search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:31
MENU CLOSE

Σαν σήμερα η δήλωση Καραμανλή για το απέραντο φρενοκομείο (Photos/Video)

11.01.2021 09:53
Σαν σήμερα η δήλωση Καραμανλή για το απέραντο φρενοκομείο (Photos/Video) - Media

 

Σαν σήμερα το 1989 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε την περίφημη φράση «Η χώρα έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο». 

Η αρχή έγινε με το Σκάνδαλο Κοσκωτά, που κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990.

Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου υπήρξε ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς, πλην όμως ενεπλάκησαν σ΄ αυτό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, απείχε από την πολιτική κρίση, ωστόσο τις πρώτες μέρες του 1989, ρωτήθηκε για τις εξελίξεις. Εκείνος τότε δήλωσε: «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο»

Ορισμένοι υποστήριξαν ότι αφορμή στάθηκε η πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τον καλέσουν ως μάρτυρα στην Βουλή για το σκάνδαλο Κοσκωτά γιατί είχε συναντήσει κάποτε τον μεγαλοτραπεζίτη σε μια δεξίωση. Άλλοι θεώρησαν ότι αναφερόταν στις παράδοξες πολιτικές ζυμώσεις της ΝΔ με τον Συνασπισμό και κάποιοι είπαν ότι εκδήλωσε την αντίρρησή του στην πρόσφατη τότε υιοθέτηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Όποια και αν ήταν πάντως η αφορμή, με την ακρίβεια της διαπίστωσης δεν διαφώνησε κανείς.

Γεγονός είναι ότι Κωνσταντίνος Καραμανλής έμεινε μακριά από το σκάνδαλο του ’89 και διαφώνησε με την απόφαση της ΝΔ και του Ενιαίου Συνασπισμού να παραπέμψουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Λέγεται πως τότε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είχε πει επίσης την ιστορική φράση: «Έναν τέως πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή· τον στέλνεις σπίτι του». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:31