search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:54
MENU CLOSE

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κορωνοϊός έφερε στο φως αδυναμίες και παραλείψεις

20.01.2021 06:29
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κορωνοϊός έφερε στο φως αδυναμίες και παραλείψεις   - Media

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο φως τις αδυναμίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός οργανισμού με ανεπαρκή μέσα και «περιορισμένη εξουσία», απέναντι στα κράτη, σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητων ειδικών την οποία παρήγγειλε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Υπό την προεδρία της πρώην πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και της πρώην προέδρου της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, η ανεξάρτητη ομάδα για την προετοιμασία και την απάντηση στην πανδημία παρουσίασε σήμερα την ενδιάμεση έκθεσή της στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ, που συνεδριάζει έως τις 26 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Κίνα θα μπορούσαν να αντιδράσουν πιο γρήγορα και πιο δυνατά ώστε να προειδοποιήσουν τον Ιανουάριο του 2020.

Όμως στο έγγραφο αποκαλύπτεται επίσης πως η ειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ «δεν είχε επαρκή μέσα προκειμένου να εκπληρώσει ό,τι αναμένεται από αυτήν» και δεν έχει καμία εξουσία καταναγκασμού. «Στο τέλος της ημέρας, ο ΠΟΥ δεν έχει την εξουσία να επιβάλει οτιδήποτε ή να πραγματοποιεί έρευνα» «σε μία χώρα», δήλωσε η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Σε περίπτωση εμφάνισης μιας νέας ασθένειας, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο ΠΟΥ είναι να ζητήσει να προσκληθεί και να ελπίσει ότι θα προσκληθεί», είπε.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39