search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:40
MENU CLOSE

Τρεις «γάιδαροι» μαλώνανε…

24.01.2013 22:00
oldphotospod_2401_053_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_professional1359049961.jpg

Ο Γόρδιος Δεσμός, όπως είναι γνωστό, λύθηκε με το σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες θέλει ευρεία μόρφωση και επιδεξιότητα στον χειρισμό του.

Ο Γόρδιος Δεσμός, όπως είναι γνωστό, λύθηκε με το σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες θέλει ευρεία μόρφωση και επιδεξιότητα στον χειρισμό του. Τα προβλήματα που άπτονται των εθνικών συμφερόντων απαιτούν τομές και πολύ καλή ανάλυση των δεδομένων.

Ο συνδυασμός όλων αυτών αποτελεί και τη βάση για την επιλογή της καλύτερης λύσης στο θέμα της μελλοντικής εικόνας που θα έχει η αγορά φυσικού αερίου στη χώρα μας και κατ’ επέκταση το ενεργειακό μας σύστημα.

Εδώ και δύο χρόνια το «Π» καταγράφει συστηματικά το προσκήνιο και (κυρίως) το παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με μία από τις μεγαλύτερες (όπως έχει διαφημιστεί) αποκρατικοποιήσεις στη χώρα, αυτήν της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Ο κόμπος φτάνει πλέον στο χτένι και η απόφαση για την επιλογή του μελλοντικού ιδιοκτήτη του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου είναι πλέον πολιτική. Από τη μία τα πολλά δισεκατομμύρια των Ρώσων, από την άλλη οι έμμεσες (αλλά σαφείς) απειλές των Αμερικανών και στη μέση οι Ευρωπαίοι που παίζουν το δικό τους παιχνίδι, επιδιώκοντας να έχουν λόγο και παρέμβαση για τον νέο χάρτη που θα διαμορφωθεί στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου. Και δεν είναι τόσο απλό, καθώς η ευρύτερη περιοχή (και όχι κατ’ ανάγκη η χώρα μας) θα γίνει η μεγάλη πύλη για την εισαγωγή ενεργειακών πρώτων υλών από την πλούσια σε υπέδαφος Ανατολή προς την ενεργοβόρο Δύση.

Στο… σταυροδρόμι

Αυτή την περίοδο, ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει ταξίδια στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, όπου το βασικό αντικείμενο θα είναι ακριβώς αυτό: Οι ενεργειακοί «συνεταιρισμοί» (κατά το λαϊκότερο κολεγιές) και τα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π» από διπλωματικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, το Κρεμλίνο τηρεί σιγή ασυρμάτου στο αίτημα της Αθήνας για ραντεβού. Μάλιστα, χρησιμοποιεί διάφορα κανάλια επικοινωνίας για να διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου πως η συνάντηση θα οριστικοποιηθεί μόνο κι εφόσον υπάρξει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη (όλοι καταλαβαίνουμε πως θα πρέπει να είναι ευνοϊκή για τα ρωσικά συμφέροντα) στο θέμα της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Στην Ουάσιγκτον, από την άλλη, περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τους Ρώσους, ώστε στη συνέχεια να ορίσουν τα ελληνοαμερικανικά ραντεβού, ενδεχομένως και πριν από το ταξίδι στη Μόσχα. Τότε θα έχουν περισσότερα να πουν με τον Αντώνη…

Πώς έχουν όμως τα πράγματα στο θέμα του ρωσικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές ενεργειακές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο πωλητήριο;

Εδώ και αρκετά χρόνια (από την πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας) οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει την αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή τους με την «επέλαση» των Ρώσων στην περιοχή και κυρίως στην ελληνική αγορά, προβάλλοντας το επιχείρημα της πλήρους εξάρτησης από τον προμηθευτή.

Οι Ευρωπαίοι επικαλούνται το κοινοτικό πλαίσιο λειτουργίας των αγορών και τον στόχο που έχουν θέσει τα όργανα της Ε.Ε. για τη λεγόμενη «ασφάλεια εφοδιασμού», που στην ουσία είναι το ίδιο με αυτό που επιζητούν οι Αμερικανοί. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι πολύ απλά: Η Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς τις ρωσικές ενεργειακές πρώτες ύλες (πετρέλαιο και αέριο) και η Μόσχα δεν μπορεί να συνεχίσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας χωρίς την αύξηση της ροής συναλλάγματος από τις εξαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών.

Χρυσή ευκαιρία

Για τους Ρώσους αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση στην ευρωπαϊκή (κι όχι μόνο στην ελληνική) ενεργειακή αγορά, χωρίς συνεταίρους και άλλους συνεργάτες, κάτι που θα τους κάνει κυρίαρχους του παιχνιδιού.
Για τους Αμερικανούς η εξέλιξη αυτή αποτελεί κόκκινο πανί στην αρένα της ταυρομαχίας των ελεύθερων αγορών, καθώς η κρατική Gazprom (άρα το Κρεμλίνο) θα επιβάλει τους δικούς της όρους.

Για τους Ευρωπαίους προέχει η δυνατότητα να έχουν λόγο στις εξελίξεις, ενώ πατούν σε δύο βάρκες: τους είναι αναγκαία η ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα, αλλά θέλουν και να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στις αγορές, χωρίς να εξαρτώνται από τα τερτίπια των προμηθευτών (δηλ. των Ρώσων).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον διεθνή Τύπο, η Gazprom ετοιμάζεται να καταθέσει (είτε απευθείας είτε μέσω του «πουλέν» της, που ακούει στο όνομα Sintez) μία απίστευτα υψηλή οικονομική προσφορά για τη ΔΕΠΑ, που μπορεί να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ! Σε μία τέτοια προσφορά ποιος θα τολμήσει να πει «όχι»; Θυμίζουμε ότι στο αρχικό στάδιο οι εκτιμητές (Έλληνες και τροϊκανοί) υπολόγιζαν ότι από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να περιμένει ποσό της τάξης των 800 – 900 εκατ. ευρώ.

Η Ουάσιγκτον, μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έσπευσε να προειδοποιήσει την Αθήνα, με διπλωματικό τρόπο, πως δεν θα ανεχθεί μία τέτοια εξέλιξη, επικαλούμενη και πάλι το ότι αντίκειται στις κοινοτικές αρχές η πλήρης εξάρτηση από έναν προμηθευτή. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, άνοιξε «πόλεμο» με την Gazprom για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, στέλνοντας μήνυμα πως δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια στην περίπτωση επικράτησης των Ρώσων στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα.

Στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ απέμειναν ελάχιστοι. Η κοινοπραξία ΓΕΚ-Τέρνα και τσεχικού fund PPF δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να «χτυπήσει» τον διαγωνισμό. Η Socar από το Αζερμπαϊτζάν εμφανίστηκε μόνο για να… παρουσιαστεί. Οπότε εκτός από τις δύο ρωσικές υποψηφιότητες, απομένει η κοινοπραξία «M&M Gas» των Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη, που είναι η μόνη υποψηφιότητα από ευρωπαϊκή χώρα.

Στελέχη της κοινοπραξίας λένε ότι θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους τη ΔΕΠΑ για έναν ακόμη λόγο: Με τα τρία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτουν είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης πελάτης της επιχείρησης αερίου. Ωστόσο, δεν κρύβουν πως έχουν μιλήσει με όλους τους συνυποψήφιους. Και τίποτε δεν αποκλείεται!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:40