search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:54
MENU CLOSE

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι απαλλάσσονται και ποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν από Ιανουάριο 2021 (Πίνακας)

28.12.2020 10:10
Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Ποιοι δικαιούχοι «μοιράστηκαν» 13,3 εκατ. ευρώ για δάνειά τους - Media

 

Απαλλάσσονται, από τον Ιανουάριο του 2021, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι (κυρίως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα) οι οποίοι θα διαπιστώσουν στη μισθοδοσία του πρώτου μήνα ότι οι αποδοχές τους έχουν αυξηθεί.

Ωστόσο, η απαλλαγή από την εισφορά δεν ισχύει για όλους. Συγκεκριμένα θα συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορά οι υπάλληλοι του Δημοσίου τομέα, οι συνταξιούχοι και υπό προϋποθέσεις όσοι είχαν φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια.  Αυτό θα συμβεί εφόσον τα εισοδήματα του φορολογούμενου προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, για να ισχύσει η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει ο φορολογούμενος να μην έχει φορολογηθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια με βάση τα τεκμήρια.

Τα οφέλη για τους φορολογούμενους από το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης ξεκινούν από τα  22 ευρώ το χρόνο για εισοδήματα 13.000 ευρώ και φθάνουν τα 2.076 ευρώ για εισοδήματα 50.000 ευρώ ετησίως.

Σε ποιους δεν θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης

– Στις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων. Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβές που καταβάλλονται από την 1η-1-2021 έως την 31η-12-2021 σε κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ καθώς δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση.

– Στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τη συγκεκριμένη πηγή εισοδήματος θα ισχύσει από το τρέχον φορολογικό έτος, δηλαδή από το εισόδημα του 2020 που θα δηλωθεί με τις φορολογικές δηλώσεις του 2021

– Στα ακίνητα. Η απαλλαγή των ενοικίων από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα, δηλαδή θα φανεί στο εκκαθαριστικό της εφορίας του 2021

– Στο εισόδημα από μερίσματα (στην έννοια των οποίων εμπίπτουν και τα προμερίσματα, καθώς και οι προσωρινές απολήψεις κερδών), δεν επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης όταν η λήψη της απόφασης για την έγκριση της διανομής τους από το αρμόδιο όργανο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας ελήφθη το φορολογικό έτος 2020.

Χρόνος απόκτησης του δικαιώματος είσπραξης των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) νομικών προσώπων που τηρούν βιβλία με την απλογραφική μέθοδο θεωρείται η ημερομηνία κατά την οποία έκλεισε η διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, κρίσιμος για την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2020, είναι ο χρόνος απόκτησης του δικαιώματος είσπραξης των μερισμάτων, και όχι ο χρόνος που προέκυψαν τα κέρδη για το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα, ή ο χρόνος καταβολής αυτών.

– Στις αμοιβές μελών Δ.Σ. Δεν θα επιβληθεί  εισφορά αλληλεγγύης. Συνεπώς, για τα εισοδήματα αυτά από τον Ιανουάριο του 2021 δεν θα πρέπει να διενεργείται παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Σε ποιους επιβάλλεται

– Αν στο φορολογικό έτος 2020 προκύψει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πρέπει για τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2018 και 2019), είτε να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.

 – Παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διενεργείται στις κάθε είδους συντάξεις από όποιον φορέα και αν καταβάλλονται. Διευκρινίζεται ότι το ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων είτε καταβάλλεται εφάπαξ είτε με τη μορφή περιοδικής παροχής, αποτελεί εισόδημα από σύνταξη και όχι από μισθωτή εργασία και ως εκ τούτου δεν απαλλάσσεται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ούτε για το φορολογικό έτος 2020 ούτε για το φορολογικό έτος 2021.

– Διευκρινίζεται  ότι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι μόνο όσοι εργάζονται σε φορείς εκτός δημοσίων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και νομικών προσώπων αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης.

Πηγή capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52