search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:36
MENU CLOSE

Ποιούς φθινοπωρινούς βολβούς φυτεύουμε το Σεπτέμβρη για να έχουμε έναν ολάνθιστο χειμώνα (Photos)

23.09.2020 15:17
Ποιούς φθινοπωρινούς βολβούς φυτεύουμε το Σεπτέμβρη για να έχουμε έναν ολάνθιστο χειμώνα (Photos) - Media

 

Τα βολβώδη φυτά, όπως οι υάκινθοι, οι τουλίπες, οι νάρκισσοι και πολλά άλλα, είναι εποχιακά φυτά που καλλιεργούνται για τα εντυπωσιακά άνθη τους. Οι βολβοί τους μπορούν να φυτευτούν το φθινόπωρο ή την άνοιξη για να ανθίσουν λίγους μήνες μετά και να γεμίσουν το χώρο με χρώματα και αρώματα. Τώρα το Σεπτέμβρη που ο καιρός έχει δροσίσει, είναι η ιδανική εποχή για να φυτέψουμε τους κατάλληλους φθινοπωρινούς βολβούς, που με ελάχιστη περιποίηση, θα ανοίξουν τα άνθη τους στα μέσα του χειμώνα, για να κάνουν πιο ευχάριστες τις μουντές και κρύες μέρες.

Νάρκισσος: Το πιο πρώιμο βολβώδες φυτό, μας χαρίζει τα όμορφα άνθη του σε σχήμα τρομπέτας ήδη από τον Ιανουάριο και η ανθοφορία του διαρκεί για ένα μήνα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και μορφές των ανθοταξιών, καθώς και νάρκισσοι με χαμηλότερο ή μεγαλύτερο ύψος. Φυτεύουμε λίγους βολβούς σε χώμα που στραγγίζει καλά, σε βάθος 10 εκατοστών και σε αποστάσεις 15-20 εκατοστών μεταξύ τους. Πριν τη φύτευση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λίπασμα στο χώμα για να ενισχύσουμε την ανάπτυξή τους. Τοποθετούμε τις γλάστρες σε ηλιόλουστο σημείο και ποτίζουμε αραιά μέχρι τη βλάστηση, για να μη σαπίσουμε τους βολβούς.

Υάκινθος: Οι υάκινθοι, ή αλλιώς ζουμπούλια, ανθίζουν από το Φεβρουάριο ως το Μάρτιο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα νωρίτερα, Απαιτούν πολύ καλή αποστράγγιση, γι’ αυτό προσθέτουμε στο χώμα μας ελαφρόπετρα ή περλίτη. Φυτεύουμε σε βάθος τουλάχιστον 20 εκατοστών αν πρόκειται να φυτέψουμε μόνο ένα βολβό, ή σε βάθος 10 εκατοστών αν φυτέψουμε μαζί περισσότερους, σε αποστάσεις 15-20 εκατοστών μεταξύ τους. Ο υάκινθος προτιμά χαμηλές θερμοκρασίες για καλύτερη άνθηση, ως το πολύ 18˚C και άφθονη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκειας της ημέρας.

Φρέζια: Τα αρωματικά της άνθη σε αποχρώσεις του κόκκινου, μωβ, ροζ, κίτρινου και λευκού εμφανίζονται στα τέλη του χειμώνα. Η φρέζια είναι ευαίσθητη στον παγετό, γι’ αυτό δεν φυτεύουμε σε περιοχές όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 0˚C. Φυτεύουμε σε ομάδες των 4 βολβών, σε βάθος τουλάχιστον 5 εκατοστών και σε αποστάσεις 5-10 εκατοστών μεταξύ κάθε βολβού. Η φρέζια αγαπά τον ήλιο και από την έναρξη της ανθοφορίας, απαιτεί συχνά ποτίσματα, 3-4 φορές την εβδομάδα. Λόγω της έντονης ανθοφορίας της, οι ανθοφόροι βλαστοί έχουν αρκετό βάρος και χρειάζονται υποστήριξη με κάποιο ξύλινο στήριγμα, ειδικά σε περίπτωση δυνατών ανέμων.

Ανεμώνη: Η χαριτωμένη ανεμώνη υπάρχει σε πολλές παραλλαγές χρωμάτων και σχημάτων και ανθίζει στις αρχές της άνοιξης, από το Μάρτιο ως το Μάιο. Φυτεύουμε σε ομάδες βολβών, σε βάθος 3-4 εκατοστών και σε αποστάσεις 15-20 εκατοστών μεταξύ τους. Για να επιταχύνουμε τη βλάστηση των βολβών, τους εμβαπτίζουμε σε νερό για 1-2 μέρες.

Τουλίπα: Ιδανικό λουλούδι τόσο για γλάστρες όσο και για κήπους, για να δημιουργήσουμε πολύχρωμα ανοιξιάτικα παρτέρια. Η εποχή άνθισης της τουλίπας εξαρτάται από την ποικιλία, αν φυτέψουμε όμως τουλίπες το Σεπτέμβρη, θα δούμε άνθη σε 3-4 μήνες, σε αντίθεση με τους 2 μήνες που απαιτούνται αν φυτευτούν το Δεκέμβρη. Τοποθετούμε τους βολβούς σε βάθος 8-10 εκατοστών και σε αποστάσεις 10-20 εκατοστών. Προτιμάμε πήλινες γλάστρες για καλύτερη αερισμό και χρησιμοποιούμε φυτόχωμα αντί για το χώμα του κήπου. Οι τουλίπες χρειάζονται άφθονο έμμεσο ηλιακό φως και χαμηλές θερμοκρασίες για καλύτερη άνθηση.

Ίριδα: Οι ίριδες είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά και εντυπωσιακά βολβώδη φυτά. Αφού φυτρώσουν, απαιτούν πότισμα μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις ούτε στο είδος χώματος. Ένα κοινό φυτόχωμα είναι αρκετό αρκεί να προσφέρει καλή αποστράγγιση, αν και προτιμά ελαφρώς όξινο έδαφος. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το βάθος φύτευσης: σε περιοχές με ψυχρούς χειμώνες με παγετούς, τοποθετούμε τους βολβούς σε βάθος 3-5 εκατοστά, ενώ σε θερμότερες περιοχές σε βάθος 7-10 εκατοστά, σε αποστάσεις 20-30 εκατοστά μεταξύ τους.

Συμβουλές για τους βολβούς:

Φροντίζουμε να προμηθευτούμε βολβούς που βρίσκονται σε άψογη κατάσταση και έχουν μεγάλο μέγεθος και τους φυτεύουμε σε γλάστρες που έχουν τρύπες για αποστράγγιση: γεμίζουμε τη γλάστρα μέχρι τη μέση με χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία αλλά και ελαφρύ για να στεγνώνει γρήγορα. Ως γενικός κανόνας, η γλάστρα πρέπει να έχει διπλάσιο βάθος από το ύψος των βολβών που πρόκειται να φυτευτούν και οι βολβοί να τοποθετούνται σε βάθος διπλάσιο της διαμέτρου τους.

Αφού φυτέψουμε τους βολβούς με τη μύτη προς τα πάνω, γεμίζουμε με το υπόλοιπο χώμα αφήνοντας τις άκρες των βολβών ελάχιστα εκτεθειμένες. Ποτίζουμε με χαμηλή πίεση και τοποθετούμε τις γλάστρες σε απάνεμα ηλιόλουστα ή ημισκιασμένα σημεία σε εξωτερικό χώρο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητες για τη διακοπή του λήθαργου των βολβών. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα μέχρι να φυτρώσουν οι βολβοί, διατηρώντας όμως νωπό το χώμα, και αυξάνουμε σταδιακά μέχρι και την ανθοφορία, όπου ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα.

Κατά την άνθηση, λιπαίνουμε με υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφορία, πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο. Με το πέρας της ανθοφορίας, ποτίζουμε αραιά μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα και έπειτα, αφαιρούμε τους βολβούς από το έδαφος, τους αφήνουμε να αποξηραθούν σε ημισκίερο μέρος και τους αποθηκεύουμε σε χαρτοκιβώτια με τρύπες για εξαερισμό μέχρι την επόμενη σεζόν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:36