search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:03
MENU CLOSE

Facebook: Γιατί μπλόκαρε τις ειδήσεις στην Αυστραλία

18.02.2021 14:33
facebook_diadiktyo_main

 

Οι χρήστες του Facebook στην Αυστραλία επισκέπτονται την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και διαπιστώνουν ότι οι ειδήσεις έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Η εταιρεία έχει αποκλείσει την κοινή χρήση και προβολή ειδησεογραφικών άρθρων και σελίδων στη χώρα, σε μια απόφαση σοκ που προκύπτει από μια συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ τεχνολογικών εταιρειών, ειδησεογραφικών οργανισμών και της κυβέρνησης.

Από την κίνηση αυτή του Facebook προκύπτει ότι οι διεθνείς χρήστες δεν θα μπορούν να δουν ειδήσεις που δημοσιεύονται από εκδότες της Αυστραλίας και ότι οι άνθρωποι στην Αυστραλία δεν θα μπορούν να μοιράζονται ή να βλέπουν νέα.

Η διαφορά προέκυψε από τις προσπάθειες της Αυστραλίας να υποχρεώσει την Google, το Facebook και άλλες εταιρείες διαδικτύου να πληρώσουν για το περιεχόμενο ειδήσεων που εμφανίζεται στους ιστότοπούς τους.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η δημοσιογραφία για του πολίτες θα είναι σε θέση να ευημερήσει και να διασφαλίσει ότι τα έσοδα κατανέμονται αρκετά μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και των μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, οι εταιρείες τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι οι πληρωμές είναι άδικες και απειλούν ορισμένες από τις τεχνολογίες που υποστηρίζουν το Διαδίκτυο. Ε

Αυτό το επιχείρημα αφήνεται να εννοηθεί στην τελευταία απόφαση του Facebook να αρχίσει να αποκλείει ειδήσεις στη χώρα.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Ο προτεινόμενος νόμος της Αυστραλίας θα είναι ο πρώτος του είδους του, αλλά και άλλες κυβερνήσεις πιέζουν επίσης την Google, το Facebook και άλλες εταιρείες του Διαδικτύου να πληρώνουν τα ενημερωτικά πρακτορεία και άλλους εκδότες για το υλικό.

Στην Ευρώπη, η Google έπρεπε να διαπραγματευτεί με Γάλλους εκδότες μετά από πέρυσι στο δικαστήριο που εξέδωσε απόφαση με την οποία ανέφερε ότι τέτοιες συμφωνίες είναι απαραίτητες, σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. για τα πνευματικά δικαιώματα του 2019.

Η Γαλλία είναι η πρώτη κυβέρνηση που επιβάλλει τους κανόνες.

Η Google και μια ομάδα Γάλλων εκδοτών ανακοίνωσαν μια συμφωνία-πλαίσιο για την αμερικανική εταιρεία να διαπραγματευτεί συμφωνίες αδειοδότησης με μεμονωμένους εκδότες.

Η εταιρεία έχει συμφωνίες με ΜΜΕ όπως η εφημερίδα Le Monde και το εβδομαδιαίο περιοδικό l’Obs.

Πέρυσι, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει αμερικανικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των The Wall Street Journal, The Washington Post και το USA Today.

Δεν δημοσιεύθηκαν οικονομικά στοιχεία.

Στην Ισπανία, η Google έκλεισε τον ιστότοπο ειδήσεών της, αφού ο νόμος του 2014 την υποχρέωνε να πληρώνει τους εκδότες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:02