search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:50
MENU CLOSE

Χρ. Σταϊκούρας: Τμήμα της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5» μπορεί και να μην επιστραφεί

30.01.2021 10:06
Χρ. Σταϊκούρας: Τμήμα της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5» μπορεί και να μην επιστραφεί - Media

 

Ποσά συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ πίστωσε την τρέχουσα εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών στους λογαριασμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών δικαιούχων της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5» και του επιδόματος θέρμανσης, και της κάλυψης μέρους της ζημίας ιδιοκτητών ακινήτων για τα μειωμένα μισθώματα.

Ειδικότερα:

* Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 97.725 δικαιούχων ποσό συνολικού ύψους 268 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν λάβει τη χρηματοδοτική ενίσχυση ανέρχεται ήδη, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, σε 301.689 και αντιστοιχεί στο 80% των δικαιούχων του 5ου κύκλου της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί ανέρχεται σε 907 εκατ. ευρώ, με τη μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο να διαμορφώνεται στα 3.006 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), 327.195 επιχειρήσεις έχουν ήδη οριστικοποιήσει, μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport» (www.aade.gr/mybusinesssupport), την αίτηση χορήγησης της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5».

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία οριστικής υποβολής της αίτησης λήγει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου και οι πληρωμές αυτού του κύκλου του χρηματοδοτικού εργαλείου θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

* Επίδομα θέρμανσης: Πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 355.314 δικαιούχων ποσό συνολικού ύψους 42 εκατ. ευρώ. Η καταβολή αυτή αφορά σε αγορές που τιμολογήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση καταβολής, η οποία θα αφορά σε αγορές έως τις 28 Φεβρουαρίου και θα πραγματοποιηθεί έως τις 31 Μαρτίου.

Το ύψος του νέου, διευρυμένου, επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει τα 650 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

* Στήριξη εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα: Πιστώθηκε προχθές στους τραπεζικούς λογαριασμούς 39.355 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, με το οποίο το κράτος καλύπτει το 50% της μείωσης του μισθώματος για τον Νοέμβριο.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν λάβει κρατική στήριξη για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου ανέρχεται σε 176.404 ιδιοκτήτες, στους οποίους έχουν συνολικά καταβληθεί 19,2 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές τις επόμενες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν υποβληθεί.

Σταϊκούρας: Μπορεί τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής να μην επιστραφεί

Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σήμερα ότι ενδεχομένως τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής να μην επιστραφεί από τους δικαιούχους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ακόμα ότι:

«Συνολικά το 2020 δόθηκαν 24 δισ. ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021 δόθηκε συνολικά 1 δις ευρώ μέσω προγραμμάτων και βοηθημάτων, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το επίδομα θέρμανσης. Προσέθεσε ότι:

«Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 δικαιούχοι είναι οι μισοί από όσους υπέβαλλαν αίτηση, διότι οι υπόλοιποι είτε είχαν αύξηση τζίρου τους τελευταίους μήνες του 2020 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019.

Από τον κλάδο της Εστίασης, 1 στους 3 που υπέβαλλε αίτηση, λόγω του delivery, παρουσιάζει αύξηση τζίρου σε σχέση με το 2019 και έτσι δεν είναι δικαιούχος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, όπως συμβαίνει και με την πλειονότητα των φαρμακοποιών που έχουν κάνει αίτηση, αλλά και για μερίδα των αυτοκινητιστών ταξί.»

Ο υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ότι έχουν δοθεί πολλές δυνατότητες στις επιχειρήσεις για διακανονισμό σε δόσεις των οφειλών τους στο Δημόσιο και τα Ταμεία, κάτι που ισχύει και για τις οφειλές δανειοληπτών. Υπάρχει το Πρόγραμμα «Γέφυρα», ενώ. εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων, ώστε να υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα και για τα δάνεια των επιχειρήσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι μελετάται και το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών σε ότι αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης. Υπογράμμισε ότι:

«Οι ανάγκες είναι απεριόριστες και οι δυνατότητες που έχει η Πολιτεία είναι σχετικά περιορισμένες, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να «χτίσουμε» το Ταμείο. Σήμερα το Ταμείο είναι 31,4 δις ευρώ και κάθε μήνα τα έσοδα είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα. Δεν θα καλύψουμε όλες τις απώλειες που έχει τμήμα του πληθυσμού, σίγουρα όμως θα καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών.»

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση φέτος, ενώ θα γίνει προσπάθεια για θέσπιση μόνιμης μείωσης. ενώ, ο κ. Σταϊκούρας τέλος, ενημέρωσε ότι νέοι περιορισμοί στη λειτουργία της αγοράς έχουν κόστος ύψους 500 εκ. ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45