search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:06
MENU CLOSE

Boxing Day: Γιατί η Βρετανία παίζει μπάλα τα Χριστούγεννα (Photos/Video)

26.12.2020 09:22
Boxing Day: Γιατί η Βρετανία παίζει μπάλα τα Χριστούγεννα (Photos/Video) - Media

 

Boxing Day. Έτσι ονομάζεται η επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων, η 26η Δεκεμβρίου, στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και στις περισσότερες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας με χριστιανικό πληθυσμό. 

Η ονομασία της ημέρας πηγάζει από το έθιμο που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, κατά τη Βικτωριανή περίοδο στην Αγγλία, όπου οι έχοντες συνήθιζαν να κάνουν δώρα προς τους μη έχοντες την επόμενη των Χριστουγέννων. 

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πως προέκυψε αυτή η μέρα και γιατί πήρε αυτό το περίεργο όνομα (Η ημέρα του κουτιού). 

Δεδομένου οτι οι υπηρέτες ανήμερα των Χριστουγέννων είχαν πολλή δουλειά στα σπίτια των αφεντικών τους, η 26η Δεκμεβρίου ήταν για αυτούς μέρα ξεκούρασης. Την ήμερα αυτή, τα αφεντικά τους τους έκαναν δώρα τα οποία άνοιγαν όταν επέστρεφαν στις εστίες τους και τις οικογένειές τους. Σε μία άλλη εκδοχή, το υπηρετικό προσωπικό γυρνούσε στο σπίτι του, έχοντας μαζί τους κουτιά με φαγητό που είχαν απομείνει από την γιορτή των αφεντικών τους. 

Επίσης, μία ακόμα εκδοχή θέλει τα κουτιά που προορίζονταν για ετήσιες δωρεές στις εκκλησίες, να ανοίγονται την ημέρα των Χριστουγέννων και τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί διανέμονταν από τον κλήρο την επομένη, την Boxing Day.

Στη σημερινή εποχή, είναι επίσημη αργία, αλλά τα καταστήματα είναι ανοιχτά με δελεαστικές προσφορές για το καταναλωτικό κοινό, ενώ συμπίπτει χρονικά και με την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. 

Πηγή: wordhistories.com

Βοxing Day και ποδόσφαιρο

Και ενώ στις περισσότερες χώρες, οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι μέρες ξεκούρασης για τους αθλητές, στη Βρετανία, αποτελεί τη χαρά του ποδοσφαιρόφιλου. 

Παραδοσιακά, την ημέρα αυτή υπάρχει πλήρης αγωνιστική στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, προσελκύοντας φιλάθλους από κάθε σημείο του πλανήτη, ιδιαίτερα η πρώτη κατηγορία, η Πρέμιερ Λιγκ. Ωστόσο, η αρχή έγινε με την Ιρλανδία, στο πρωτάθλημα της οποίας τη συγκεκριμένη ημέρα διεξάγονταν όλα τα μεγάλα ντέρμπι, όπως π.χ. το παιχνίδι μεταξύ της Γκλεντόραν με την Λίνφιλντ.

Tη μέρα αυτή, το ποδόσφαιρο δεν είναι η μόνη αθλητική δραστηριότητα της ημέρας. Για τους πολύ πλούσιους, είναι η παραδοσιακή ημέρα, για να λάβουν μέρος στο κυνήγι της αλεπούς.

«Εορταστικό ποδόσφαιρο»

Αρχικά διεξάγονταν δύο αγωνιστικές, «κολλητά», 25 και 26/12, και συνήθως έπαιζαν μεταξύ τους, ομάδες της πόλης, ή γειτονικές, ώστε οι φίλαθλοι και οι σύλλογοι, να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις. Ωστόσο, έπειτα από διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών που ήθελαν κάποιες μέρες να βρίσκονται με τις οικογένειές τους, αποφασίστηκε οι αγώνες να διεξάγονται μόνο την 26η Δεκεμβρίου. Ακολουθούσε μία ακόμα αγωνιστική στις 28 Δεκεμβρίου και το «εορταστικό πρόγραμμα» ολοκληρωνόταν την Πρωτοχρονιά. Και όσο αυτό να φαντάζει ένα μαρτύριο για τους αθλητές – όποιος έρχεται να υπογράψει σε ομάδα της Βρετανίας, γνωρίζει πολύ καλά πως οι μέρες των γιορτών δεν είσαι σε καμία περίπτωση για ξεκούραση – το φιλοθεάμον κοινό, περιμένει την Boxing Day, να κάνει τα ψώνια του και να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα να παίζει ποδόσφαιρο. 

Η ιστορική Boxing Day του 1963

Σημέιο αναφοράς για την Boxing Day, αποτελεί η αγωνιστική του 1963, η οποία έμεινε στην ιστορία για τα μεγάλα σκορ και το χορταστικό θέαμα. Σε μία αγωνιστική σημειώθηκαν συνολικά 66 τέρματα, 7 παίκτες έκαναν χατ τρικ, ενώ 4 αποβλήθηκαν!

Η Φούλαμ διέλυσε την Ίπσουιτς με 10-1, ενώ η Μπλάκμπερν εκτός έδρας με 8-2 τη Γουέστ Χαμ! Η Λίβερπουλ, που στο τέλος εκείνης της σεζόν θα κατακτούσε το πρωτάθλημα, επιβλήθηκε με 6-1 της Στόουκ στο «Άνφιλντ», ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διασύρθηκε με 6-1 στην έδρα της Μπέρνλι! Ήταν πραγματικά η πιο τρελή Boxing Day και πιθανότατα η πιο τρελή αγωνιστική στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας στην Αγγλία.

 

Η αγωνιστική της Boxing Day, συνήθως σηματοδοτεί το μέσον του πρωταθλήματος. Πολλές φορές, υπάρχει τεράστιο αγωνιστικό ενδιαφέρον, ακόμη και αν απουσιάζουν παιχνίδια των… μεγάλων. Συνήθως, η ομάδα που βρίσκεται στην κορυφή της Πρεμιερλιγκ είναι και αυτή που κατακτά στο τέλος το πρωτάθλημα. Κάτι που ωστόσο δεν αποτελεί κανόνα, δεδομένου οτι μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον στην κατηγορία, ακόμα και μέχρι την τελευταία αγωνιστική. 

Και βέβαια αποτελεί ένα μοναδικό τηλεοπτικό γεγονός. Σε όλο τον κόσμο, τα τηλεοπτικά δίκτυα που έχουν τα δικαιώματα αναμετάδοσης της μεγάλης κατηγορίας, ετοιμάζουν σπέσιαλ αφιερώματα και εκπομπές.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης ζήτησης ανά τον κόσμο για τις ομάδες της Πρεμιερ Λιγκ, και δεδομένου οτι τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποφέρουν πολλά έσοδα στα ποδοσφαιρικά κλαμπς, οι αγώνες της Boxing Day σπάνε σε δύο ημέρες, 26 και 27 Δεκεμβρίου για να είναι δυνατή η κάλυψη από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. 

Πηγή: FourFourTwo

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 01:35