02/12/2020 20:30:27

Αλεπούδες στην πλαγιά

Αλεπούδες στην πλαγιά - Media
Ιάκωβος Ανυφαντάκης
Εκδόσεις:
Πατάκη
Σελ.: 117

Στο κατώφλι των σαράντα, όπου όλα αρχίζουν να μοιάζουν αλλά και να υπάρχουν αλλιώς, ένας λέκτορας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων διατηρεί μια μακροχρόνια σχέση, τη μοναδική της ζωής του, με τον «Κλόουν», το γνωστό μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα Χάινριχ Μπελ, που έχει ως θέμα του στη διδακτορική του διατριβή. Εκείνο που καθιστά το παρελθόν δυσβάστακτο όταν το παρόν μένει σε εκκρεμότητα, είναι το τετελεσμένο, αυτό που δεν μπορεί να διορθωθεί με μια κίνηση. Ο χαμένος χρόνος γίνεται εγκλωβισμένος χρόνος με πρόσχημα μια μεταπτυχιακή διατριβή που στοιχειώνει. Στη μέση της ηλικίας του, ο λέκτορας θα συναντήσει μια συμφοιτήτριά του που θα πυροδοτήσει την επιστροφή στο παρελθόν.
Η πάλαι ποτέ νεαρή φιλόλογος με διδακτορικό στον «Θάνατο στη Βενετία» και με τρία παιδιά να της αναλογούν, έχει σταματήσει προ πολλού να τρέφει φιλολογικές φιλοδοξίες. Οι δυο τους θα συναντηθούν σε μια παραλία, όπου μέσα από την πρόσκαιρη ερωτική τους περιπέτεια θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση στον χρόνο. Ο λέκτορας μοιάζει να πάσχει κυρίως από ένα βαθύτερο αίσθημα παραίτησης και απαξίας, πράγμα που επιδεινώνεται σφόδρα από μια αγιάτρευτη και βασανιστική σεξουαλική επιθυμία δίχως διέξοδο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.