search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:29
MENU CLOSE

«Βόμβα» από τον Ομπάμα: Γαλλία και Γερμανία επέβαλλαν λιτότητα στην Ελλάδα για να σώσουν τις τράπεζές τους

18.11.2020 13:22
Πωλείται σπίτι στο οποίο φέρεται ότι έζησε ο Μπαράκ Ομπάμα ως φοιτητής (Photos) - Media

 

Όχι ότι δεν είναι λίγο-πολύ γνωστό, ωστόσο, το να ακούγεται από τα χείλη ενός προέδρου των ΗΠΑ -έστω και πρώην, αλλά που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα γεγονότα- έχει άλλη βαρύτητα. Ο Μπαράκ Ομπάμα, λοιπόν, «έδειξε» Γαλλία και Γερμανία ως τις βασικές υπεύθυνες για την οδυνηρή μνημονιακή περιπέτεια της Ελλάδας, λέγοντας ότι η επιβολή της λιτότητας στη χώρα έγινε για να διασωθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες, θέση που έχει εκφράσει και ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του «Adults in the Room».

Πού τα λέει αυτά ο Ομπάμα; Σε ένα ολόκληρο κεφάλαιο της αυτοβιογραφίας του «Α Promised Land» το οποίο αφιερώνει στην κρίση της Ευρωζώνης και τη διαφορετική αντίληψη για την αντιμετώπισή της που είχαν Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να μην κρύβει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι στην προσπάθειά του να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να στραφούν σε αναπτυξιακά πακέτα, έπεφτε στο τείχος Γερμανίας και Γαλλίας που προέκριναν τη λογική της σκληρής λιτότητας απέναντι στην Ελλάδα. «Η πεισματική επιμονή στη λιτότητα, παρά όλα τα αντίθετα στοιχεία ήταν απογοητευτική» γράφει ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα «καρφώνει» Βερολίνο και Παρίσι, γράφοντας ότι «παρατήρησα πως σπάνια ανέφεραν ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας ή ότι μεγάλο μέρος του χρέους των Ελλήνων είχε συσσωρευτεί αγοράζοντας γερμανικές και γαλλικές εξαγωγές – δεδομένα που θα μπορούσαν να έχουν καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους τους γιατί διασώζουν τους Έλληνες», ενώ συμπληρώνει ότι η πολιτική στην Ελλάδα «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών και ίσως ανησυχούσαν ότι μια τέτοια παραδοχή θα έστρεφε την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχίες διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, στις αποτυχίες εκείνων των Γερμανών ή Γάλλων αξιωματούχων που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των πρακτικών τραπεζικού δανεισμού».

Πάντως, ο Ομπάμα δεν προσωποποιεί τις ευθύνες, ενώ δείχνει να εκτιμά την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ΄.

Πληροφορίες: Pappas Post

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:27