search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:23
MENU CLOSE

Βρετανός λόρδος: Ντροπή για το Λονδίνο η απροθυμία να δεχθεί πρόσφυγες από τη Μόρια

22.09.2020 20:56
Βρετανός λόρδος: Ντροπή για το Λονδίνο η απροθυμία να δεχθεί πρόσφυγες από τη Μόρια - Media

 

«Απόλυτη ντροπή» χαρακτήρισε την απροθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να δεχθεί αιτούντες άσυλο από τον κατεστραμμένο προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας ο λόρδος Νταμπς, ο άνθρωπος πίσω από νομοθετικές πρωτοβουλίες του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ των προσφύγων.

Ο 87χρονος πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, που είχε φυγαδευθεί ως παιδί στη Βρετανία από την υπό ναζιστική κατοχή Τσεχοσλοβακία, έχει καλέσει, χωρίς ανταπόκριση, την κυβέρνηση Τζόνσον να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας που θα δεχθεί 1.553 πρόσφυγες από 408 οικογένειες από τη Μόρια και της Γαλλίας που έχει πει ότι θα δεχθεί ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Μιλώντας στον Guardian, ο Βρετανός πολιτικός σημείωσε: «Είμαι πολύ απογοητευμένος. Δε θα ήταν μεγάλη ανθρωπιστική χειρονομία να πούμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα μοιραστούμε την ευθύνη και θα φέρουμε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους εδώ. Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε που δεν ανταποκρινόμαστε, είναι μια απόλυτη ντροπή. (…) Είναι σαν να μην είμαστε πρόθυμοι να είμαστε ανθρωπιστές πια».

Προσθέτει πως όταν ο ίδιος επισκέφθηκε τον καταυλισμό της Μόριας προ διετίας είχε διαπιστώσει πως ήταν μια «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί».

Μετά από δική του πρωτοβουλία προ τεσσάρων ετών, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη νομοθετήσει υπέρ της υποδοχής ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από τη Λέσβο. Αλλά όπως ο ίδιος σημειώνει, η Συντηρητική κυβέρνηση έχει θεσπίσει ένα «αυθαίρετο» όριο 480 παιδιών που μπορεί να υποδεχθεί από καταυλισμούς στην Ευρώπη, το οποίο έχει καλυφθεί.

Ο λόρδος Νταμπς έχει υποβάλει νέες τροπολογίες στο νομοσχέδιο περί Μετανάστευσης, με τις οποίες ελπίζει να υποχρεώσει το Λονδίνο να ανοίξει τα σύνορά του.

Η κίνησή του έχει την υποστήριξη της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων Υβέτ Κούπερ. Η βουλευτής των Εργατικών δηλώνει στον Guardian ότι «ο λόρδος Νταμπς έχει δίκιο» και πως «όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλουν στη βοήθεια προς τα ευάλωτα παιδιά».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως εν μέσω πανδημίας έχει δεχθεί παιδιά πρόσφυγες από την Ελλάδα με τρεις διαφορετικές πτήσεις στο πλαίσιο του κοινοτικού Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, η ισχύς του οποίου πάντως στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τερματιστεί με το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους.

Πηγή: ΣΚΑΙ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:23