search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:19
MENU CLOSE

Λαγκάρντ: Διατηρούνται οι κίνδυνοι λόγω της πανδημίας

21.01.2021 17:20
Λαγκάρντ: Διατηρούνται οι κίνδυνοι λόγω της πανδημίας - Media

 

«Παρούσα στις αγορές τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022 θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέχρι να διασφαλιστούν ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες» σημείωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτό σημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα εξαντλήσει το πρόγραμμα- μαμούθ αγοράς ομολόγων (στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) ύψους 1,850 τρισ. ευρώ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, επισήμανε ότι διατηρούνται οι κίνδυνοι λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, παρά το δεύτερο κύμα και το lockdown που ακολούθησε, η ΕΚΤ διατηρεί προς το παρόν την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 3,9% φέτος.

Όπως εξήγησε η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόβλεψη αυτή σε μεγάλο βαθμό είχε ενσωματώσει τις εξελίξεις αυτές από τον περασμένο Δεκέμβριο. Βέβαια σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ, όπως τόνισε η ίδια, είναι έτοιμη να δράσει προσαρμόζοντας αναλόγως το “οπλοστάσιο” της. Επιπλέον, εξήγησε, έχουν σημειωθεί κάποιες θετικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην άμβλυνση της αβεβαιότητας.

Συγκεκριμένα, επήλθε συμφωνία για το Brexit, η έστω αργή πορεία των εμβολιασμών αποτελεί πρόσθετο στοιχείο και, τέλος, η πρόοδος που έχει συντελεστεί για τη λειτουργία του Ταμείου της Επόμενης Γενιάς στην ΕΕ (Next Generation EU), το οποίο θα χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Όσον αφορά στο Ταμείο, η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί λειτουργικό χωρίς καθυστερήσεις.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της δημοσιονομικής στήριξης, υποστηρίζοντας ότι παραμένει κρίσιμη παράμετρος για την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν μεταξύ τους. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι έκτακτα φορολογικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις ως απάντηση στο ύφεση που προκάλεσε η πανδημία θα πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να παραμείνουν στοχευμένα και σε κάθε περίπτωση να είναι προσωρινά.

Η ίδια χαρακτήρισε άνιση την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Προσέθεσε δε ότι η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης ανακάμπτει επαρκώς, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει και με τον τομέα των υπηρεσιών».

Όσον αφορά στον τραπεζικό δανεισμό η Κρ.Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΚΤ δείχνουν για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 αναφέρει μια αυστηροποίηση των όρων για τις χορηγήσεις κυρίως προς τις επιχειρήσεις. Την απέδωσε κατά κύριο λόγο στον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σε ένα πλαίσιο συνεχούς αβεβαιότητας σχετικά με τους όρους εξυπηρέτησης των δανείων καθώς και στις ανησυχίες τους σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα του οφειλέτη. Οι τράπεζες που ρωτήθηκαν σχετικώς, όπως είπε η ίδια, ανέφεραν επίσης μείωση της ζήτησης δανείων από εταιρείες το τέταρτο τρίμηνο. Αντίθετα η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε επίσης μία περαιτέρω αύξηση της καθαρής ζήτησης από τα νοικοκυριά για δάνεια για αγορά κατοικίας στο τέταρτο τρίμηνο, παρόλο που οι τράπεζες εφαρμόζουν ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια για τις εγκρίσεις των δανείων.

Τέλος, η Κρ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, καθώς αυτή επηρεάζει την πορεία του πληθωρισμού.

Αμετάβλητα τα επιτόκια και το έκτακτο QE

Νωρίτερα, αμετάβλητη διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη νομισματική της πολιτικής, στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, όπως και το μέγεθος του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 1,85 τρισ. ευρώ.

Ειδικότερα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP), συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο του 2022 συνεχίζεται μέχρι να κρίνει η ΕΚΤ ότι η κρίση του έχει λήξει. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:16