search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:36
MENU CLOSE

Η ΕΕ κλείνει τις πύλες της στη Βρετανία – Ποιες χώρες διακόπτουν τις αεροπορικές συνδέσεις

20.12.2020 18:36
Η ΕΕ κλείνει τις πύλες της στη Βρετανία – Ποιες χώρες διακόπτουν τις αεροπορικές συνδέσεις - Media

 

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ «κλείνουν τις πύλες» τους στη Βρετανία, για να ανασχέσουν την εξάπλωση του νέου, πιο μεταδοτικού, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο Λονδίνο και την νότια Αγγλία και είχε ως αποτέλεσμα το Σάββατο την επιβολή lockdown επιπέδου 4 σε αυτές τις περιοχές.

Ήδη τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διακόψει η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιρλανδια, η Βουλγαρία και άλλες χώρες. Σύμφωνα με την Bild, η ΕΕ πρόκειται να ανακοινώσει καθολική διακοπή των συνδέσεων με τη Βρετανία.

Στη χώρα μας, οι ταξιδιώτες που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο από το πρωί της Δευτέρας θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα επτά ημερών.

Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα του νέου στελέχους του ιού έχουν εντοπισθεί στην Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

Αναλυτικά:

  • Γαλλία: Διακόπτεται κάθε μετακίνηση από το ΗΒ για 48 ώρες

Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προερχόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η 48ωρη διακοπή θα χρησιμοποιηθεί ώστε να συμφωνηθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους νέο καθεστώς διαγνωστικών ελέγχων πριν από το άνοιγμα των συνόρων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Ιρλανδία: Διακόπτονται οι πτήσεις

Η Ιρλανδία διακόπτει τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα «τουλάχιστον» 48 ωρών από τα μεσάνυχτα εξαιτίας της κυκλοφορίας του στελέχους του κορονοϊού που εντόπισαν οι βρετανικές αρχές και θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό, ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση.

«Οι πτήσεις απαγορεύονται για τουλάχιστον 48 ώρες», ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση. Οι θαλάσσιες συνδέσεις παραμένουν σε λειτουργία.

  • Βουλγαρία: Διακόπτονται οι πτήσεις για ενάμισι μήνα

Η Βουλγαρία διακόπτει απο τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου την πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, για να αποτραπεί η είσοδος του στελέχους του ιού στο οποίο αναφέρονται οι βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Αρχικά, το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα 10 ημερών στα άτομα που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έπειτα από σέσκεψη αποφασίσθηκε να διακοπούν οι πτήσεις.

  • Μέχρι τις 6 Ιανουαρίου διακόπτονται οι συνδέσεις της Ιταλίας με τη Βρετανία

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε απόφαση με την οποία σταματά τις αεροπορικές πτήσεις από και προς τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις που είχαν ήδη απογειωθεί και φθάνουν τις ώρες αυτές στα ιταλικά αεροδρόμια, όλοι οι επιβάτες θα υποβληθούν σε μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού, αμέσως μετά την προσγείωση.

Τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας πρέπει να ενημερώσουν και οι πολίτες που αφίχθηκαν στην Ιταλία, από τη Μεγάλη Βρετανία, τις τελευταίες δυο εβδομάδες, με στόχο να υποβληθούν άμεσα, επίσης, σε διαγνωστικό τεστ.

  • Κλείνουν τα αεροδρόμια της Γερμανίας στους Βρετανούς

Η Γερμανία θα διακόψει από τα μεσάνυχτα τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

Η απόφαση αυτή, η οποία ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επισημοποιηθεί τις προσεχείς ώρες, δήλωσε η κυβερνητική πηγή διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για την διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Σουηδία

Η Σουηδία θα επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ανίχνευση του νέου στελέχους του ιού, που, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, τον καθιστά περισσότερο μεταδοτικό, μετέδωσε η σουηδική ραδιοφωνία και τηλεόραση.

«Ετοιμάζουμε απόφαση για την απαγόρευση εισόδου από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα τεθεί σε ισχύ μόλις γίνει δυνατόν», δήλωσε ο σουηδός υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Μίκαελ Ντάμπεργκ.

Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί αύριο.

Η απόφαση ακολουθεί αντίστοιχες αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

  • Διακοπή συνδέσεων και για Ολλανδία – Βέλγιο

Ολλανδία και Βέλγιο έχουν ήδη απαγορεύσει πτήσεις και τρένα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Κύπρος: Σε αυτο-περιορισμό οι επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από το Ηνωμένο Βασίλειο

Σε αυτο-περιορισμό θα παραμένουν από αύριο, στις 6 το πρωί, οι επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου εφόσον προέρχονται από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κύπρου, «μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, για προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία από την επιστημονική κοινότητα, οι επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, οφείλουν να παραμένουν σε αυτό-περιορισμό για περίοδο 14 ημερών ή για περίοδο 10 ημερών, νοουμένου ότι υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα.

Νοείται ότι κατά την περίοδο του αυτό-περιορισμού, εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με τον Προσωπικό Ιατρό για ιατρική καθοδήγηση.

Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, 21 Δεκεμβρίου 2020, στις 6 π.μ..

Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι συμπληρωματικό στο μέτρο που είναι ήδη σε ισχύ για την προσκόμιση αρνητικού πιστοποιητικού μοριακής εξέτασης (PCR test) 72 ωρών, ενώ συνεχίζεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος επιβατών στα αεροδρόμια.

Τα δεδομένα αξιολογούνται από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, και οποιεσδήποτε νεότερες εισηγήσεις πιθανόν προκύψουν, θα ανακοινωθούν».

Καραντίνα 7 ημερών για όσους έρχονται στην Ελλάδα από Βρετανία

Το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα, θα ισχύει στη χώρα μας για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 6 το πρωί της Δευτέρας. 

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα. 

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο (21-12-2020) τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Η σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:32