search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:29
MENU CLOSE

Η θεία δίκη εναντίον της ηλιθιότητας

02.10.2020 08:44
Ρεκόρ από like στο tweet του Τραμπ που ανακοίνωνε ότι εκείνος και η Μελάνια έχουν κορωνοϊό  - Media

 

Στις κοινωνίες υπάρχει αναπτυγμένη η αντίληψη της αίσθησης της θείας δίκης. Πρόκειται για ένα αίσθημα που δεν σχετίζεται με την εκδίκηση ή την μνησικακία. Άπλα, έρχεται ή ακριβέστερα εκλαμβάνεται ως ένα άνωθεν σημάδι λύτρωσης. Κυρίως, η θεία δίκη μας έρχεται στο νου ή μας εκφράζει περισσότερο όταν απονέμεται στους ισχυρούς, στους «υπεράνω» των ανθρώπινων νόμων. Το κακό τέλος του Χίτλερ, για παράδειγμα, μπορεί να αποδοθεί παραδοσιακά, εκτός από τους Σύμμαχους, και στη θεία δίκη που σκηνοθέτησε ένα τραγικό τέλος, πολύ πιο δραματικό από το αναμενόμενο. 

Στην πρωτόγνωρη για τον σύγχρονο κόσμο, εξέλιξη της τρέχουσας πανδημίας, η διεθνής κοινότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κατάσταση που υπερέβαινε τις δυνατότητές της. Κάθε μέτρο αντιμετώπισής της ήταν κι ένα στοίχημα, ένας πειραματισμός, καθώς δεν υπήρχε ανάλογη προηγούμενη εμπειρία. 

Όσο περισσότερα μαθαίναμε για τον περίφημο Covid-19 τόσο μεγάλωνε ο φόβος μας – και ταυτόχρονα και οι αντιδράσεις μας μπροστά στο φόβο. Κάπως έτσι μπήκαμε όλοι σε ένα φαύλο κύκλο. Η ζωή άλλαξε απότομα. Τα απολύτως αυτονόητα τέθηκαν σε αμφισβήτηση. Δεν ήταν μόνο τα μέτρα που ανέσυραν μια σειρά ενστικτωδών αντιδράσεών μας ανατρέποντας εκ θεμελίων όλα τα δεδομένα της ζωής μας, ήταν και το ότι ο «εχθρός» δεν έχει πρόσωπο, είναι  αόρατος και πανταχού παρών.

Κανένας άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη δεν ήταν έτοιμος να δεχτεί αυτή την εξέλιξη της πραγματικότητας. Υπό αυτή την έννοια, οι αντιδράσεις αυτών που αντιμετωπίζουν τον  Covid-19 με έντονες δόσεις ηλιθιότητας (επειδή πιστεύουν πως η ηλιθιότητα είναι ανίκητη), εντάσσονται και αυτές στο πλαίσιο της πρόσληψής του. 

Ανάμεσα στο δημοφιλές κίνημα των ηλιθίων, στις πρώτες θέσεις, βρέθηκαν διάφοροι παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ . Μπορεί να ακούγεται ως ανέκδοτο, ως αδιανόητη υπερβολή, ως κάτι εξωφρενικό, αλλά ο πρόεδρος της πιο ισχυρής και προηγμένης χώρας στον πλανήτη, αφού εξάντλησε όλη την γκάμα των πιο ακραίων ηλιθιοτήτων, πρότεινε στην Αμερική και κατά συνέπεια σε ολόκληρο τον πλανήτη να πίνουν χλωρίνη για να βρουν την υγειά τους. 

Επίσης, αδιανόητη υπήρξε και η στάση του Τζόνσσν, του Άγγλου πρωθυπουργού, ανθρώπου σαφώς εξυπνότερου και απείρως πιο καλλιεργημένου από τον Τραμπ, ο οποίος τον συναγωνίστηκε αντάξια σε ηλιθιότητα. Μιλάμε για τον πρωθυπουργό της Αγγλίας όπου το πολιτισμικό εκτόπισμα είναι άλλου επιπέδου. Μετά από αυτές τις δυο περιπτώσεις, η περίπτωση του Βραζιλιάνου πρόεδρου μπορεί να καταγραφεί στα γραφικά χρονικά. Αυτοί  οι τρεις, με την απύθμενη ανευθυνότητα που έδειξαν, πήραν στο λαιμό τους εκατομμύρια ανθρώπους. Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές χάθηκαν εξ αιτίας της εγκληματικής ηλιθιότητας που επέδειξαν μόνοι τους αυτοί οι τρεις ανόητοι ηγέτες. Αν δεν καλύπτονταν από την ισχύ τους, θα μπορούσαν να προσαχθούν ως εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας.

Εδώ έρχεται η θεία δίκη, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία νέα, ο Αμερικανός πρόεδρος προσεβλήθη από τον ιό. Οι τρεις αυτοί ανεύθυνοι άνθρωποι παίρνουν ένα συμβολικό μάθημα αλλά αρκετό για να μεταφέρει και σε μας το μήνυμα ότι ακόμα και οι ισχυρότεροι του κόσμου αυτού  δεν είναι αλώβητοι ούτε και η ηλιθιότητα είναι ανίκητη.   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:27