search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:29
MENU CLOSE

Lockdown: Έκπτωση φόρου στις πληγείσες επιχειρήσεις εντός του α’ τριμήνου του 2021

29.12.2020 08:40
Lockdown: Έκπτωση φόρου στις πληγείσες επιχειρήσεις εντός του α

 

Το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2021, αναμένεται να προχωρήσει σε στοχευμένες εκπτώσεις φόρων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, αλλά εμφανίζονται τυπικές στις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα, μέσα στο Φεβρουάριο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις στοιχεία του τελευταίου οκταμήνου σχετικά με το τζίρο, τις ζημιές τους, τις λειτουργικές δαπάνες τους, κ.α. προκειμένου να αποφασίσει το ποιες θα λάβουν έκπτωση φόρου και ποιες όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιλέξιμες για το ευνοϊκό μέτρο εκτιμάται πως θα είναι το 30% των επιχειρήσεων.

Η εν λόγω έκπτωση φόρου θα είναι ποιο απλή από εκείνη που έτρεξε για τους συνεπείς φορολογουμένους η κυβέρνηση την άνοιξη που μας πέρασε και αφορούσε έκπτωση 25% σε δόσεις βεβαιωμένων οφειλών και δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που καταβάλλονται εμπρόθεσμα για τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Με εγκύκλιο της φορολογικής διοίκησης διευκρινίσθηκε ότι η έκπτωση του 25% χορηγήθηκε με τη μορφή ευεργετήματος στο πλαίσιο αντιμετώπισης των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που συνεπάγεται η εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού.

​Με βάση τα ανωτέρω δεν έχει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα / νομικές οντότητες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα) που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

Στην γνωμοδότηση του, το Συμβούλιο Λογιστικής Τυποποίησης αναφορικά με τον λογιστικό χειρισμό της έκπτωσης σε ποσοστό 25% των ρυθμισμένων οφειλών, στο πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων λόγω COVID-19, ανέφερε ότι η εν λόγω έκπτωση θα πρέπει να καταχωρίζεται ως κρατική ενίσχυση (ευεργέτημα).

Ως προς τα φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, οποιοδήποτε όφελος αποκομίζουν από τη μείωση φορολογικής τους υποχρέωσης προς τη φορολογική διοίκηση, δεν συγκεντρώνει τα εννοιολογικά στοιχεία του εισοδήματος από καμία κατηγορία και συνεπώς δεν αναγράφεται στη φορολογική τους δήλωση.

Είναι αυτονόητο πως ανάλογη μεταχείριση θα ισχύσει για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που θα λάβουν την έκπτωση φόρου που θα δοθεί και μέσα στο 2021.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15