search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:26
MENU CLOSE

Νέο… μεσοπρόθεσμο εν όψει

21.04.2014 21:00
oldphotossamaras_merkel_ombreles1398138961.jpg

Και ξαφνικά… μεσοπρόθεσμο! Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, έχοντας εξασφαλίσει το εισιτήριο παραμονής στην οδό Νίκης από τον πρωθυπουργό, προανήγγειλε ότι…

Και ξαφνικά… μεσοπρόθεσμο! Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, έχοντας εξασφαλίσει το εισιτήριο παραμονής στην οδό Νίκης από τον πρωθυπουργό, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα θα στείλει στο Κοινοβούλιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με όλες τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα για την περίοδο μέχρι το 2017.

Το κείμενο, το οποίο προβλέπεται ότι θα δοθεί προεκλογικά στη δημοσιότητα, αναμένεται να πυροδοτήσει πλήθος συζητήσεων και αντιδράσεων και ένας νέος μεγάλος γύρος αντιπαράθεσης θα ξεσπάσει λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους στη Βουλή το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας και παρουσία του Φ. Σαχινίδη από το ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο έως τις 5 Μαΐου.
Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία. Καθώς τότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Εδώ και καιρό η συγκεκριμένη ημερομηνία είχε χαρακτηριστεί, κυρίως από τους εγχώριους κυβερνητικούς, «ορόσημο» για τη διευθέτηση του χρέους.
Σε αυτήν τη διαδικασία ο Στουρνάρας θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί. Και μοιάζει να το… απολαμβάνει, όπως φάνηκε στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους:
◆ «Θα είστε εσείς επικεφαλής της διαπραγμάτευσης;» ρωτήθηκε σχετικά.
◆ «Εγώ, ποιος άλλος;» απάντησε χαμογελώντας.
◆ «Άρα δεν φεύγετε από το υπουργείο Οικονομικών» επέμειναν οι δημοσιογράφοι.
◆ «Γιατί; Θέλετε να φύγω; Όχι δεν θα φύγω… Πού να πάω;» απάντησε συνεχίζοντας να σκορπά χαμόγελα δεξιά και αριστερά.

Κούρεμα συντάξεων
Πριν από το Eurogroup θα έχει προηγηθεί, στις 23 Απριλίου, η ανακοίνωση της Eurostat για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Επομένως, ο χρόνος αρχίζει να τρέχει για όλους: και για την κυβέρνηση, αλλά και για τους πολίτες, οι οποίοι θα δεχτούν την… ψυχρολουσία του επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου. Όπως και να το… σερβίρει επικοινωνιακά η κυβέρνηση – εν όψει και των ευρωεκλογών –, η πραγματικότητα είναι σκληρή.
Και μόνο οι στόχοι για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων – «μαμούθ» μέχρι και το 2017 θα δώσουν και στον τελευταίο ψηφοφόρο να καταλάβει ότι η πολιτική αυστηρής λιτότητας θα παραταθεί για τουλάχιστον μια τριετία ακόμη. Ας αναλογιστούμε πόσος κόπος και μέτρα χρειάστηκαν για να παραχθεί το πλεόνασμα του 2013 και πόσος κόπος και θυσίες θα απαιτηθούν για να φτάσει το πλεόνασμα στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το μεσοπρόθεσμο δεν θα έχει μόνο νούμερα. Θα περιλαμβάνει και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι.
Το μεγαλύτερο «κεφάλαιο» αναμένεται να είναι, για μια ακόμη φορά, το ασφαλιστικό. Θα διαβάσουμε για τη συνένωση όλων των ταμείων σε τρία (μισθωτών, επαγγελματιών, αγροτών), αλλά και για τη μετατροπή των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας σε «λογαριασμούς» μέσα στα τρία κύρια ταμεία.
Τι θα σημαίνει αυτό για τις παροχές; Τίποτα καλό. Η χώρα έχει ήδη αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για διατήρηση των δαπανών για τις συντάξεις σε συγκεκριμένα επίπεδα. Επίσης έχει δεσμευτεί ότι τα επικουρικά θα χορηγούνται με βάση τη μέθοδο «ό,τι πληρώνεις… παίρνεις».
Από το καλοκαίρι κιόλας θα φανούν οι μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων. Ακόμη και στις κύριες συντάξεις όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρεμβάσεις από τις αρχές του 2015, καθώς από το νέο έτος ξεκινάει και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.
Εκτός από το ασφαλιστικό, ξεχωριστή θέση στο μεσοπρόθεσμο αναμένεται να έχει το ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων, καθώς η τρόικα φέρεται να επιθυμεί τη διατήρηση των αντικειμενικών αξιών στο… ύψος τους μέχρι και το 2017. Το ζήτημα θα καλυφθεί με τεχνοκρατικό μανδύα, καθώς θα αναφέρεται ότι στο εξής οι αντικειμενικές αξίες θα επαναπροσδιορίζονται με βάση τα πραγματικά στοιχεία που θα καταγράφονται από τις αγοραπωλησίες των ακινήτων.
Αντίστοιχα, μεγάλη αναφορά θα υπάρξει και στα ζητήματα του ΦΠΑ.

Ο προγραμματισμός
Τον… βηματισμό της κυβέρνησης είναι υποχρεωμένη ν’ ακολουθήσει και η Βουλή, η οποία μετά τις διακοπές του Πάσχα θ’ ανοίξει για δύο εβδομάδες και θα ξανακλείσει για τις ευρωεκλογές. Μέσα σε δύο εβδομάδες καλείται (σύμφωνα με τον σημερινό προγραμματισμό) να ψηφίσει 3 με 4 νομοσχέδια:
◆ Το πρώτο είναι το πολυνομοσχέδιο για τις τράπεζες (άρχισε να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή), βασικός κορμός του οποίου είναι η Βασιλεία ΙΙΙ, αλλά περιλαμβάνει διατάξεις για τα τυχερά παίγνια και το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν αποκλείεται – όπως συμβαίνει συνήθως – να αποτελέσει «όχημα» για την κατάθεση διαφόρων άσχετων τροπολογιών.
◆ Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι το περίφημο αντιρατσιστικό, το οποίο «ξεμπλοκάρισε» μετά την απομάκρυνση του Τ. Μπαλτάκου από τη θέση του γ.γ. της κυβέρνησης.
◆ Το τρίτο νομοσχέδιο που θέλει να προωθήσει προς ψήφιση η κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές είναι εκείνο για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο.
◆ Αν επιβεβαιωθούν «τα θέλω» του Στουρνάρα, αλλά και ο γενικότερος σχεδιασμός εν όψει του Eurogroup του Μαΐου, τότε με συνοπτικές διαδικασίες (και πάλι) η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει και το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο.
Καλό Πάσχα… προς το παρόν. Δυστυχώς, στην περίπτωσή μας, ο Γολγοθάς συνεχίζεται και μετά την Ανάσταση…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50