search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:58
MENU CLOSE

Δερμιτζάκης: Λάθος η σειρά εμβολιασμού στην Ελλάδα – Ποιοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα

12.01.2021 17:39
Μανώλης Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν εστίαση, λιανεμπόριο και σχολεία - Media

 

Διαφωνίες για τη σειρά που γίνονται τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα εκφράζει ο Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει συνδικαλιστές και λόμπι να καθορίζουν τις προτεραιότητες στον εμβολιασμό.

Μιλώντας στο Sputnik, ο καθηγητής επισήμανε ότι η έναρξη του εμβολιασμού έπρεπε να ξεκινήσει από τους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες και μετά να προχωρούσε στους υγειονομικούς στη λογική ότι πρέπει να σταματήσει η διασπορά και να ανακοπεί η πανδημία, όπως γίνεται στην Ελβετία.

«Εδώ (σ.σ. στην Ελβετία) αποφάσισαν ότι θα εμβολιαστούν πρώτα αυτοί που ασθενούν και μετά αυτοί που τους προσέχουν. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι προτιμότερο γιατί αν θες να εμποδίσεις τη συνέχιση της πανδημίας, πρώτα φροντίζεις αυτούς που ασθενούν και μετά τους υγειονομικούς. Γιατί αν πάψουν να ασθενούν κάποιοι, τότε αυτοί που τους φροντίζουν δεν θα έχουν κίνδυνο» εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης και πρόσθεσε:

«Ενώ αν εμβολιάσουμε πρώτα τους υγειονομικούς, ναι, τους προστατεύουμε, αλλά οι υπόλοιποι άνθρωποι εξακολουθούν να ασθενούν, άρα δεν ανακόψαμε τον ιό. Με το να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να μπαίνουν στα νοσοκομεία, προστατεύουμε και τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους οι οποίοι ασθενούν. Εμβολιάζοντας τους υγειονομικούς, μόνο τους ίδιους προστατεύουμε, που σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι νέοι και υγιείς. Αυτά είναι θέματα περισσότερο συνδικαλιστικά και πιέσεις από λόμπι παρά ένας πραγματικός τρόπος προτεραιοποίησης της πολιτικής εμβολιασμού».

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι με αυτή τη σειρά και βάσει πρωτοκόλλου γίνεται ο εμβολιασμός στην Ελβετία, παρότι σε πολλές χώρες προτεραιότητα δίνεται στους υγειονομικούς. «Αν προσέξετε, όμως, στις περισσότερες χώρες -στη χειρότερη περίπτωση- το κάνουν παράλληλα. Δηλαδή ενώ εμβολιάζονται οι υγειονομικοί, εμβολιάζονται και οι υπερήλικες και οι ευπαθείς ομάδες» επισήμανε.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι γίνεται λάθος.

«Στην Ελλάδα εμβολιάζονται αποκλειστικά οι υγειονομικοί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Αυτό για εμένα είναι λάθος. Έπρεπε οι εμβολιασμοί να γίνονται παράλληλα. Δηλαδή να εμβολιάζονται και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ευπαθείς, παράλληλα με τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή δηλαδή ΜΕΘ. Εγώ είδα ανθρώπους να εμβολιάζονται σε αναρτήσεις στο Facebook οι οποίοι ούτε καν βλέπουν ασθενείς ούτε καν σε ιδιωτικό ιατρείο. Επομένως δεν έχει νόημα αυτό που γίνεται. Όπως επίσης αυτό που άκουσα, ότι μπορεί να εμβολιαστούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, το θεωρώ πολύ περίεργο. Γιατί από τη μία όταν λέμε το να ανοίξουν τα σχολεία είναι μια ασφαλής δραστηριότητα και δεν είναι υψηλού ρίσκου, καταλαβαίνετε τι γίνεται. Είναι συνδικαλιστική προσέγγιση αυτή» κατέληξε.

Ο ίδιος πάντως, όπως είπε, αναμένει τη σειρά του να εμβολιαστεί και σύμφωνα με το πρωτόκολλο αυτό θα γίνει περίπου τον Μάιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:57