search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:35
MENU CLOSE

Να τιμηθούν οι μάρτυρες της Δίκης της Χρυσής Αυγής!

23.10.2020 11:51

 

Η ιστορική Δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκε την Πέμπτη (22/10) οπότε ανακοινώθηκαν και οι ποινές στους καταδικασθέντες. Μία δίκη ιστορική για την δημοκρατία, την πολιτεία αλλά κυρίως για την κοινωνία. Μία νίκη απέναντι στον ρατσισμό, την μισαλλοδοξία, την διάκριση. Μία νίκη απέναντι στα εγκλήματα του ναζισμού. 

Αυτή η δίκη ίσως να μην είχε γίνει ποτέ ή να μην είχαμε φτάσει ως εδώ αν δεν είχαμε τους μάρτυρες όπου παρά τις απειλές που δέχθηκαν, τις επιθέσεις και τον φόβο που μπορεί να είχαν, καταθέσαν και βάλανε το φίδι πίσω στην τρύπα του. Οι μάρτυρες αυτοί πρέπει να τιμηθούν. 

Θα ήταν πολύ σημαντικό και για την δημοκρατία μας να επανέλθει στο προσκήνιο η μεγάλη σημασία των μαρτυριών. Η αυτονόητη υποχρέωση κάθε πολίτη που είναι παρών, στην ανάδειξη των πραγματικών περιστατικών. Η υπέρβαση του φόβου στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι αξιοθαύμαστη. «Η ιδέα της βράβευσης από την Προεδρία της Δημοκρατίας των μαρτύρων της δολοφονίας Φύσσα θα μπορούσε άραγε να προταθεί από τους πολίτες;» Η πρόταση αυτή έγινε από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, στο facebook. Νομίζω ότι πρέπει να εισακουστεί.

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την Δήμητρα Ζώρζου, την μάρτυρα που δεν «λύγισε» από τις απειλές των Χρυσαυγιτών και τις παραινέσεις «να μην μπλέξει» και υπέδειξε τον συνεργό του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα. Εμβληματική φιγούρα της δίκης. Η Δήμητρα το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα καθόταν σε ένα διπλανό παγκάκι και τα είδε όλα. Σε πείσμα της Αστυνομίας (γνωστή πια η σχέση της ΕΛ.ΑΣ. με τους Χρυσαυγίτες) που την παρότρυνε να μην εμπλακεί, και των ανθρώπων της νύχτας που την παίρναν τηλέφωνα και την απειλούσαν επί τρία χρόνια κατάθεσε στη Δίκη της Χρυσής Αυγής και αναγνώρισε πρόσωπα. Θα μπορούσε εύκολα και ανώδυνα να έχει πάει σπίτι της. Να κάνει ότι δεν είδε. Κι όμως δεν γύρισε το βλέμμα. Η Δήμητρα συγκρούστηκε και στάθηκε όρθια ως το τέλος της δίκης. Πρόσωπα σαν την Δήμητρα πέραν από τον απέραντο σεβασμό μας πρέπει να αναγνωριστούν. Αποτελούν πρότυπα της κοινωνίας μας. 

Δε θα μπορούσα να μη σταθώ στην κατάθεση του Αιγύπτιου αλιεργάτη που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από χρυσαυγίτες τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012. Ο Αμπουζίντ Εμπάρακ όπως και τα υπόλοιπα θύματα εκείνης της δολοφονικής επίθεσης, δεν ήταν ακόμη ένα «τυχαίο» περιστατικό.

Δεν πρέπει να ξεχαστεί ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς ο οποίος έχει ασχοληθεί επί μακρόν με την οργάνωση της Χ.Α., στάθηκε τόσο στις δράσεις της οργάνωσης  όπως τη γνώρισε από τη δεκαετία του 1980, τότε που ήταν μια «κλειστή λέσχη νεοναζιστικής επιμόρφωσης», αλλά στη συνέχεια θέλησε να κυριαρχήσει στους δρόμους με την άσκηση βίας. Το καταστατικό που συντάχθηκε το 1987 και κατέθεσε ο Δημήτρης Ψαρράς στο δικαστήριο έριξε φως στο σκοτεινό παρελθόν της εγκληματικής οργάνωσης. Η παρουσίαση των στοιχείων από τον Δημήτρη Ψαρρά στο δικαστήριο ήταν καταλυτική ώστε όλοι να αντιληφθούν πως πίσω από τον κοινοβουλευτικό μανδύα της Χ.Α. κρυβόταν επιμελώς ένα ναζιστικό μόρφωμα, πιστό, σε δομή και οργάνωση, αντίγραφο των εγκληματιών προγόνων του.

Πρέπει με έναν τρόπο η Πολιτεία να τιμήσει τους μάρτυρες. Οι ίδιοι ίσως να μην το χρειάζονται, να μην το θέλουν. Δεν το επεδίωξαν ποτέ. Πρέπει όμως οι πολίτες να τους γνωρίσουν, να τους μάθουν. Χάρη σε αυτούς οι νεοναζί δολοφόνοι οδηγήθηκαν στη φυλακή. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:31