search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:35
MENU CLOSE

Γρήγορη συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ζητεί ο Μητσοτάκης από τους «27»

25.02.2021 17:00
Γρήγορη συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ζητεί ο Μητσοτάκης από τους «27» - Media

 

Στην τηλεδιάσκεψη για την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως κύριο αντικείμενο τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και τις μετακινήσεις, έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην παρέμβασή του, τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τάχθηκε υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. «Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ενότητας στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και των αυστηρών μηνυμάτων που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα, ο δημοσιογράφος του Politico, David Herszenhorn, o Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης προέτρεψε τους ευρωπαίους ηγέτες να συναινέσουν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θεωρείται σημαντικό εργαλείο για την επαναφορά του τουρισμού και μάλιστα να βιαστούν, γιατί ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει, χωρίς της ΕΕ.

«Όσο πιο γρήγορα καταληξουμε σε συμφωνία, τόσο το καλύτερο. Σε διαφορετική περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει για εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Η επιτάχυνση της έγκρισης των εμβολίων και των εμβολιασμών, οι μεταλλάξεις, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις βρίσκονται επί τάπητος της Συνόδου Κορυφής. Όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ:

  • Την υποστήριξη της ΗΕRA για ισχυρή απάντηση στις μεταλλάξεις
  • Την εφαρμογή της σύστασης για περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία
  • Την εξεύρεση μιας κοινής προσέγγισης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:34