search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:33
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Ερωτηματικά για το εμβόλιο της Οξφόρδης εκφράζουν οι Financial Times

26.11.2020 14:20
Κορωνοϊός: Ερωτηματικά για το εμβόλιο της Οξφόρδης εκφράζουν οι Financial Times - Media
 
Ερωτηματικά έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca έχουν χειριστεί τα πρώιμα αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου για τον κορωνοϊό, στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί ένα μεγάλος μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αποτελέσματα χαιρετίστηκαν ως επιτυχία καθώς έδειξαν μέση αποτελεσματικότητα 70% – ένα ποσοστό που επιτεύχθηκε συγκεντρωτικά από δύο διαφορετικά σχήματα δοσολογίας. Μια ομάδα συμμετεχόντων έλαβε δύο ίδιες δόσεις με έναν μήνα διαφορά, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε πρώτα μισή δόση και μετά μια ολόκληρη δόση. Η αποτελεσματικότητα για την πρώτη, μεγάλη ομάδα ήταν 62%. Στην δεύτερη υποομάδα ήταν 90%.
 
Μάλιστα, έγινε γνωστό πως η χορήγηση της μισής δόσης ξεκίνησε κατά λάθος. Στην συνέχεια, δόθηκε σε μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων από αυτούς που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις, κάνοντας την ανακάλυψη της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας να μοιάζει με τυχαία.
 

Τι συμβαίνει με τους 55 ετών και κάτω

Ωστόσο, την Τρίτη, ο Μονσέφ Σλάουι, επικεφαλής της Επιχείρησης Warp Speed, του προγράμματος χρηματοδότησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανάπτυξη εμβολίων, αποκάλυψε ότι η δεύτερη υποομάδα περιορίστηκε επίσης σε άτομα ηλικίας 55 ετών και κάτω. Κάτι που δε διευκρινίστηκε εξ’ αρχής, όπως επισημαίνουν οι FT, αναφέροντας ότι όντας οι εθελοντές, κάτω των 55 αποτελούσαν ομάδα με χαμηλότερο ρίσκο σοβαρών συμπτωμάτων Covid.
 
«Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να κατανοήσουμε» είπε ο Σλάουι. Είναι ακόμη πιθανό, η διαφορά στην αποτελεσματικότητα να ήταν «τυχαία» πρόσθεσε.
 
Κι αυτό το έλαβαν γνώση οι αγορές. Οι μετοχές της AstraZeneca στο Λονδίνο έπεσαν περισσότερο από 6% μετά την ανακοίνωση.Συγκριτικά, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής από το εμβόλιο κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτό το μήνα, δείχνοντας αποτελεσματικότητα 90%, οι μετοχές της Pfizer και της BioNTech έχουν αυξηθεί 6% και 14% αντίστοιχα.
 
Η Moderna σημείωσε αύξηση 11% από την στιγμή που κυκλοφόρησαν τα δεδομένα της δοκιμής για το εμβόλιο του κορωνοϊού.
 
Πηγή: iefimerida.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10