search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:24
MENU CLOSE

Stratfor: Η Τουρκία θα γίνει υπερδύναμη ως το 2050 – Ο προκλητικός χάρτης

15.02.2021 16:19
Αγωγή του Ερντογάν κατά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Media

 

Η αμερικανική εταιρεία πληροφοριών και γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor, του Τζορτζ Φρίντμαν, προβλέπει σε νέα της μελέτη ότι η Τουρκία θα γίνει υπερδύναμη μέχρι το 2050.

Η μελέτη συνοδεύεται από έναν χάρτη, ο οποίος προέρχεται από το βιβλίο «Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα», του Τζορτζ Φρίντμαν, Αμερικανού αξιωματικού πληροφοριών και ιδρυτή της Stratfor.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, στις χώρες που έως το 2050 η Τουρκία θα ασκεί έντονη επιρροή περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική, ακόμη και περιοχές της Ρωσίας.

Ο Φρίντμαν επισημαίνει στο βιβλίο του ότι η Ρωσία περιβάλλεται από κράτη με τα οποία έχει συγκρούσεις και κινδυνεύει πολύ, εάν υπάρξει σύγκρουση μαζί τους, να κατακερματιστεί. Η Τουρκία και η Πολωνία θα αποκτήσουν μια πολύ ισχυρότερη γεωστρατηγική θέση την επόμενη περίοδο και θα γίνουν περιφερειακοί ηγέτες.

Στον χάρτη του Stratfor, εμφανίζονται ως «κόκκινες» οι χώρες που θα βρίσκονται κάτω από την επιρροή της Τουρκίας. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Αρμενία, η Ελλάδα, τα ΗΑΕ, το Ομάν, το Μπαχρέιν, η Κύπρος, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αμπχαζία, η Λίβανος, η Συρία, η Υεμένη, το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Αίγυπτος, η Λιβύη, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και περιοχές της νότιας Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Κουμπάν, της περιοχής του Ροστόφ και των δημοκρατιών του Βόρειου Καυκάσου.

Οι εκτιμήσεις του Φρίντμαν

Ο Τζορτζ Φρίντμαν υποστηρίζει στο βιβλίο του πως έως το 2050 η Τουρκία θα έχει γίνει μια υπερδύναμη.

«Κατά τα τελευταία 100 χρόνια η Τουρκία έχει μια πολύ περίεργη θέση που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν, γιατί ήταν η πρώτη που περιβλήθηκε από τους Ευρωπαίους και στη συνέχεια από τους Ρώσους και κατόπιν από τους Αμερικανούς» υποστήριξε στο βιβλίο.

«Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Ρώσοι δεν ακολουθούν και οι Βρετανοί είναι απασχολημένοι με άλλα πράγματα. Ξαφνικά η Τουρκία ανοίγει τα φτερά της», ανέφερε.

«Η Τουρκία είναι τώρα στην 17η θέση των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Είναι μεγαλύτερη από τη Σαουδική Αραβία. Έχει στρατό και στρατιωτική ικανότητα που είναι, ίσως, η καλύτερη στην Ευρώπη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα μπορούσε να νικήσει τους Γερμανούς σε ένα απόγευμα, τους Γάλλους σε μια ώρα εάν εμφανισθούν (…)Κάθε φορά που ο ισλαμικός κόσμος κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια είχε ενοποιηθεί αυτό έγινε υπό την τουρκική εξουσία. Επί 500 χρόνια ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία και όταν ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία οι Άραβες είχαν μια υποδεέστερη θέση και οι Τούρκοι δημιούργησαν μια τάξη» πρόσθεσε.

Μόσχα: Αν θέλουν να δοκιμάσουν τα όπλα μας, ας το επιχειρήσουν

Η ανάλυση του Stratfor προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Μόσχας.

«Σε ό,τι αφορά στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη έχει μπει τελεία. Ας μελετήσουν την Ιστορία. Εάν θέλουν να δοκιμάσουν πάνω τους την ισχύ του ρωσικού ηθικού και των όπλων μας, ας το επιχειρήσουν», δήλωσε ο α’ αντιπρόεδρος Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Δούμας, Αντρέι Κράσοφ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:11