search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:04
MENU CLOSE

Βελόπουλος-Βουλή: «Είστε οι “Χουντίνι” της οικονομίας» – Πήγαμε για κυρώσεις και βγήκαμε κουρεμένοι

15.12.2020 15:28
5205877.jpg

 

«Είστε οι “Χουντίνι” της οικονομίας», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο κ. Βελόπουλος, που κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο για αλχημείες τις οικονομικούς δείκτες και τα στοιχεία, λανθασμένες προβλέψεις ως τις το βάθος τις ύφεσης, επανέλαβε την ανάγκη εκπόνησης τις ρεαλιστικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ο πρόεδρος τις Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στο μείγμα οικονομικής πολιτικής και τις αβεβαιότητες του προϋπολογισμού του 2021.

Πολιτική με δανεικά

«Με δανεικά δεν μπορεί να επιδοτείς την οικονομία. Έτσι κάνω κι εγώ οικονομική πολιτική, έτσι μπορεί να κάνει οικονομική πολιτική οποιοσδήποτε δανείζεται και περιμένει να τα πληρώσει ο γιός του, ο δισέγγονος και ο τρισέγγονος του. Αυτή είναι μια λάθος πολιτική δεκαετιών που πρέπει να την αλλάξουμε. Η μετάθεση υποχρεώσεων, θάβει το μέλλον», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας ότι έτσι φτάσαμε στα μνημόνια και…«μην κοροϊδευόμαστε, θα έρθει και άλλο», όταν θα ανέβουν και πάλι τα επιτόκια δανεισμού.

«’Αλλα λέτε το μεσημέρι, άλλα το βράδυ. Βγήκε ο συμπαθής υφυπουργός ο κ. Παπαθανάσης και είπε ότι δεν θα ανοίξουν τα νυχάδικα. Βγαίνει ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης μετά και λέει ανοίγουν. Δηλαδή χρειάζεται σχέδιο», είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι η λιγότερο προετοιμασμένη χώρα που συνεχίζει να δαπανά χρήματα χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική για την παραγωγή πλούτου.

«Δαπανάμε χρήματα για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δανεικά. Καλά κάνει η κυβέρνηση και τους βοηθάει, αλλά είναι δάνεια που θα τα πληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Διώξτε τους συμβούλους σας»

Κριτική άσκησε όμως και στο οικονομικό επιτελείο, για προβλέψεις που δεν επιβεβαιώθηκαν σε βασικά μεγέθη.

«Ο μοναδικός, εδώ, που έπεσε μέσα στο ποσοστό της ύφεσης είναι ο κ. Βιλιάρδος, ο οποίος από τον Μάρτιο σας είχε πει ότι η ύφεση θα είναι 11% και εσείς λέγατε πότε 3%, πότε 4%, πότε 5%. Παίζατε την κολοκυθιά. Θα σας το πω καθαρά, να απολύσετε τους συμβούλους σας κύριε υπουργέ των Οικονομικών» είπε ο κ. Βελόπουλος, προσθέτοντας πως αν οι σύμβουλοί σας, σας λένε 4% ή 5% ή 3%, είναι αποτυχημένοι. «Διώξτε τους όλους από δίπλα σας! Δεν μπορεί να μην φταίει κανένας όταν οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου πέφτουν έξω! Έχουμε θέμα ρε παιδιά!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης που προέβλεψε πολύ δύσκολο Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επειδή η κυβέρνηση έκανε το τρικ να μεταθέσει τις πληρωμές για τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιση, εφορία.

«Θα σας πω τι θα γίνει τον Ιανουάριο στην ελληνική οικονομία», είπε και επισήμανε ότι έρχεται 7η δόση φόρου εισοδήματος, 5η δόση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ Δεκεμβρίου, ασφαλιστικές εισφορές, 8η δόση φόρου εισοδήματος, 6η δόση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ Ιανουαρίου, τέλη κυκλοφορίας 2021, ασφαλιστικές εισφορές.

«Κύριε υπουργέ, επιχειρηματίες και νοικοκυριά τελειώσανε με όλα αυτά», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ιδιαίτερα αναφορά επεφύλασσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στα φαινόμενα αιχροκέρδιας.

«Αν δείτε κύριε Σταϊκούρα, τις τιμές των προϊόντων τους τελευταίους 2 μήνες, θα πάθετε πλάκα κύριε Σταϊκούρα! Το ρύζι στις 3/11 από 1,54 ευρώ στις 10/11 πήγε 1,65. Σπαγγέτι, από 0,83 στις 3/11, πήγε 0,90 στις 10/11! Είναι πολλά τα προϊόντα που είδαν αυξήσεις 15%, μόνο το τελευταίο δεκαήμερο! Χτυπήστε την αισχροκέρδεια για να μείνει χρήμα στις τσέπες των πολιτών, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», είπε και τόνισε ότι«η απώλεια εισοδήματος του Έλληνα το 2020 είναι 12% και αυτά ενώ οι αυξήθηκαν οι οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, ενώ βγαίνουν 50.000 ακίνητα στο σφυρί από funds, αλλά η κυβέρνηση φέρνει 3,6 δισ. φόρους το 2021. Αφού τους ήπιατε το αίμα με το μπουρί», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνεχείς αλχημείες.

«Οι πατεράδες μας κύριε Σταϊκούρα, περιμένουν τη σύνταξή τους. Υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες που περιμένουν χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους. Γιατί; Εκκρεμούν 420.000 συντάξεις. Το 2015-2016 πετσοκόψατε τα αναδρομικά, προσφεύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Και κάνετε αλχημείες στον προϋπολογισμό και μας λέτε ότι τάχα δεν θα έχουμε τόσα έξοδα. Μα αν πληρώναμε τις συντάξεις θα είχατε και άλλα έξοδα. Πείτε εσείς, πώς τα βγάζει πέρα ο παππούς που δεν μπορεί να δώσει στο εγγόνι του 10 ευρώ;», είπε και κατήγγειλε αλχημείες και στα στοιχεία για τους μακροχρόνια άνεργους.

Η διαχείριση της κρίσης

Αλλά και στο μέτωπο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι«κάνει κοινωνική πολιτική με τα δικά μας χρήματα» αφού λέει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου να κάνει έκπτωση στον ενοικιαστή. «Δηλαδή ρίχνετε το μπαλάκι στους ιδιοκτήτες. Είστε φυγόπονοι στις αποφάσεις. Οι κλειστές επιχειρήσεις πληρώσουν τα 5/8 του δώρου των Χριστουγέννων. Πως θα γίνει αυτό; Πείτε το, πώς θα τα πληρώσουν οι επιχειρηματίες που δεν τζιράρουν εδώ και μήνες; Τι θα κάνουν; Θα πουλήσουν το κορμί τους;», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και επικαλέστηκε τις προειδοποιήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ότι θα κλείσουν 150.000 επιχειρήσεις. Ο κ. Βελόπουλος κατέθεσε δέσμη προτάσεων με μέτρα, μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση των εξαγωγών, την επιδότηση της εργασίας- μισθού, την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποίηση μέρους των επιταγών, με στόχο σταδιακή εκκαθάριση, τη ρευστότητα στις ΜΜΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης, την απαλλαγή από δημοτικά τέλη επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές στην πανδημία, αναστολή πληρωμών των δανείων στην ΕΕ, μετά από διαπραγμάτευση, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, των αλιέων, την αύξηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, αυστηρούς ελέγχους ποιότητας γάλακτος και κρέατος στα σύνορα, δημιουργία θερμοκηπίων, ενίσχυση ιχθυοκαλλιεργειών, μειώσεις φορολογίας για τον επαναπατρισμό των ελληνικών επιχειρήσεων που μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία, μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις, κατάργηση των τεκμηρίων,«ώστε όταν κάποιος κάνει μια αγορά θα παίρνει την απόδειξη και θα φορολογείται στο τέλος. Όπως γίνεται και στην Αμερική. Όχι να τον αναγκάζεις να δαπανήσει το 30% και αυτό με κάρτα», αυτόματο συμψηφισμό οφειλών και επιστροφών, περισσότερες δόσεις σε επιχειρήσεις για τις οφειλές τους στην εφορία.

Τα πρόστιμα

Όπως εξάλλου επισήμανε, ενώ οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και καλούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, την ίδια ώρα το κράτος δείχνει«άπλα» στα πρόστιμα.«Είστε άπλες. Ολλανδία, όποιος δεν φοράει μάσκα, 90 ευρώ το πρόστιμο, βασικός μισθός 1.700 ευρώ. Γερμανία, 150 ευρώ πρόστιμο, βασικός μισθός 1.500 ευρώ. Ελλάδα, 300 ευρώ πρόστιμο, βασικός μισθός 600 ευρώ και πολλά λέω», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δεν άφησε ασχολίαστη την πρόταση του κ. Δραγασάκη για το ταμείο ανάκαμψης.«Δεν κατάλαβα την πρόταση του κ. Δραγασάκη για συνδιαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τι εννοεί ο ποιητής; Γιατί πολλά λέγοντα για συγκυβέρνηση, για οικουμενική…τι είναι αρραβώνας, γι΄αυτά που έρχονται;», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Ναι στην πρόταση Βαρουφάκη

Καθώς ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι η Ελληνική Λύση αποδέχεται την πρότασή του για τη συγκρότηση επιτροπής για τη χρεοκοπία και την υπαγωγή στα μνημόνια.«Εμείς θα ψηφίσουμε την επιτροπή, για να δούμε τα λάθη, εκούσια ή ακούσια. Κάποια στιγμή πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός τι έχει συμβεί και γιατί σε ζητήματα μείζονος σημασίας πρέπει να είμαστε εδώ, ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και πρόσθεσε:«Πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει πώς μπήκαμε στα μνημόνια, ποιοι ήταν οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί και να μάθει ότι κάποιοι δούλεψαν σε βάρος της χώρας», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά. «Στην ΕΕ δυστυχώς μόνη κινητήρια δύναμη είναι τα συμφέροντα της Γερμανίας. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη, θέλουμε διαφορετική, Ευρώπη των λαών και των εθνών, αλλά όχι γερμανική. Πήγαμε για κυρώσεις και βγήκαμε κουρεμένοι. Μόνο ο Δένδιας ψιθυρίζει για τη Γερμανία διάφορα πράγματα, τον βλέπω να πηγαίνει σπίτι του σε λίγο καιρό. Όποιος μιλάει για τη Γερμανία πάει σπίτι του. Καταπίνουμε τις τουρκικές βρωμιές», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και πρόσθεσε ότι«το μόνο πυρηνικό όπλο που έχει η Ελλάδα είναι το βέτο. Μόνο ο Παπανδρέου το χρησιμοποίησε το 1983», εκφράζοντας την διαφωνία του με ένα ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:04