελτία ειδήσεων. Κάθε βράδυ αισθάνομαι πως πρέπει να διεκδικώ κάθε θεατή. Κάθε βράδυ. Οσο κρατήσει αυτό. Και όταν λέω: “Οσο κρατήσει”, το εννοώ. Σήμερα είμαι, αύριο δεν είμαι».
 

– Δεν απάντησες όμως. Ποιο το δυνατό σημείο του ΣΚΑΪ;
«Ολοι έχουν τα δυνατά σημεία τους. Διαφορετικά μεταξύ τους. Τα βλέπουμε, τα ξέρουμε, τα παρατηρούμε, τα αναγνωρίζουμε. Εμείς όμως πορευόμαστε με το δικό μας μοντέλο».

Είναι οι ειδήσεις φιλτραρισμένες;

Ποιο είναι το ειδησεογραφικό μοντέλο του MEGA;
«Πρώτα να πείσουμε τον κόσμο που δυσπιστεί με τα Μέσα και τους δημοσιογράφους. Να τους πείσουμε πως πρέπει να μας εμπιστευτούν ξανά. Η δυσπιστία έχει ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια. Με τον τρόπο που τα Μέσα και οι δημοσιογράφοι διαχειρίστηκαν τις ειδήσεις. Αυτό μας χρεώνει ο κόσμος».

– Θέλεις να πεις πως ο κόσμος χρεώνει περισσότερη προπαγάνδα και λιγότερη αντικειμενική ενημέρωση.
«Ο κόσμος πιστεύει πως μεταδίδαμε πληροφορίες και ειδήσεις φιλτραρισμένες. Πως δεν λέγαμε όλη την αλήθεια. Πως περισσότερο λέγαμε τη γνώμη μας και λιγότερο αναφερόμασταν σε πραγματικά γεγονότα».

– Μια κρίσιμη ερώτηση. Και με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ τι γίνεται;
«Αν δεν κάνω λάθος και το MEGA και το “Βήμα”, του ίδιου ιδιοκτήτη, φιλοξένησαν μεγάλες συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα. Του έγινε πρόσκληση και αμέσως την αποδέχτηκε. Να δεις λοιπόν που ασκείται κριτική στην κυβέρνηση. Οπως θα γινόταν με κάθε κυβέρνηση. Οπως έλεγε και κάποιος σοφός: “Μερικά πράγματα απαντώνται διά της απλής παρατηρήσεως”».

– Τι σου έχει κάνει μεγάλη και δυσάρεστη εντύπωση;
«Το πιο τρομακτικό είναι το γεγονός πως μερικοί και μερικές έχουν καβαλήσει καλάμι, επειδή, λέει, είχαν υπάρξει ως παρουσιαστές ειδήσεων. Ετσι αρνούνται να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν πως είναι πιο προσωρινοί απ’ το προσωρινό. Γι’ αυτό βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Γιατί αύριο μπορεί ν’ αλλάξεις και να κάνεις άλλη δουλειά. Οποιος τα βράδια δεν κοιμάται μ’ αυτό το μαξιλάρι στο κρεβάτι είναι ακατάλληλος για οποιαδήποτε δουλειά. Οσο κρατήσει. Η δημοσιογραφία, η πιο δύσκολη και η πιο απαιτητική ερωμένη. Οταν οι φίλοι μου με ρωτάνε, τους λέω: “Να δούμε αν παραμείνω μέχρι την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου”. Και όταν με το καλό εξακολουθώ στο ίδιο πόστο, θα πω: “Περίμενε να δούμε αν θα βγάλω τα Χριστούγεννα, το Πάσχα” και πάει λέγοντας. Μ’ αυτό το μαξιλάρι κοιμάμαι κάθε βράδυ στο κρεβάτι».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:23