search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:19
MENU CLOSE

Μια γραφομηχανή στην εποχή των tablets

05.05.2014 10:11

Κάνοντας μια ανάγνωση των ανακοινώσεων της ΔΕΗ Α.Ε. των τελευταίων ετών, σχετικά με τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα-5, διαπιστώνει κανείς πως σε όλες, απαρέγκλιτα, γίνεται αναφορά στις «βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες»

Κάνοντας μια ανάγνωση των ανακοινώσεων της ΔΕΗ Α.Ε. των τελευταίων ετών, σχετικά με τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα-5, διαπιστώνει κανείς πως σε όλες, απαρέγκλιτα, γίνεται αναφορά στις «βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες» τις οποίες ενσωματώνει η νέα μονάδα και οι οποίες «εγγυώνται τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία». Η ευκολία με την οποία αναδημοσιεύεται η συγκεκριμένη φρασεολογία, την έχει καταστήσει πλέον κοινή πεποίθηση. Σε ποιον βαθμό ανταποκρίνεται, όμως, στα πραγματικά στοιχεία;
Η Πτολεμαΐδα-5 έχει καθαρό απόδοσης 41,5% τη στιγμή που ήδη κατασκευασμένες λιγνιτικές μονάδες της Vattenfall ή της RWE στη Γερμανία φθάνουν σχεδόν στο 44%, εκπέμποντας περίπου 10% μικρότερη ποσότητα CO2 ανά παραγόμενη κιλοβατώρα. Κατώτερη των περιστάσεων, στην περίπτωσή μας των περιλάλητων «βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών» (Β.Δ.Τ.), αποδεικνύεται η Πτολεμαΐδα-5 στις εκπομπές SO2 (150 mg/Nm3 έναντι 20-150 mg/Nm3) και NOX (200 mg/Nm3 έναντι 50-200 mg/Nm3). Είναι ενδεικτικό πως η σλοβένικη λιγνιτική μονάδα Šoštanj 6 θα εκπέμπει 100 mg/Nm3 SO2 και 150 mg/Nm3 NOX.
Μια πραγματικά σοβαρή μέριμνα για το περιβάλλον οφείλει να επεκταθεί και στη λειτουργία των ορυχείων, τα οποία πάνε πακέτο με την Πτολεμαΐδα-5. Κι εδώ, όμως, πήγανε περίπατο οι Β.Δ.Τ., οι οποίες σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορούν στη χρήση κλειστών ταινιόδρομων με εξοπλισμό κατακράτησης της σκόνης. Η ΔΕΗ επέλεξε, αντί αυτών, ταινιόδρομους «καμπριολέ», ανοιχτού τύπου δηλαδή, για να διευκολυνθεί η εκφόρτωση καυσίμων καθ’ όλο το μήκος τους. Κλείνει έτσι τα μάτια στη συνεισφορά των ορυχείων στους σωματιδιακούς φόρτους, η οποία κυμαίνεται στο 15-30% των συνολικών συγκεντρώσεων.
Στις Β.Δ.Τ. θα έπρεπε προφανώς να συμπεριληφθεί και η εξοικονόμηση νερού για τη λειτουργία της νέας μονάδας. Πώς εξηγείται, όμως, η δίψα της Πτολεμαΐδας-5 (660 MW), η οποία για κάθε ώρα λειτουργίας της θα καταναλώνει 2.000 m3 όταν η σλοβένικη Šoštanj, ισχύος 600 MW, χρειάζεται 1.300 m3/h;
Συγκρίσεις για τις εκπομπές υδραργύρου, καταχωρημένου στο Top-10 της λίστας επικίνδυνων για την υγεία στοιχείων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν μπορούν να γίνουν, μια και η ΔΕΗ έχει παραλείψει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτές και, προφανώς, στα μέτρα (;) περιορισμού τους. Για τους αριθμολάτρες, οι πέντε σταθμοί της Δ. Μακεδονίας «κερνάνε» τα οικοσυστήματα και τους κατοίκους της περιοχής με 1,57 τόνους υδραργύρου κάθε χρόνο.
Για να μην είμαστε άδικοι, όμως, η ΔΕΗ ξεπέρασε κατά πολύ τις Β.Δ.Τ. στη στρατηγική της για τον περιορισμό του εκπεμπόμενου CO2 με το σχέδιο εφαρμογής της τεχνολογίας δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 (CCS). Ίσως, μάλιστα, να το παράκανε λίγο, μια και η πρωτοποριακή πρότασή της για την Πτολεμαΐδα-5 εξετάζει το σενάριο μεταφοράς των ρύπων στη Θεσσαλονίκη και από εκεί, διά θαλάσσης, σε άγνωστο μέχρι σήμερα προορισμό – είναι περιττό να αναφερθεί πως ο συγκεκριμένος τρόπος μεταφοράς δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο. Με την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, η απόδοση της μονάδας θα πέσει στο 30,1%, εκτινάσσοντας παράλληλα και την τιμή παραγωγής του ρεύματος κατά 47-65%.
Εν τέλει, η Πτολεμαΐδα-5 είναι απογοητευτική ακόμα και για τους θιασώτες του λιγνίτη. Η νέα, «υπερσύγχρονη μονάδα» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια βελτιωμένη εκδοχή τεχνολογιών του 1950, θυμίζοντας τη χρήση ηλεκτρικής γραφομηχανής στην εποχή των tablets.
 
* Ο Μιχάλης Προδρόμου είναι σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής WWF Ελλάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:19