search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:55
MENU CLOSE

Τα τέσσερα κεράκια της Φιλαρμόνιας… (Video)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2152
19-11-2020
21.11.2020 04:00
orxistra.jpg

 

Ήταν το 2016, όταν σε μια όμορφη εκδήλωση στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου παρουσιάσαμε στον μουσικό κόσμο την ίδρυση μιας νέας ορχήστρας. Ιδρυτής της, ο πανεπιστημιακός Νίκος Μαλιάρας, που είχε το όραμα να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο σε τόσο δύσκολες εποχές, συνεπικουρούμενος από τον μαέστρο Βύρωνα Φιδετζή, που έγινε με τις γνώσεις και την πείρα του η «ψυχή» μιας «ομάδας» που κέρδισε τις εντυπώσεις.

Τους συναντήσαμε και καταγράψαμε τον απολογισμό που οι ίδιοι κάνουν…

«Τέσσερα χρόνια πριν, ανακοινώσαμε την ίδρυση της Φιλαρμόνιας και κάναμε την πρώτη μας συναυλία, με κύριο στόχο, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, να τιμήσουμε και να αναδείξουμε τους Έλληνες συνθέτες».

Τα έργα. «Τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει να ερμηνεύσουμε αμέτρητα έργα, που ήταν ξεχασμένα για αιώνες, σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Καβάλα».

Οι δίσκοι. «Τρία χρόνια πριν, δεν φανταζόμασταν ότι θα είχαμε σήμερα δύο ηχογραφημένα CD σε συνεργασία με δύο μεγάλες διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες».

Οι περιοδείες. «Τρία χρόνια μετά, φτάσαμε μέχρι την Κίνα για περιοδεία σε 10 πόλεις της, κάνοντας 11 συναυλίες στα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας».

Ξεχασμένα αριστουργήματα. «Δύο χρόνια πριν, με απαράμιλλο κέφι και ενθουσιασμό, παρουσιάσαμε την ξεχασμένη όπερα ‘‘Περουζέ’’ του Θ. Σακελλαρίδη στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Δύο χρόνια μετά, με δουλειά και υπομονή, ‘‘ξαναγεννήθηκε’’ έπειτα από 140 χρόνια η ‘‘Μαρία Αντωνιέτα’’ του Παύλου Καρρέρ μέσα από τα δοξάρια και τα επιστόμια των μουσικών της Φιλαρμόνιας και φυσικά της μπαγκέτας του μαέστρου Β. Φιδετζή».

Κοινωνική προσφορά. «Έναν χρόνο πριν, δημιουργήσαμε και δεύτερο ορχηστρικό σχήμα, το Σύνολο Ποικίλης Μουσικής, και παίξαμε για τα παιδιά της Ελπίδας με τη Μαρινέλλα, όταν κανείς μας δεν φανταζόταν την πληγή που θα άνοιγε λίγο αργότερα ο κορωνοϊός στην Τέχνη».

Η ικανοποίηση. «Έναν χρόνο μετά, κλεισμένοι στα σπίτια μας, δεν το βάζουμε κάτω! Κοιτώντας πίσω, νιώθουμε υπερήφανοι που κρατήσαμε τις υποσχέσεις μας σε σας και στην ίδια τη Μουσική και ονειρευόμαστε τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν για όλους».

Το βίντεο. «Τέσσερα χρόνια εμπειριών και αναμνήσεων δεν χωρούν σε λίγα λεπτά, αλλά αφού δεν μπορούμε να γιορτάσουμε με μία ζωντανή συναυλία, φτιάξαμε ένα επετειακό βίντεο με στιγμιότυπα από την πορεία μας μέχρι τώρα.

Νιώθω υπερήφανος γι’ αυτή την ορχήστρα και θα είμαι πάντα δίπλα της…».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:50