search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:54
MENU CLOSE

Ο Κύκλος παρεμβάσεων του Βενιζέλου

14.12.2020 10:14
Ο Κύκλος παρεμβάσεων του Βενιζέλου - Media

 

Είναι ευτύχημα το ότι την έλλειψη σοβαρής πολιτικής σκέψης που δυστυχώς παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο λόγω της τραγικής του σύνθεσης, την αναπληρώνουν οι τακτικές και καίριες τοποθετήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου οι όποιες θα αντιμετωπιστούν από τον ιστορικό του μέλλοντος ως ένα πολιτικό παράδοξο της εποχής. Να παράγουν  άτομα εκτός κοινοβουλίου περισσότερη και σαφώς ποιοτικότερη πολιτική από ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην πλειονότητά τους. 

Θυμάμαι τον Βενιζέλο να απαντά σε σχετική ερώτηση  δημοσιογράφων  για το αν θα μείνει στην πολιτική μετά την γνωστή ιταμή απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να στερήσει ουσιαστικά το ελληνικό κοινοβούλιο από την παρουσία ενός τόσο σημαντικού και κυρίως χρήσιμου πολιτικού σε μια περίοδο, μάλιστα, πρωτοφανούς κοινοβουλευτικής  ένδειας και παρακμής κατά την οποία η παρουσία του θα ήταν πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Τότε, ο Βενιζέλος είχε απαντήσει ότι θα συνεχίσει να πολιτεύεται με την ιδιότητα του πολίτη, πράγμα που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της δημοκρατίας. 

Συνήθως, σε αυτές τις θεωρητικές τοποθετήσεις δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία ούτε -το χειρότερο- τις ανακαλούμε στην μνήμη μας όταν πραγματοποιούνται. Ο Βενιζέλος, ωστόσο, συνέχισε να πολιτεύεται παρεμβαίνοντας ανελλιπώς και με συνέπεια στα πολιτικά τεκταινόμενα, συνέχισε να είναι παρών στις κρίσιμες εξελίξεις συμβάλλοντας στην διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. 

Πορευόμαστε με ένα πολιτικό σύστημα εγκλωβισμένο στην μετριότητα και έναν δημόσιο διάλογο εμφανώς κατώτερο  των περιστάσεων. Και σε αυτό το σημείο, η συμβολή του Βενιζέλου έρχεται σαν από μηχανής θεός να δώσει μιαν ανάσα στο διασωληνωμένο πολιτικό προσωπικό το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό αυτό το καθεστώς επί μακρόν δίχως συνέπειες.

Αν παρακολουθήσει κανείς τις εκδηλώσεις του «Κύκλου των Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και την σχετική αρθρογραφία και βιβλιοπαραγωγή μαζί με τις δημόσιες δηλώσεις ή συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ και τις αντιδράσεις που προκαλούνται,  εύκολα θα καταλάβει ότι Βενιζέλος όχι  μόνο αναβαθμίζει την απαράδεκτα χαμηλή ποιότητα πολιτικού λόγου αλλά  σώζει την τιμή και την υπόληψη του πολιτικού μας συστήματος στηρίζοντάς το καθώς κάθε του παρατήρηση, κάθε του παρέμβαση αποτελεί πολιτικό γεγονός εξ αντικείμενου. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:54