search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:20
MENU CLOSE

Εφετείο: «Υπερβάλλων ζήλος» των ΜΑΤ – Κινδύνεψαν διαδηλωτές από τα χημικά και τις ρίψεις νερού του «Αίαντα»

07.10.2020 11:45
Εφετείο: «Υπερβάλλων ζήλος» των ΜΑΤ - Κινδύνεψαν διαδηλωτές από τα χημικά και τις ρίψεις νερού του «Αίαντα» - Media

 

Η σημερινή συγκέντρωση στο Εφετείο ήταν εντυπωσιακή σε όγκο, παλμό, συγκρότηση, ένταση. Δεκάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, νέοι, εργαζόμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, από διάφορες γωνιές της χώρας, κατέκλυσαν την λεωφόρο Αλεξάνδρας σε μια μεγαλειώδη κινητοποίηση που εξέπληξε μάλλον τους κυβερνώντες. Με το που ανακοινώθηκε η ετυμηγορία του δικαστηρίου, χιλιάδες στόματα βροντοφώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα, και χιλιάδες παλάμες ενώθηκαν και χειροκρότησαν την όμορφη αυτή είδηση. Πολλοί ήταν αυτοί που δάκρυσαν από την συγκίνηση και την ιστορικότητα της στιγμής.

Όμως αυτά τα συναισθήματα δεν κράτησαν για πολύ. Μέσα σε λίγα λεπτά ακούστηκαν οι… αντιδράσεις της ΕΛΑΣ. Μπορεί η αφορμή να ήταν πραγματικά ήσσονος σημασίας, καθώς κάποιοι ανεγκέφαλοι πέταξαν 3-4 μπουκάλια νερού προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο σα να περίμεναν από ώρα την κατάλληλη «αφορμή» για να επέμβουν και να καταστείλουν την μεγάλη συγκέντρωση, Αμέσως η αύρα της ΕΛΑΣ άρχισε να εκτοξεύει νερό τόσο κάτω (!) από τις σταθμευεμένες κλούβες των ΜΑΤ όσο και από πάνω, στα τυφλά, καταβρέχοντας διαδηλωτές, και απειλώντας το πυκνό πλήθος με ποδοπάτημα. Αυτό το παραδέχεται και η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ που ακολουθεί. Στη συνέχεια ακολούθησε ευρεία χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης και τα δάκρυα συγκίνησης έδωσαν τη θέση τους σε δάκρυα από τα χημικά της ΕΛΑΣ…

Είναι άξιον απορίας γιατί αντέδρασε με αυτό τον τρόπο η ΕΛΑΣ. Ποιος έδωσε τέτοια διαταγή; Ενοχλήθηκαν οι πολιτικοί προϊστάμενοί της στο υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» από το μέγα πλήθος; Ή βόλευε το σενάριο των «δύο άκρων», που «συγκρούονται» και του «τυφλού λαϊκισμού», όπως θέλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να βαφτίζουν όποιο κίνημα αντιστέκεται στην πολιτική τους;

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για τα επεισόδια

Στις 11.55 ώρα, περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής – 20.000 άτομα τουλάχιστον – συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας.

Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.

Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33