search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:36
MENU CLOSE

F-15E: Απόλυτος καταστροφέας, μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 15 κατευθυνόμενες βόμβες

04.03.2021 18:38
F-15E: Απόλυτος καταστροφέας, μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 15 κατευθυνόμενες βόμβες - Media

 

Αν και πρωτοπέταξε το 1972 και «ανέλαβε υπηρεσία» το 1976, το αμερικανικό μαχητικό παντώς καιρού F-15 όχι μόνο συνεχίζει να αποτελεί μια από τις βασικές επιλογές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αλλά, πλέον, γίνεται ο «απολυτος καταστροφέας».

Σύμφωνα με πρόσφατη δοκιμή του F-15E Strike Eagle, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος της Πολεμικής Αεροπορίας, το μαχητικό μετέφερε έξι κατευθυνόμενα βλήματα σε κάθε πλευρά του, δηλαδή, αποδείχθηκε ότι σε μία και μόνη αποστολή το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 12 βόμβες.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του προγράμματος δήλωσαν ότι ενώ μέχρι στιγμής τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είχαν άδεια να μεταφέρουν ως 9 βόμβες, η δοκιμή απέδειξε ότι το καταστροφικό φορτίο τους μπορεί να επεκτάθεί ως τα 15 κατευθυνόμενα βλήματα.

Η δοκιμή αυτή σημαίνει κάτι πολύ σημαντικό για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ: το F-15E μπορεί να πραγματοποιήσει αποστολή και στη συνέχεια να προσγειωθεί σε απομακρυσμένο σημείο και να εξοπλίσει με κατευθυνόμενα βλήματα άλλα μαχητικά, όπως F-35 ή F-22.

Στην ουσία, η δοκιμή απέδειξε ότι το F-15E επεκτείνει τις δυνατότητές του: από μαχητικό εναέριας υπεροχής και αεροσκάφος στρατηγικών χτυπημάτων, πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μεταφορέας καταστροφής και για άλλα αεροσκάφη.

Μέχρι τώρα, ο εφοδιασμός σε απομακρυσμένη τοποθεσία ήταν ένας λογιστικός εφιάλτης, καθώς απαιτούσε δύο μεταγωγικά C-130 για να μεταφέρουν τα κατευθυνόμενα βλήματα και το απαραίτητο προσωπικό, ενώ τώρα αρκεί μόνο ένα μεταγωγικό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:36