search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:04
MENU CLOSE

Νέο πλιάτσικο στις τσέπες μισθωτών

20.02.2014 22:00
oldphotossel_551392921582.jpg

Έρχεται νέα κλοπή, έως 70 ευρώ τον μήνα, στους μισθούς για 7 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους από τον Μάρτιο, εξαιτίας των αλλαγών που θα ισχύσουν στις κρατήσεις τους για επικουρική σύνταξη.

Έρχεται νέα κλοπή, έως 70 ευρώ τον μήνα, στους μισθούς για 7 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους από τον Μάρτιο, εξαιτίας των αλλαγών που θα ισχύσουν στις κρατήσεις τους για επικουρική σύνταξη.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν τις επικουρικές συντάξεις τους να μειώνονται από τον Ιούνιο, λόγω αλλαγής του τρόπου φορολόγησης. Οι συνταξιούχοι θα χάσουν από 17 έως 116 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των επικουρικών τους συντάξεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, οι μεταβολές αυτές δεν προκαλούνται από τη θέσπιση της ενιαίας εισφοράς 3% για την επικουρική ασφάλιση που ισχύει από την 1.12.2013 σε όλα τα Ταμεία. Οφείλονται στο γεγονός ότι στο εξής οι κρατήσεις θα γίνονται όχι επί των ασφαλιστέων-συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, που βάσει του ενιαίου μισθολογίου διατηρούνται στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2011 (μόνο ως προς τις κρατήσεις), αλλά θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι κρατήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη επιβάλλονται σε αποδοχές μέχρι τα 1.666 ευρώ, ενώ οι τυχόν υπέρτερες του ποσού αυτού αποδοχές δεν θεωρούνται συντάξιμες, δηλαδή δεν αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Ωστόσο, με πρόσφατη εγκύκλιο καταργήθηκε το όριο των 1.666 ευρώ και οι οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου θα επιβάλουν από τον επόμενο μήνα την εισφορά 3% στο σύνολο των αποδοχών, δηλαδή και σε αποδοχές που υπερβαίνουν τα 1.666 ευρώ. Έτσι, η νέα εισφορά θα υπολογιστεί επί μεγαλύτερου μισθού και θα κινείται μεταξύ 4 και 70 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι θα εισπράττουν από τον Ιούνιο μικρότερη επικουρική σύνταξη, καθώς θα γίνεται μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου: Το ποσό της επικουρικής, που μέχρι σήμερα φορολογούνταν αυτοτελώς, θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη και θα υπόκειται στη γενική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Έτσι οι απώλειες θα ξεκινούν από τα 17 ευρώ τον μήνα για σύνταξη (κύρια και επικουρική) 900 ευρώ και θα φτάνει έως και τα 116 ευρώ τον μήνα για 2.500 ευρώ.

Αντίστροφα όμως μετρά ο χρόνος και για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τόσο εκείνων που θα βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2014 όσο και εκείνων που λαμβάνουν ήδη επικουρική. Μεγαλύτερο φαίνεται πως θα είναι το «ψαλίδι» για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων που θα βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2014.

Ο νέος κανονισμός παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης αναμένεται να προβλέπει ποσοστό αναπλήρωσης που δεν θα ξεπερνά το 20% όταν σήμερα στα ειδικά ταμεία φτάνει ακόμη και το 50%. Έτσι οι επικουρικές συντάξεις ενδέχεται να μειωθούν ακόμη και στο μισό, δηλαδή επικουρικές που σήμερα αγγίζουν τα 600 ευρώ θα πέσουν στα 300 ευρώ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:03