search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:39
MENU CLOSE

O κορωνοϊός ανέβασε κατά 7.000% τη μετοχή πολωνικής εταιρείας που παρασκευάζει γάντια

16.10.2020 06:28
O κορωνοϊός ανέβασε κατά 7.000% τη μετοχή πολωνικής εταιρείας που παρασκευάζει γάντια - Media

 

Η πανδημία έχει φέρει τεκτονικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο και από αυτό δεν θα μπορούσε να εξαιρείται και το χρηματιστήριο της Βαρσοβίας, το οποίο είδε φέτος την τιμή της μετοχής μιας εταιρείας παραγωγής προστατευτικών γαντιών να σημειώνει θεαματική άνοδο της τάξεως του 7.000% και πλέον(!). 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η μετοχή της Mercator Medical την άνοιξη με το ξέσπασμα της πανδημίας και την τεράστια παγκόσμια ζήτηση για γάντια εκτινάχθηκε. Οι πωλήσεις της εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων ανήλθαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα και τώρα, που και πάλι παρατηρείται έξαρση, η χρηματιστηριακή της αξία διπλασιάστηκε εκ νέου. 

Την Τρίτη η τιμή της μετοχής της Mercator Medical παρουσίασε κέρδη της τάξεως του 13%, ενώ η πορεία αυτή συνεχίστηκε και την Τετάρτη. Οπως γίνεται αντιληπτό, είναι και η καλύτερη επίδοση, που εμφανίζει το 2020 τιμή μετοχής στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας.

Είναι αλήθεια πως η Mercator, όπως και άλλες  εταιρείες βιοτεχνολογίας στην Πολωνία, λογίζονται ως το βαρόμετρο του επενδυτικού κλίματος ως προς τις εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού. 

Η χρηματιστηριακή της αξία έχει ξεπεράσει τα 7 δισ. ζλότι, δηλαδή το 1,8 δισ. δολ., για πρώτη φορά στην ιστορία της και είναι πλέον μεγαλύτερη από εκείνη της μονάδας της Commerzbank στην Πολωνία, την τράπεζα S.A., η οποία, σημειωτέον, είναι και η τέταρτη μεγαλύτερη στη χώρα. 

Σε ανακοίνωσή της η Mercator, η οποία διατηρεί το εργοστάσιό της για την παραγωγή των γαντιών στην Ταϊλάνδη, δήλωσε ότι τα κέρδη της για την περίοδο του τρίτου τριμήνου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ανέρχονται στα 356,2 εκατομμύρια ζλότι (92,64 εκατομμύρια δολάρια), όταν πριν από ένα χρόνο έφθαναν το 1,3 εκατ. ζλότι (339.000 δολάρια). Η εντυπωσιακή άνοδος είναι της τάξεως του 70%. Οι δε πωλήσεις της υπερτετραπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση. «Η αύξηση των τιμών των γαντιών φαινόταν να αποδυναμώνεται στις αρχές του τρίτου τριμήνου», όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Mercator Medical, Bίτολντ Κρουσζέβσκι. Εντούτοις, μόλις σημειώθηκε έξαρση κρουσμάτων, πήραν και πάλι την ανιούσα οι τιμές, γεγονός το οποίο θα μεταφραστεί σε βελτίωση των κερδών.

Κατά τον αναλυτή του κλάδου Τόμασζ Ρόντακ της BOS Bank, «δεν διαψεύστηκαν οι υψηλές μας προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο, ενώ η Mercator σχεδιάζει να βελτιώσει περαιτέρω τον μέσο όρο της τιμής πώλησης των προϊόντων της». Ο ίδιος εκτιμά ότι η μετοχή της πολωνικής εταιρείας τελεί υπό διαπραγμάτευση σχεδόν οκτώ φορές τα προβλεπόμενα κέρδη της για το τρέχον έτος. Κι αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως της εντυπωσιακής ανόδου της, εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ως προς την αποτίμηση μετοχών ανταγωνιστριών της, όπως η μαλαισιανή Top Glove. Τέλος, για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως η Mercator Medical ιδρύθηκε στην Κρακοβία το 1996 και παράγει πέραν των ιατρικών γαντιών και ιατρικές ρόμπες, χειρουργικά σεντόνια και καλύμματα, καθώς και ιατρικές αναλώσιμες συσκευές μιας χρήσεως.

Πηγή kathimerini.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:39