search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:45
MENU CLOSE

Διαδικτυακές παραστάσεις έναν χρόνο μετά το οριστικό κλείσιμο των χειμερινών θεάτρων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2166
25-2-2021
27.02.2021 04:00
theatro_main_1.jpg

 

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις αρχές Μαρτίου από τη στιγμή που έκλεισαν οριστικά τα θέατρα της χειμερινής περιόδου. Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό, ξεφύτρωσαν – ως λύση – οι διαδικτυακές μεταδόσεις παραστάσεων (άλλες καλές και άλλες κακές), που λειτούργησαν, ωστόσο, σαν «βάλσαμο» στην περίπτωση ορισμένων και μόνο… τραυματισμένων (από την ανεργία) καλλιτεχνών.

Η πανδημία, όμως, έφερε μαζί της και την κάθαρση, καθώς τα τελευταία άκρως νοσηρά γεγονότα στην καλλιτεχνική κοινότητα – από σεξουαλική παρενόχληση μέχρι βιασμό (έλεος) – πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης κλονίζοντας συθέμελα τον θεατρικό κόσμο αλλά – δυστυχώς – και το υπουργείο Πολιτισμού.

Από την άλλη, ξεκινούν ή επαναλαμβάνουν την προβολή τους αρκετές διαδικτυακές παραστάσεις. Από αυτή την εβδομάδα μπορούμε, λοιπόν, να τις παρακολουθήσουμε από τον υπολογιστή ή την τηλεόρασή μας.

– Το nationaloperaHYPERLINK “http://nationalopera.gr/GNOTV”.HYPERLINK “http://nationalopera.gr/GNOTV”grHYPERLINK “http://nationalopera.gr/GNOTV”/HYPERLINK “http://nationalopera.gr/GNOTV”GNOTV θα μεταδώσει από το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής, που έχει ως έναυσμα τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι (εισιτήριο 5 ευρώ).

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της μπαρόκ μουσικής, που υμνεί την εναλλαγή των εποχών και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν τον άνθρωπο. Με την ίδια λογική η ομάδα Patari Project και η σκηνοθέτιδα Σοφία Πάσχου δημιούργησαν μία παράσταση – πρόταση μουσικού θεάτρου που, ανάλογα με τις εποχές, θίγει θέματα τα οποία σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει. Ο συνθέτης Νίκος Γαλενιανός επωμίστηκε τη νέα ενορχήστρωση αποτελούμενη από μόνο πέντε όργανα. Τη δραματουργία υπογράφει ο Χουάν Αγιάλα και παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Αλέξης Βιδαλάκης, Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώστας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Στέφη Πουλοπούλου, Εριφύλη Στεφανίδου και Αποστόλης Ψυχράμης.

– Έως και τις 15 Μαρτίου θα παρουσιάζεται τώρα στην on demand πλατφόρμα του θεάτρου Πορεία το μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση «Γιούγκερμαν» με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου και άλλους 20 ηθοποιούς. Την αναμετάδοση της παράστασης σε live streaming επισκέφθηκαν διαδικτυακά κατά την περίοδο της πανδημίας 70.000 θεατές.

– Αλλά και η παράσταση «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» σε κείμενο – σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, έπειτα από δύο συνεχόμενες sold out σεζόν στο θέατρο Χώρα, προβάλλεται πάλι διαδικτυακά από τις 6-7 Μαρτίου μέσω VivaHYPERLINK “http://viva.gr/”.HYPERLINK “http://viva.gr/”gr. Παίρνουν μέρος οι Νένα Μεντή, Έρση Μαλικένζου, Ευγενία Δημητροπούλου, Χριστιάνα Ματζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη και Έφη Σακελλαρίου.

– Μια μεγάλη οπτικοακουστική παραγωγή ειδικά σχεδιασμένη για live streaming θα μεταδοθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου από τη σκηνή του Vox με τίτλο η «Εποχή του θερισμού». Την παράσταση παρουσιάζουν η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος.

– Σε τρεις streaming προβολές (5, 6, 7 Μαρτίου) θα προβληθεί η «Ρόζμαρι», μια «παράσταση σε μονό πλάνο», που αποπειράται να σμίξει επί σκηνής τη θεατρική, κινηματογραφική, λογοτεχνική και μουσική γλώσσα, η οποία μας συστήνεται από τον Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη. Βασισμένη στην τρομακτική ταινία του Πολάνσκι «Το μωρό της Ρόζμαρι» ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα σύγχρονο αφήγημα, το οποίο, «με τη λήψη σε ένα μόνο πλάνο, που ακολουθεί τους ηθοποιούς, τους μουσικούς και τη γενικότερη δράση της παράστασης, τοποθετεί τον θεατή στη θέση των ερμηνευτών».

– Στις 26, 27, 28 Φεβρουαρίου ο Παύλος Κουρτίδης σκηνοθετεί και χορογραφεί την παράσταση «Γενοκτονία», ενώ ο ίδιος επωμίζεται έναν από τους ρόλους. Και μόνο ο τίτλος του έργου υποδεικνύει το ζοφερό περιεχόμενο του (VivaHYPERLINK “http://viva.gr/”.HYPERLINK “http://viva.gr/”gr).

Παιδικές παραστάσεις

– Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στις 12.00 μ., το «Μαγικό τετράδιο» που επιμελείται και παρουσιάζει η ηθοποιός Ελένη Δαφνή. Πρόκειται για μια online μετάδοση που αυτή τη φορά ταξιδεύει τα παιδιά στη Νότια Αφρική.

– Το θέατρο Αερόπλοιο θα παρουσιάσει σε live streaming στις 21.2, 28.2, 7.3 και 14.3, στις 16.00, τη «Βαλίτσα με τις μάσκες» (Viva.gr), ένα θέαμα με χορό, τραγούδια και συμμετοχή των παιδιών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:45