search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:57
MENU CLOSE

Ερχεται επιδότηση παγίων δαπανών για πληττόμενες επιχειρήσεις

22.01.2021 14:20
Ερχεται επιδότηση παγίων δαπανών για πληττόμενες επιχειρήσεις - Media

 

Η κυβέρνηση προχωράει στο προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για τον σχεδιασμό αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου ανάκαμψης.

Το υπουργείο Οικονομικών «αξιοποιεί και επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και καθεστώτα που του παρέχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, και ταιριάζουν με την εγχώρια οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και ανακοίνωσε ότι κυβέρνηση προχωράει στην αξιοποίηση του άρθρου 3.12 του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και, με διατάξη νόμου που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, διαμορφώνεται προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

“Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, στο πλαίσιο της στήριξης για τις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου, κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και είχαν και ζημία, κατά την προηγούμενη περίοδο, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν”, είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση προχωράει εντατικά την τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου, από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, η κυβέρνηση συμμετέχει με προτάσεις στις διαπραγματεύσεις, για την επικαιροποίηση, τη βελτίωση και την επέκταση του προσωρινού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι σε εξέλιξη. Οι διαπραγματεύσεις έχουν αντικείμενο υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα καλύτερα δεδομένα για τις επιχειρήσεις.

Ταμείο Ανάκαμψης

Απαντώντας στις επικρίσεις του Κινήματος Αλλαγής τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό και ώριμο, πρώτο, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το σχέδιο αυτό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, έχει στόχο αφενός, να αποτελέσει στέρεα βάση για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα, και αφετέρου, να αναπροσανατολίσει την ελληνική οικονομία σε ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τις επενδύσεις και την κοινωνική συνοχή.

Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις οι οποίες:

  • αφενός ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζοντας διαρθρωτικές αδυναμίες και ενισχύοντας αναπτυξιακές δυνατότητές της,
  • και αφετέρου αντανακλούν κομβικές ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Όπως εξάλλου ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προβλέπεται άμεση αξιοποίηση, μέσα στο 2021, κονδυλίων ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σημαντική προχρηματοδότηση. Μάλιστα ορισμένα επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου, ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Στο σκέλος της στήριξης των επιχειρήσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι “η επιτυχία του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που ωφελήθηκαν και ωφελούνται από τους διαδοχικούς κύκλους αυτής της κρατικής ενίσχυσης”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, από τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου, θα διοχετευτεί στην αγορά ρευστότητα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν ενισχυθεί 482.271 μοναδιαίοι δικαιούχοι. Εκ των οποίων, οι 439.200 – δηλαδή το 91% των ωφελούμενων – έλαβαν συνολικό ποσό – ο καθένας – έως 20.000 ευρώ, που ήταν, κυρίως, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα ακολουθήσει και 6ος κύκλος, τον Μάρτιο, όπως είπε, ενώ την άλλη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τη μη καταβολή ενοικίου από τις κλειστές επιχειρήσεις και το πάγωμα των επιταγών.

Ρύθμιση οφειλών

Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών και της παροχής δεύτερης ευκαιρίας, ο υπουργός είπε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει ως στόχο την αποφυγή της πτώχευσης. Είπε δε ότι για την πρόληψη της πτώχευσης, έχουν προβλεφθεί μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης και την αντιμετώπιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. «Υπάρχουν 240 δόσεις που σώζει ο πολίτης όλη την περιουσία του. Εάν ωστόσο ένας οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη του, ακόμα και με ευνοϊκή ρύθμιση, σε έως 20 έτη, τότε στην πράξη έχει πτωχεύσει και σε αυτή την περίπτωση ο νόμος μιλάει για απαλλαγή από όλες τις οφειλές, εφόσον δεν είναι δόλιος, ώστε να έχει δεύτερη ευκαιρία. Και φυσικά, προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας για τα ευάλωτα νοικοκυριά», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Γέφυρα

Για το πρόγραμμα Γέφυρα, ο υπουργός είπε ότι για πρώτη φορά, η κυβέρνηση βοηθάει ενήμερους δανειολήπτες. Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υποβλήθηκαν 160.477 αιτήσεις, μέχρι τέλους Οκτωβρίου. Έχουν ήδη λάβει έγκριση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 74.420 αιτήσεις, επιδοτήθηκαν 58.160 δάνεια και 39.338 δικαιούχοι. «Εμείς θα βοηθάμε τους πολίτες και όταν αρθεί η αναστολή», είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι βοήθεια θα έχουν και οι επιχειρήσεις για να στηριχθούν στα επόμενα βήματά τους.

Αναφορικά με το χρονικό εύρος των μέτρων στήριξης και το ενδεχόμενο αυτά να ισχύσουν και το 2022, ο υπουργός επισήμανε: «Εμείς δεν αποφασίζουμε εν κενώ. Είμαστε μέλος της ΕΕ, είμαστε μέλος του Eurogroup. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές» ενώ σχολιάζοντας την προτροπή του Κινήματος Αλλαγής, τα μέτρα να είναι μόνιμα, είπε: «Πώς θα δεσμευτώ ενώ η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας; Και ενώ υποχρεωνόμαστε όλα τα κράτη της ευρωζώνης να ακολουθούμε συγκεκριμένες πολιτικές στην χρονική παρένθεση του κορονοϊού; Έχουμε εφαρμόσει όμως πολλές μόνιμες πολιτικές μειώσεων φόρων, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με νοικοκυροσύνη το ταμείο της χώρας, θα συνεχίσουμε νε εργαζόμαστε με στιβαρότητα, με σεμνότητα και με υπευθυνότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι στόχος είναι να επανέλθει η οικονομία το συντομότερο δυνατό και η κοινωνία να παραμείνει όρθια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:56