search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59
MENU CLOSE

Απομακρύνεται συνεχώς η ανοσία

11.01.2021 13:11

 

Το πλάνο των εμβολιασμών έχει καθυστερήσει, αφού οι παραδόσεις από την κοινοπραξία Pfizer / BioNTech πήγαν πολύ πίσω. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

Ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα φαίνεται ότι εμφανίζει προβλήματα.

Στη Βρετανία δεν επαρκούν τα κέντρα εμβολιασμού.

Η Γερμανία προμηθεύεται 80 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια με διμερείς συμφωνίες προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και της Κομισιόν, αλλά αμφισβητείται από διάφορες πλευρές το επιτελικό σχέδιο εμβολιασμού. Την ίδια τακτική ακολουθεί και η δανία.

Η Ουγγαρία παίρνει επιπλέον εμβόλια από τη Ρωσία και η Κύπρος από το Ισραήλ.

Η Γαλλία είναι πίσω καθώς στην εκκίνηση προκλήθηκε τεράστια οργή όχι μόνο για τον ρυθμό, αλλά και για τις προτεραιότητες του προγράμματος. Επιπλέον έχει πρόβλημα λόγω του πολύ μεγάλου σκεπτικισμού του πληθυσμού ως προς το εμβόλιο.

Η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει πάει σαν τον κάβουρα. Σε μια λίστα του Politico, με τους εμβολιασμούς ανά 100 άτομα, η οποία περιλαμβάνει 28 ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα είναι 15η.

Η πρώτη φάση πάει πολύ αργά, οι υγειονομικοί δεν έχουν ολοκληρώσει το δικό τους πρόγραμμα και τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία άνοιξαν χωρίς εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς – κάτι το οποίο πάντως κατάφεραν να κάνουν ακόμη και τα μικρά χωριά της νότιας Ιταλίας.

Εδώ υπάρχει μια διαμάχη για το αν η χώρα μας θα έπρεπε να αναζητήσει επιπλέον εμβόλια, εκτός από το μερίδιο που της αναλογεί από τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει ή δεν πρέπει να παρακάμψουμε τις συμφωνίες της Κομισιόν; Ο Μητσοτάκης λέει όχι. Ο Τσίπρας λέει ναι. Το Politico λέει ότι πήραμε 2 εκατ. δόσεις λιγότερες την ώρα που το Βερολίνο σαρώνει τη αγορά για να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο. Η κυβέρνηση δεν δίνει εξηγήσεις, πράγμα που δημιουργεί αμφιβολίες για την ποιότητα και τη σκοπιμότητα του σχεδιασμού της.

Το σίγουρο είναι ότι με αυτόν τον ρυθμό ο στόχος της συλλογικής ανοσίας πάει πολύ μακριά και αυτή η προοπτική βάζει σε μεγάλους κινδύνους όχι μόνο τη δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία.

Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός το καλοκαίρι εάν το πρόγραμμα του εμβολιασμού έχει κολλήσει στα ρηχά; Πώς θα ανοίξει το εμπόριο; Πως θα αντέξει το κράτος να πληρώνει επιδόματα αν ήδη στο πρώτο τρίμηνο έχει καλύψει ολόκληρο τον ετήσιο προϋπολογισμό;

Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται πια στο απυρόβλητο ούτε περνάει περίοδο χάριτος. Ό,τι πάει στραβά πλέον το χρεώνεται…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59