search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:26
MENU CLOSE

Απόλυτο χάος: Παρουσία «ξένων στρατιωτών» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καταγγέλλει η Ρωσία

30.09.2020 18:55
Απόλυτο χάος: Παρουσία «ξένων στρατιωτών» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καταγγέλλει η Ρωσία - Media
 
Μετά την ηχηρή προειδοποίηση ότι δεν θα μείνει αναπάντητη τουρκική παρέμβαση στην Αρμενία, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την αποστολή ξένων μισθοφόρων κυρίως από την Συρία και την Λιβύη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι συμμετέχουν στις εχθροπραξίες, που μαίνονται εδώ και τέσσερις ημέρες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
 
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φθάνουν, στην ζώνη της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ στέλνονται μαχητές παράνομων ένοπλων σχηματισμών, ιδιαίτερα από την Συρία και την Λιβύη, με σκοπό να συμμετάσχουν άμεσα στις εχθροπραξίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
«Ανησυχούμε βαθύτατα για τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες δεν οδηγούν μόνο στην ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης στην ζώνη της διένεξης, αλλά και δημιουργούν μακροπρόθεσμες απειλές για την ασφάλεια όλων των χωρών της περιοχής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μέσω της οποίας η Μόσχα καλεί «τις ηγεσίες όλων των ενδιαφερομένων κρατών να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα που δεν θα επιτρέπουν την χρησιμοποίηση ξένων τρομοκρατών στην διένεξη και να τους αποσύρουν άμεσα από την περιοχή».
 
Δύο Σύροι αντάρτες έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η Τουρκία στέλνει Σύρους μαχητές να πολεμήσουν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν διαψεύσει.
 
Ο Ερντογάν ζητά από την Αρμενία να εγκαταλείψει το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Στη διπλωματική απομόνωση φαίνεται να οδηγείται και πάλι η Τουρκία εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχει στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι με κάθε μέσο θα ενισχύσει τους Αζέρους «αδερφούς». Το ΝΑΤΟ απηύθυνε κάλεσμα για ειρηνική επίλυση, ενώ το Κρεμλίνο ανησυχεί για την κλιμάκωση αφού διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στην Αρμενία.
 
Στο έκρυθμο αυτό σκηνικό προστέθηκε και η προ ολίγων ημερών ομιλία του Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν που οξύνει τα πνεύματα. Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε να τερματιστεί η αρμενική «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ ώστε να σταματήσουν οι φονικές μάχες μεταξύ των υποστηριζόμενων αυτονομιστών από την Αρμενία και των αζερικών δυνάμεων.
 
«Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η κρίση που ξεκίνησε με την κατοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μόλις η Αρμενία εγκαταλείψει το έδαφος που έχει καταλάβει, η περιοχή θα ξαναβρεί την ειρήνη και την αρμονία», δήλωσε.
 
«Οποιοδήποτε άλλο αίτημα ή πρόταση δεν θα ήταν μόνο άδικο και παράνομο, αλλά θα συνέχιζε να είναι ένα κακό μάθημα για την Αρμενία», πρόσθεσε.
 
Την ίδια στιγμή η Αρμενία κατηγορεί την Τουρκία ότι παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας να υποστηρίζει, συγκεκριμένα, πως η Άγκυρα προωθεί στην εμπόλεμη ζώνη τρομοκράτες από τη Μέση Ανατολή.
 
Πηγή: protothema.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:24