search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 03:54
MENU CLOSE

Το Ισραήλ και το Μπουτάν εγκαθιδρύουν διπλωματικές σχέσεις

12.12.2020 21:38
Το Ισραήλ και το Μπουτάν εγκαθιδρύουν διπλωματικές σχέσεις - Media

 

Το Ισραήλ εγκαθίδρυσε σήμερα διπλωματικές σχέσεις με το Μπουτάν, μια κυρίως βουδιστική χώρα που συνορεύει με την Ινδία, καθώς σχεδιάζει να συνεχίσει να διευρύνει τις διπλωματικές σχέσεις του διεθνώς.

Η συμφωνία του Ισραήλ με τη χώρα των Ιμαλαΐων δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις εκκολαπτόμενες σχέσεις του βάσει των υπό την αιγίδα των ΗΠΑ συμφωνιών που συνήψε με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι την περιέγραψαν ως απόδειξη της αυξανόμενης αποδοχής του διεθνώς.

Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μυστικών επαφών αρκετών χρόνων ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Μπουτάν για την εγκαθίδρυση σχέσεων, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

“Ο κύκλος αναγνώρισης του Ισραήλ αυξάνεται και διευρύνεται”, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι. “Η εγκαθίδρυση σχέσεων ανάμεσα στη χώρα μας και το Βασίλειο του Μπουτάν θα είναι άλλο ένα ορόσημο στην εμβάθυνση των σχέσεων του Ισραήλ στην Ασία”.

Το Μπουτάν εξαρτάτο από την Ινδία για καθοδήγηση στην εξωτερική του πολιτική μέχρι την αναθεώρηση μιας συνθήκης φιλίας το 2007. Διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με περίπου 53 χώρες.

Μια τελετή υπογραφής έλαβε χώρα σήμερα ανάμεσα στους πρεσβευτές του Ισραήλ και του Μπουτάν στην Ινδία, στην ισραηλινή πρεσβεία στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών του Μπουτάν.

“Η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων θα δημιουργήσει νέες λεωφόρους συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στη διαχείριση υδάτων, την τεχνολογία, την ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων, τις γεωργικές επιστήμες και άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος”, αναφέρεται στο κείμενο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε τη συμφωνία και πρόσθεσε πως υπήρξαν επαφές και με άλλες χώρες που θέλουν να εγκαθιδρύσουν σχέσεις.

Το Ισραήλ και το Μαρόκο συμφώνησαν προχθές, Πέμπτη, να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη συνδρομή των ΗΠΑ. Το Μαρόκο έγινε έτσι η τέταρτη αραβική χώρα μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν που βάζει στην άκρη την εχθρότητα με το Ισραήλ τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15