search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 18:32
MENU CLOSE

Ο Κουνέλλης στον Εθνικό Κήπο

27.03.2014 22:00
Ο Κουνέλλης στον Εθνικό Κήπο - Media

Μια χορεύτρια κλασικού χορού, ντυμένη με το κοστούμι μπαλέτου, στέκεται στη στάση «αραμπέσκ» και δίπλα της ένας μουσικός με επίσημο ρούχο παίζει βιολί. Μπροστά στο έργο του Γιάννη Κουνέλλη οι χορευτές του μπαλέτου του Μπρούκλιν αυτοσχεδιάζουν ξεσηκώνοντας το απαιτητικό κοινό της Νέας Υόρκης.

Μια χορεύτρια κλασικού χορού, ντυμένη με το κοστούμι μπαλέτου, στέκεται στη στάση «αραμπέσκ» και δίπλα της ένας μουσικός με επίσημο ρούχο παίζει βιολί. Μπροστά στο έργο του Γιάννη Κουνέλλη οι χορευτές του μπαλέτου του Μπρούκλιν αυτοσχεδιάζουν ξεσηκώνοντας το απαιτητικό κοινό της Νέας Υόρκης.

Για δύο περίπου ώρες χορευτές, μουσικοί και κοινό συμμετέχουν σε ένα μοναδικό δρώμενο που εκτυλίσσεται με φόντο τις ροζ ακαθόριστες πινελιές πάνω στον τεράστιο καμβά. Ο μαέστρος της Arte-Povera πάντα ήθελε ο πίνακας του «Da inventare sul posto» να συνοδεύεται από μια παράσταση.

Πρόκειται για ένα έργο του Γιάννη Κουνέλλη που παρουσιάζει τις τρεις τέχνες (ζωγραφική, χορός, μουσική) και τον περιβάλλοντα πραγματικό χώρο. Ωστόσο, αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τον πίνακα «Da inventare sur posto», ο οποίος εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1972, θα του φανεί ότι είναι ημιτελής. Στο κέντρο του έργου διακρίνεται το σχεδιασμένο μέρος μιας παρτιτούρας με διάφορες νότες. Το θέμα του ζωγραφικού πίνακα είναι η μουσική και ο χρόνος. Ο Κουνέλλης χρησιμοποιεί ζώντες οργανισμούς για να δημιουργήσει τη «ζωντανή ζωγραφική του». Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που ο διεθνούς φήμης εικαστικός καλλιτέχνης ήθελε η έκθεση να συνοδεύεται και από μια περφόρμανς.

Τώρα, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το Brooklyn Ballet πραγματοποίησε το όνειρο του Κουνέλλη στα πλαίσια της έκθεσης «Ileana Sonnabend: Ambassador for the New» , που γιορτάζει την καριέρα της γνωστής συλλέκτριας.

Έξι χορευτές, χωρισμένοι σε ομάδες, με τη συνοδεία δύο βιολιστών, χορεύουν με βάρδιες μπροστά στον πίνακα του Κουνέλλη. Ο κόσμος στέκεται μπροστά στον μεγάλο καμβά και γίνεται μέρος του σκηνικού, όπως ακριβώς οραματίστηκε ο σπουδαίος εικαστικός, που αναμένεται να στρέψει τα παγκόσμια φώτα των μέσων ενημέρωσης στην Αθήνα, στο νέο έργο που φιλοτεχνεί και θα τοποθετηθεί στον Εθνικό Κήπο.

INFO MoMA, «Ileana Sonnabend: Ambassador for the New», μέχρι 21 Απριλίου 2014. Η περφόρμανς μπροστά στο έργο του Κουνέλλη (κάθε Παρασκευή στις 15.00 και κάθε Σάββατο στη 1.00 μ.μ.). Μπορείτε να τις παρακολουθήσετε από τον ιστότοπο του ΜοΜΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 18:28