search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:30
MENU CLOSE

Lockdown: Τα σενάρια για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

22.02.2021 06:45
ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Φεβρουάριο - Media

 

Η Αττική βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα των γενικευμένων απαγορεύσεων, που έχουν ως στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας και την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες όσον αφορά για την παράταση ή όχι του απαγορευτικού. 

Τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σε σταθερά υψηλό επίπεδο, και οι ΜΕΘ δέχονται αρκετά μεγάλη πίεση. 

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο τέλος της εβδομάδας, η οποία και θα γνωστοποιήσει τις προτάσεις της στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βάση των προτάσεων, η οποία θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, κατά πόσο το Λεκανοπέδιο θα περάσει σε…φάση σταδιακής άρσης των μέτρων, θα είναι, όπως σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, το αποτύπωμα του επιδημιολογικού φορτίου και η εικόνα στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όσο η επιχείρηση “Ελευθερία” ανεβάζει εικοσιτετράωρο με εικοσιτετράωρο ρυθμούς, καθώς αναμένεται σήμερα να…σπάσει το φράγμα των 700.000 εμβολιασμών στην κοινότητα.

Προτεραιότητα το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα, το λιανεμπόριο να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία. Και πλήρης λειτουργία σημαίνει την επιστροφή στη δια ζώσης αγορά προϊόντων από τους καταναλωτές. Χωρίς, δηλαδή, τις γνωστές τους τελευταίους μήνες μεθόδους του “click away” και του “click inside”, αλλά με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης βρίσκει το “αποτύπωμά” της στο γεγονός ότι το πεδίο των περιοριστικών παρεμβάσεων, στο οποίο έχει βρεθεί η Αττική και αρκετές περιοχές της επικράτειας δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, συνθήκες πίεσης στο δημοσιονομικό περιβάλλον.

Για την κυβέρνηση το άνοιγμα των καταστημάτων βρίσκεται ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες, αν και, όπως επισημαίνουν στελέχη, τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εισηγήσεις των ειδικών θα είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις της ερχόμενης Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα “το 57% του τζίρου της χώρας, γίνεται σε περιοχές που είναι σε…κόκκινο. Κάθε 15 ημέρες lockdown στο λιανεμπόριο σε αυτές τις κόκκινες περιοχές, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 1 με 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, ο ρυθμός ανάπτυξης να πέφτει κατά 0,8% με 0,9% και το πρωτογενές αποτέλεσμα να γίνεται χειρότερο κατά 0,7% του ΑΕΠ”.

Πιο μετά τα σχολεία

 

Όσον αφορά στις σχολικές μονάδες, όλα δείχνουν ότι τα μαθήματα μπορεί να γίνουν δια ζώσης μετά από την 1η Μαρτίου. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:29