search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:44
MENU CLOSE

Ο κύβος ερρίφθη: Οι Δημοκρατικοί κινούν διαδικασία αποπομπής του Τραμπ

08.01.2021 20:51
Ο κύβος ερρίφθη: Οι Δημοκρατικοί κινούν διαδικασία αποπομπής του Τραμπ - Media

 

Πρωτόγνωρες στιγμές στη σύγχρονη πολιτική τους ιστορία βιώνουν οι ΗΠΑ μετά την εισβολή διαδηλωτών οπαδών του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο, όπου και προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την επικύρωση του αποτελέσματος της ψήφου του Κολεγίου των Εκλεκτόρων.

Την ώρα που ο Τραμπ ανακοινώνει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί ανησυχούν για το διάστημα ως τις 20 Ιανουαρίου και φαίνεται ότι παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, τα μέλη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη Δευτέρα θα κινήσουν διαδικασία αποπομπής του Τραμπ από τη θέση του προέδρου, αφού κατά τα φαινόμενα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν προτίθεται να επικαλεστεί το άρθρο 25 του Συντάγματος, βάσει του οποίου μπορεί να υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να επιτελέσει τα καθήκοντά του.

Το κατηγορητήριο

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι Δημοκρατικοί βουλευτές Ντέιβιντ Σίσιλιν, Τεντ Λιου και Τζέιμι Ράσκιν συντάσσουν το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ, στο οποίο κατηγορείται μεταξύ άλλων για «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Επίσης, αναφέρονται στη συνομιλία του Τραμπ με τον υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσπεργκερ, στην οποία ο απερχόμενος πρόεδρος ζητά από τους εκλογικούς αξιωματούχους της Πολιτείας να «βρουν» σχεδόν 12.000 ψήφους για να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές στην Τζόρτζια.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των κυβερνητικών της θεσμών. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μετάβαση εξουσίας και απείλησε έναν συντονιστικό τομέα διακυβέρνησης», αναφέρεται στο κατηγορητήριο που συντάσσουν οι βουλευτές.

Μπάιντεν: Καλύτερα που δεν θα έλθει ο Τραμπ

Από την πλευρά του, ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι δεν πήρε και τόσο βαρέως την απόφαση Τραμπ να μην παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του. «Αυτό είναι καλό» σχολίασε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είναι «καλοδεχούμενος» στην τελετή.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι έχει εμπιστοσύνη στη Μυστική Υπηρεσία ότι θα φροντίσει να διεξαχθεί «με ασφάλεια» η τελετή της ορκωμοσίας.

«Έχει ξεπεράσει ακόμη και τις χειρότερες προσδοκίες μου για εκείνον. Είναι μια ντροπή για την χώρα, μας έχει ντροπιάσει σε όλο τον πλανήτη. Δεν αξίζει, δεν αξίζει να κατέχει αυτό το αξίωμα», τόνισε ο Μπάιντεν και χαρακτήρισε τον Τραμπ ως έναν από τους πιο ανίκανους προέδρους στην ιστορία της Αμερικής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:43