02/04/2020 13:45:17

Με το καλημέρα στα βαθιά

Με το καλημέρα στα βαθιά - Media
Μια πρώτη γεύση του τι θα αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ και στο μείζον θέμα των στόχων που πρέπει να τεθούν ως το 2030 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έδωσαν ήδη οκτώ Ευρωπαίοι υπουργοί από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
 Με την επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι 8 υπουργοί, ζητούν φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ έως το 2030 και τονίζουν ότι «έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».
 Σύμφωνα με την επιστολή, η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ακριβά εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και συντονισμένα ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος στους καταναλωτές.
Το πώς θα χειριστεί το κρίσιμο θέμα η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της προεδρίας είναι ένα μεγάλο ερώτημα αφού δεν έχουμε κάνει και την καλύτερη εντύπωση με τις εθνικές πολιτικές που έχουν αναπτυχθεί με στόχο το μπλοκάρισμα των ΑΠΕ σε βάρος των βρώμικων καυσίμων που εντέχνως λαμβάνουν «προίκα»…
 Ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου, με αφορμή την πρωτοβουλία των 8 υπουργών επεσήμανε ότι «Η Ελλάδα σήμερα είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στην εξάρτηση από τα ακριβά εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την καλπάζουσα ενεργειακή φτώχεια. Το ΥΠΕΚΑ καλείται να σπάσει το δίπολο επενδύοντας στην ανάπτυξη μίας σύγχρονης, καθαρής και αποδοτικότερης οικονομίας».
Η Greenpeace καλεί το ΥΠΕΚΑ:
·         να υποστηρίξει την προοδευτική κίνηση των 8 υπουργών και να προωθήσει, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, φιλόδοξους και νομικά δεσμευτικούς στόχους για τις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030,
·         να λάβει τις απαραίτητες πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αγοράς ΑΠΕ στην Ελλάδα και την επίτευξη των σχετικών στόχων έως το 2020, προς όφελος των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.