search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:41
MENU CLOSE

Χαμός στην Κύπρο με τον καθηγητή που ζωγράφισε… γυμνό τον Χριστό – Έξαλλος στα κανάλια ο Αρχιεπίσκοπος (Video)

18.09.2020 11:10
Χαμός στην Κύπρο με τον καθηγητή που ζωγράφισε... γυμνό τον Χριστό - Έξαλλος στα κανάλια ο Αρχιεπίσκοπος (Video)  - Media

 

Η τέχνη είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, δήλωσε προ ημερών σε τηλεοπτική εκπομπή του κυπριακού καναλιού ΣΙΓΜΑ ο καθηγητής/καλλιτέχνης, τα έργα του οποίου κυκλοφόρησαν χθες στο διαδίκτυο και προκάλεσαν σάλο.

«Νιώθω ελεύθερος να εκφράζομαι χωρίς κανένα όριο. Δεν έχω όρια στη δουλειά μου. Καταγράφω τον κόσμο όπως τον βιώνω. Δε νομίζω να αφορά το Υπουργείο η καλλιτεχνική έκφραση κάποιου», είπε.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Μητροπολίτης Μόρφου ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι ιδιαίτερα απέναντι στη νέα γενιά. Αυτό ισχύει και για τον κλήρο και το λαό».

Ο Μητροπολίτης κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει αποφάσεις. «Η δική μας προσπάθεια συνεχίζεται και δεν θα δημοσιοποιήσω τους τρόπους. Είναι η ώρα του Υπουργείου να επιληφθεί», είπε ο Μητροπολίτης.

Δεινή επίθεση από τον Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Για το ίδιο θέμα που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις αντιπαράθεσης στην Κύπρο, εξέδωσε ανακοίνωση  και η Αρχιεπισκοπή. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Σχετικά με την συζήτηση και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσίευση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον τύπο, πινάκων καθηγητού Τέχνης και Διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, επιθυμεί να σημειώσει τα εξής:

1. Ουδέποτε θελήσαμε να περιορίσουμε τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, ή της καλλιτεχνικής δημιουργίας οιουδήποτε. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, βλέπουμε ότι ο δημιουργός με τα υπό συζήτηση έργα του, ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια άσκησης των ως άνω δικαιωμάτων, προσβάλλοντας σαφώς τον πυρήνα άλλων δικαιωμάτων των συμπολιτών του.

2. Το θέμα δεν είναι προσωπικό και ούτε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ούτε η αλήθεια της πίστεώς μας, ούτε η Εκκλησία ή ο Μακαριώτατος  μειώνονται από αυτές, ή παρόμοιες προσεγγίσεις. Εξάλλου ο Χριστός τόνισε πως «Μακάριοί ἐστε ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καὶ διώξωσιν καὶ εἴπωσιν πᾶν πονηρὸν καθ’ ὑμῶν ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ» (Ματθ. 5,11).

3. Ο εν λόγω εκπαιδευτικός κατά τη δική του ομολογία θέλησε να προκαλέσει και να μετρήσει αντιδράσεις, επιδιώκοντας προφανώς να χαρακτηρισθεί  αντισυστημικός και να ηρωοποιήσει τον εαυτό του, ως διωκόμενο. Βάσει όμως, των σημερινών κοινωνικών πραγματικοτήτων αποδεικνύεται βαθύτατα συστημικός και φυσικά διώκτης και όχι διωκόμενος.

4. Η πιο σημαντική παράμετρος του θέματος είναι ότι ο εν λόγω «καλλιτέχνης» είναι εκπαιδευτικός – λειτουργός και μάλιστα από τη θέση του διοικεί σχολικές μονάδες. Ο Εκπαιδευτικός, ως γνωστό, δεν μεταδίδει ξηρές και τυπικές γνώσεις, αλλά κυρίως οφείλει με το παράδειγμα και την προσωπικότητά του να διαμορφώνει το ήθος των νέων και να τους παραδίδει στην κοινωνία ως πρόσωπα με ολοκληρωμένες προσωπικότητες που σέβονται τους εαυτούς τους, τους άλλους ανθρώπους, την ιστορία και τις παραδόσεις του λαού τους. Στο σημείο αυτό, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός, απέτυχε.

Στο κρατικό κανάλι ο Αρχιεπίσκοπος!

Από μια τέτοιων διαστάσεων αντιπαράθεση βέβαια δεν έλεθιψε ούτε και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο οποίος έκανε παρέμβαση στο κρατικό κανάλι! 

Ο ίδιος ζήτησε την παρέμβαση εξ αφορμής των όσων αναφέρθηκαν για τα έργα του καθηγητή/διευθυντή, τα οποία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τα τελευταία 24ωρα.

«Άκουσα μετά προσοχής τι είπε ο εν λόγω εκπαιδευτικός. Δεν τον γνωρίζω. Ο ζωγράφος ο Κοτσώνης τις προάλλες έβγαλε ένα άλμπουμ και ήρθε και μου το έφερε και το μισό είναι γεμάτο γυμνά. Είναι ζωγράφος δικαιούται να κάνει και γυμνά και ό,τι θέλει».

«Εδώ όμως πρόκειται περί εκπαιδευτικού. Άνθρωπος ο οποίος έχει παιδιά στα χέρια του και πρέπει να δείξει καλό εαυτό. Πρέπει να προσφέρουμε και ήθος και όχι μόνο ξερές γνώσεις.

Δεν μπορεί να βάζει τον Χριστό σ’ αυτή τη θέση. Έχουμε ένα χριστιανικό κράτος. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας είναι θρησκευόμενη. Είμαι προϊστάμενος του λαού δεν μπορώ να μην τον προστατεύσω», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Είμαστε συνταγματικό κράτος. Ο Χριστός είναι ο Σωτήρας του κόσμου. Θεληματικά θυσιάστηκε για όλους. Δεν μπορεί κανείς να προσβάλλει με τον πιο απαίσιο τρόπο το πρόσωπο του Χριστού. Πρέπει να είμαι κάθετος για να προστατεύσω το ποίμνιό μου την νεολαία.

Αν έβαζε τον εαυτό του τον οποιοδήποτε, δεν θα λέγαμε τίποτα. Αλλά όχι τον Χριστό, ντροπή», τόνισε.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:38