search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:21
MENU CLOSE

Τσίπρας: Επιλογή της κυβέρνησης τα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων

13.01.2021 16:56
5221492.jpg

 

Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στον τομέα της οικονομίας στη διάρκεια της πανδημίας και ειδικά έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντησή που είχε με παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Πάτρα.

Πολιτική επιλογή η συρρίκνωση της αγόράς

Ο Α. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», εξηγώντας ότι «ένα σκέλος της αδυναμίας της κυβερνητικής επιλογής να συγκρατήσουν την ύφεση και άρα την αναδιάρθρωση στο χώρο της αγοράς, έχει να κάνει με την λάθος εκτίμηση, έχει να κάνει με την έλλειψη συντονισμού και ικανοτήτων. Ένα άλλο μέρος είναι ιδεολογική τοποθέτηση».

Σημείωσε ότι «για χρόνια υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική μέσα από την συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ήταν μια άποψη και μια κατεύθυνση. Τώρα βλέπουμε αυτή την άποψη να έρχεται ως ένα φυσικό φαινόμενο, ως φυσική καταστροφή. Από την πανδημία. Θα υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, που προβλέπεται από το σχέδιο Πισσαρίδη, όχι με ευθύνη κάποιου αλλά ως μια φυσική επιλογή, ως αποτέλεσμα της πανδημίας».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «εκτίμηση δική μου είναι ότι αποτελεί πολιτική επιλογή και δεν είναι ως αποτέλεσμα της πανδημίας και μόνο. Η αναδιάρθρωση της αγοράς με την συρρίκνωση, τα χιλιάδες λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μια πολιτική επιλογή».

Κρίσιμο ζήτημα η ρύθμιση του χρέους της πανδημίας

Κατά τα λοιπά, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία είναι ένα από τα κρίσιμα κεφάλαια στην συζήτηση για την επόμενη μέρα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την ΕΕ», ενώ περιέργαψε με μελανά γράμματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λέγοντας ότι «κ συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών βρίσκεται βυθισμένη στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα».

«Θεωρώ ότι η κρίσιμη συζήτηση της επόμενης ημέρας αφορά την συσσώρευση χρέους στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Του ιδιωτικού χρέους που έρχεται να προστεθεί στο προηγούμενο χρέος που είχαν» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη το 2021 «μόλις 0,9%». Τόνισε, δε, ότι «η μεγάλη πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου δεν είχε την δυνατότητα να περάσει ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών», και τόνισε πως αν και «η ρευστότητα των τραπεζών κυρίως χάρη της πολιτικής της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά πολλά δισ. ευρώ, λίγα πέρασαν στην αγορά και η πλειονότητα πέρασε σε επιχειρήσεις που δεν χρειαζόταν τον δανεισμό».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως η συζήτηση της επόμενης ημέρας αφορά την διαγραφή μέρους των χρεών, δηλαδή, της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, ενώ απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο και ότι δεν γίνεται, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι σε δυσκολότερες περιόδους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ρυθμίσει το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία που προέβλεπε εκτός από 120 δόσεις και διαγραφή μέρους του χρέους.

Ολέθρια αποτελέσματα και για τη δημοσιονομική ευστάθεια

Ο Α. Τσίπρας αντιπαρέβαλε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, λέγοντας ότι «βασικός άξονας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εμπροσθοβαρής στηριξη της πραγματικής οικονομίας, η επιδότηση εργασίας και όχι η επιδότηση της ανεργίας, η μη επιστρεπτέα ενίσχυση και μια σειρά φορολογικές ρυθμίσεις για να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία».

Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση επέλεξε άλλο δρόμο και εκτίμησε ότι «το αποτέλεσμα θα είναι ολέθριο όχι μόνο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα άλλα και για την ίδια την δημοσιονομική ευστάθεια. […] Θα είναι ολέθριο για την πορεία του δημοσίου χρέους που αυξάνεται σε υπερβολικά επίπεδα, στο 200% και όλοι έχουμε εμπειρία που οδήγησε στα προηγούμενα χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση του δημοσίου χρέους, σημειώνοντας πως «ενδεχομένως να βάλει την χώρα σε περιπέτειες αν δεν υπάρξει αλλαγή στρατηγικής τα επόμενο διάστημα και όταν τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ για συγκράτηση των επιτοκίων να αρχίσουν να αποσύρονται».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:21