search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:08
MENU CLOSE

ΕΝΦΙΑ: Ξεκινά από το απόγευμα η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών

25.09.2020 06:28
ΕΝΦΙΑ: Ξεκινά από το απόγευμα η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών  - Media

 

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει στο Taxisnet η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση η οποία λήγει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου μαζί με την δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί, για όλους τους υπόχρεους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2019, οπότε οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα οφείλουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά που εκλήθησαν να καταβάλουν και πέρυσι.

Συγκεκριμένα θα χορηγηθούν οι ίδιες ακριβώς μειώσεις που χορηγήθηκαν και κατά το έτος 2019 στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, ώστε ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τον ΕΝΦΙΑ του 2019.

Ειδικότερα, και για το έτος 2020 θα χορηγηθεί μείωση 10%-30% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμάκων και συντελεστών.

Η μείωση θα είναι κλιμακούμενη, σε ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας

Στους κερδισμένους του φετινού ΕΝΦΙΑείναι και όσοι εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια ή συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους σε μείωση του μισθώματος τουλάχιστον κατά 30% για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών, το 30%-40% των ενοικίων που δεν εισπράχθηκαν θα συμψηφιστεί με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος κι αν αυτός έχει αποπληρωθεί με τον ΕΝΦΙΑ.

Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ έτους 2020 θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

1.Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr
2.Κάντε κλικ «Ο λογαριασμός μου» της ενότητας «MyTaxisnet».
3.Η εισαγωγή στον προσωπικό λογαριασμό γίνεται με κωδικούς του Taxisnet (username και password).
4.Κάντε κλικ στο «Εφαρμογές Taxisnet».
5.Πατήσετε στο «Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9» και στη συνέχεια κάντε κλικ «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.
6.Στην αριστερή στήλη θα πρέπει να αλλάξετε το έτος αναφοράς από 2021 σε 2020.
7.Στις «Εκτυπώσεις» θα πατήσετε τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020 PDF).
8.Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του 2020, θα πατήσετε στο εικονίδιο του εκτυπωτή, επάνω δεξιά.

Όσον αφορά τις κατηγορίες των φορολογουμένων που δικαιούνται απαλλαγή ή μειωμένο ΕΝΦΙΑ φέτος:

· πλήρη απαλλαγή δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.
· Έκπτωση 50% δικαιούνται οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
· Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογικοί κάτοικοι των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε μικρά ακριτικά νησιά κάτω από 1.200 κατοίκους των περιφερειακών ενοτήτων Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Ρόδου και Κω, καθώς και στον δήμο Γαύδου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και στον δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας. Η απαλλαγή αφορά μόνο τα ακίνητα που βρίσκον0ται στα συγκεκριμένα νησιά.
· Ειδικά για τα έτη 2018, 2019 και 2020 απαλλάσσονται τα ακίνητα που ευρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018 εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Δελτίου Επανελέγχου ή Έκθεσης Αυτοψίας ή Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που θα έχουν εκδοθεί έως τις 31.12.2020, και κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά. Για τα έτη 2018, 2019 και 2020 απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών.

Εάν δείτε λανθασμένες χρεώσεις

Είναι βέβαιο ότι και εφέτος θα υπάρξουν χιλιάδες περιπτώσεις φορολογουμένων που θα δουν λανθασμένες χρεώσεις στα εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν τις άδικες χρεώσεις, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να δηλώσουν ορθά τα ακίνητα που κατείχαν την 1η-1-2020. Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 έτους 2020 αναμένεται εντός του Οκτωβρίου να τεθεί ξανά σε λειτουργία, στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν παραλείψεις ή λάθη σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2020 να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.

Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα ΤΑΧΙSnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης με σκοπό την μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014-2020, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του ΤΑΧΙSnet να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥπροσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:08