search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:38
MENU CLOSE

Πώς οι Σίμπσονς προέβλεψαν την προεδρία του Τραμπ!

26.01.2021 11:10
Πώς οι Σίμπσονς προέβλεψαν την προεδρία του Τραμπ! - Media

 

Πριν από 20 χρόνια, η Αμερική παρακολούθησε στους τηλεοπτικούς της δέκτες ένα επεισόδιο από το μέλλον. Ένα μέλλον μάλλον ζοφερό, τραγελαφικό και όπως πολλοί νόμιζαν εκείνη την εποχή, αδιανόητο. Η τηλεοπτική σειρά The Simpsons προέβλεψε τότε πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα γινόταν Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών! Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι σεναριογράφοι της σειράς που άρχισε να προβάλλεται το 1989 και από τότε έχει αποσπάσει 25 βραβεία Έμμυ, 22 βραβεία Άννυ και ένα βραβείο Πιμπόυ, παρουσίασαν σενάρια που πραγματοποιήθηκαν στο μέλλον.

Οι Σίμπσονς προβάλλονται τα τελευταία 30 χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν μεταδοθεί περίπου 700 επεισόδια ενώ τον Σεπτέμβριο προβλήθηκε και ο 32ος κύκλος της σειράς. Πρόκειται για το απόλυτο τηλεοπτικό φαινόμενο. Εκτός από τη μακροβιότερη αμερικάνικη σειρά κινουμένων σχεδίων, είναι το καλύτερο χιουμοριστικό σόου που πραγματεύεται θέματα πολιτικής, ποπ κουλτούρας και οικογενειακής καθημερινής ζωής.

Είναι, λοιπόν, λογικό και ίσως αναπόφευκτο, κάποια από τα θέματα, τελικά να μετατρέπονται σε πραγματικά γεγονότα. Αυτοί που παρακολουθούν τη σειρά, θα θυμηθούν το facetime, το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας, την αυτόματη διόρθωση, τα έξυπνα ρολόγια, το σωματίδιο του Θεού και άλλα. Πολλές φορές, το σενάριο των επεισοδίων της σειράς μοιάζει πολύ με την πραγματική ζωή. Βέβαια, σε μια σειρά που εμπνέεται από την καθημερινότητα και έχει τόση διάρκεια, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή, ζωή και σενάριο θα γίνουν ένα.

Οι Σίμπσονς, ο Χόμερ, η Μαρτζ, ο Μπαρτ, η Λίσα και η Μάγκυ που ζουν στην φανταστική πόλη Σπρίνγκφιλντ, είναι μια δυσλειτουργική αλλά ενωμένη οικογένεια που μπλέκει συνεχώς σε νέες περιπέτειες, κυρίως εξ αιτίας του γκαφατζή και αφελή Χόμερ. Μέσα από τους χαρακτήρες αυτούς, οι σεναριογράφοι της σειράς διακωμωδούν, καταγγέλλουν και σατιρίζουν με ευφυή και ανατρεπτικό τρόπο ολόκληρη την αμερικανική κοινωνία. Την Αμερική των δύο ταχυτήτων όπου κανένας δεν είναι σίγουρος πως στο τέλος της ημέρας θα ζει στην πιο ισχυρή χώρα του κόσμου.

Στο επεισόδιο «Ο Μπαρτ στο μέλλον», η Λίσα είναι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και προσπαθεί να ξαναχτίσει όσα γκρέμισε ο προηγούμενος πρόεδρος που δεν κατονομάζεται αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είναι ο Τραμπ. Ο Νταν Γκρέινι, ένας από τους σεναριογράφους της σειράς, δήλωσε ότι σκοπός του σόου ήταν να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς πως εάν συνεχιστεί αυτή η «τρελή πορεία» τους, «θα πιάσουν πάτο» στο τέλος… «Η πρόβλεψή μας ήταν συνεπής καθώς βλέπαμε ότι η Αμερική έχει τρελαθεί. Αυτό που χρειαζόμασταν, ήταν να έχει η Λίσα να αντιμετωπίσει προβλήματα που δεν λύνονται, ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, και αποφασίσαμε πως το κατάλληλο πρόσωπο για να ενσαρκώσει την καταστροφή είναι ο Τραμπ».

Ο Ντόναλτ Τραμπ άφησε στον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο ένα τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο, ένα ανεξέλεγκτο κύμα ισλαμοφοβίας και ρατσισμού, το τοίχος με το Μεξικό, την ανεργία στα ύψη κι ένα Καπιτώλιο σε πολιορκία – για να αποφευχθούν πάλι τα χειρότερα. Αρνήθηκε να πάρει μέτρα για την πανδημία του Covid 19 με αποτέλεσμα το θάνατο 400.000 ανθρώπων καταδικάζοντας την Αμερική να ζει καθημερινά μιαν 11η Σεπτεμβρίου… Ο απερχόμενος πρόεδρος, πολιτικός παρίας πλέον, περιμένει τη δίκη του από τη Γερουσία, με την κατηγορία υποκίνησης βίας.

Οι σεναριογράφοι των Σίμπσονς δεν διάβασαν τη μοίρα στην γυάλινη σφαίρα αλλά αναλύοντας τον χαρακτήρα και τα έργα του Τραμπ, σκιαγράφησαν το μέλλον του πλανήτη -στα όρια του γκροτέσκο-, που το 2016 έγινε εφιαλτική πραγματικότητα με την εκλογή του! Έδειξαν αυτόν και την οικογένειά του στην υπερβολή τους, διακωμωδώντας το γεγονός ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή αυτός ο άνθρωπος να γίνει Πρόεδρος. Αυτό που θα μείνει για πάντα ένα αναπάντητο ερώτημα είναι το αν οι Σίμπσονς έβαλαν ιδέες στο μυαλό του Τραμπ από τότε… Και η ζωή, ως συνήθως, αν δεν προσέξει κανείς τις λεπτομέρειες, είναι αυτή που γελάει τελευταία…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:36