search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:12
MENU CLOSE

Ήττα της ακροδεξιάς στις σημερινές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη Βιέννη

11.10.2020 16:43
Ήττα της ακροδεξιάς στις σημερινές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη Βιέννη - Media

 

Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν και μετά τις σημερινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η αδιαμφισβήτητη πρώτη πολιτική δύναμη στη Βιέννη, που είναι συγχρόνως ένα από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, όπως διαπιστώνεται από τις πρώτες προβλέψεις στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση που έγιναν ακριβώς στις 18.00 ώρα Ελλάδας, με το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών ανέρχεται σε 42%, έναντι 39,6% στις τελευταίες εκλογές στη Βιέννη τον Οκτώβριο του 2015, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο φέρεται να βελτιώνει το ποσοστό του από 9,24% στο 17,5%.

Οι Πράσινοι — οι οποίοι συγκυβερνούν στη Βιέννη από το 2010 με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ σε ομοσπονδιακό επίπεδο συμμετέχουν από τον περασμένο Ιανουάριο στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα — εμφανίζονται στις πρώτες προβλέψεις με ποσοστό 15%, βελτιωμένο κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2015.

Συντριπτική ήττα φαίνεται να υπέστη το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη με ποσοστό 31% και τώρα βρέθηκε σε κατακόρυφη πτώση μειώνοντας το ποσοστό του κατά 20 και πλέον μονάδες μόλις στο 10%.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερων τάσεων κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), το οποίο εμφανίζεται με αυξημένο ποσοστό στο 8%, έναντι 6,2% στις εκλογές του 2015.

Ποσοστό 4% φέρεται να συγκεντρώνει το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του πρώην αρχηγού των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελαρίου της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, το οποίο διασπάστηκε από το Κόμμα των Ελευθέρων και ως “Ομάδα” φέρει το όνομά του, μη εξασφαλίζοντας στη βάση των πρώτων προβλέψεων την είσοδό του στην τοπική Βουλή-δημοτικό συμβούλιο, ενώ τα τρία υπόλοιπα από τα συνολικά εννέα υποψήφια κόμματα στις σημερινές εκλογές στη Βιέννη, συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό 3,5%

Στις τελευταίες εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με αρχηγό του τον Στράχε δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, και νικητής τους — με διαφορά σχεδόν εννέα ποσοστιαίων μονάδων — ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με τον ήδη από το 1994 δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Βιέννη οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν, μάλιστα σχεδόν αδιάλειπτα με απόλυτη πλειοψηφία, ήδη εδώ και σχεδόν 100 χρόνια — από το 1918 με μόνες εξαιρέσεις τα χρόνια του Αυστροφασισμού (1934-1938) και της γερμανοναζιστικής κατοχής (1938-1945) — ώστε ιστορικά να έχει καθιερωθεί η έκφραση «Η κόκκινη Βιέννη», λόγω του κόκκινου χρώματος του κόμματός τους.

Στις σημερινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κάτω από ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πάνω από 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες για να εκλέξουν την τοπική Βουλή-δημοτικό συμβούλιο αλλά και τους εκπροσώπους των 23 διοικητικών διαμερισμάτων της πρωτεύουσας.

Η προσέλευση στις κάλπες έγινε κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας, με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, με την τήρηση των αποστάσεων αλλά και με τη χρησιμοποίηση ατομικού στυλό, ωστόσο η συμμετοχή ψηφοφόρων φέρεται να ήταν αρκετά υψηλή.

Τα συνολικά 1.500 εκλογικά κέντρα στην πόλη άνοιξαν στις 8.00 ώρα Ελλάδας έκλεισαν στις 18.00, όταν υπήρξε και η πρώτη πρόβλεψη, ενώ ένα πρώτο προσωρινό αποτέλεσμα αναμένεται για αργότερα και το οριστικό αποτέλεσμα πιθανόν να ανακοινωθεί μόνον στη διάρκεια της αυριανής ημέρας ή την Τρίτη, καθώς θα πρέπει να καταμετρηθούν και οι πάνω από 380.000 εκλογικές κάρτες και οι επιστολικές ψήφοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:11